Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολίτευση με «πυξίδα» τη στρατηγική του κεφαλαίου

...και την ανάγκη του για «αξιόπιστες» λύσεις για την κυβερνητική εναλλαγή «εντός των τειχών»

Από τη χτεσινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
Το στίγμα για το πώς θα αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει, χτες, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Φρόντισε, δε, να ενισχύσει τη λογική του διπολισμού, ώστε να ανακτήσει για λογαριασμό του κόμματός του την εικόνα αξιόπιστης «εναλλακτικής» για την αστική διακυβέρνηση. Πάντα προς ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όποιος κι αν διαχειρίζεται, τελικά, την εξουσία του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε και πάλι για «ανίκανη, ανεύθυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που βάζει σε κίνδυνο την οικονομία, την κοινωνία και, εν τέλει, την ίδια την Ελλάδα». Μια κριτική η οποία στην πραγματικότητα «σπρώχνει» για ταχύτερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που προωθεί έτσι κι αλλιώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακριβώς γιατί αυτές υπηρετούν ανάγκες του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στην ανάγκη να απορριφθούν «ψέματα και λαϊκισμοί», στην πραγματικότητα αφορούν την ταμπέλα που βάζουν όλες οι αστικές δυνάμεις στη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δηλώνοντας ότι εντολή όσων ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ήταν «ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ, ώστε σύντομα η ΝΔ να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», απηύθυνε πρόσκληση στις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» να στοιχηθούν πίσω από τη ΝΔ, ως τη μόνη αστική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει πραγματικά τα συμφέροντά τους.

Κριτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων

Συνεχίζοντας μια κριτική προς την κυβέρνηση που ουσιαστικά δίνει ώθηση για επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, συμπλήρωσε: «Εμείς "αλά καρτ" στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε (...) Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν θα γίνει (...) Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση, διότι η φιλοσοφία μας για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας είναι τελείως διαφορετική (...) Εμείς πιστεύουμε βαθιά στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

«Αν η ελληνική οικονομία δεν μπορέσει να προσελκύσει, τα επόμενα 3 - 5 χρόνια, επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ ως χώρα να βγούμε από την ύφεση», πρόσθεσε, αναπαράγοντας ακόμα και τα σχετικά νούμερα - στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ...

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε λέγοντας: «Εμείς επιδιώκουμε πραγματική ανάπτυξη. Θέλουμε πρώτα να μεγαλώσουμε την πίτα της χώρας και μετά να την μοιράσουμε με δικαιοσύνη», όταν είναι ακριβώς το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, η κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η περαιτέρω ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου το «καύσιμο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία και ο Κυρ. Μητσοτάκης με ζέση υπερασπίζεται.

Εξοδος από τα μνημόνια μέσω της εφαρμογής τους

Δίνοντας το στίγμα για το πού θα αναζητήσει η ΝΔ διεύρυνση της στήριξής της, έβαλε στόχο «να εκφράσουμε αυτή τη δημιουργική Ελλάδα. Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στο χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Εμφάνισε δε τη ΝΔ ως τη «μοναδική πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση για να βγει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, η πατρίδα μας από την κρίση και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον εφιάλτη των μνημονίων», βάζοντας βέβαια ως προϋπόθεση «εξόδου από τα μνημόνια» ακριβώς την υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων που αυτά περιλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικά, για το Ασφαλιστικό, που έτσι κι αλλιώς στόχος εντός ΕΕ είναι να δίνεται αντί σύνταξης ένα επίδομα φτώχειας στο βαθύ γήρας, είπε μεν ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο γιατί είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά πρόσθεσε ότι «έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εκπονήσει τη δική μας κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό». Πρόταση φυσικά που δεν θα ξεφεύγει από το ευρωενωσιακό αντιλαϊκό πλαίσιο, «και αυτό θα είναι το πρώτο δείγμα ενός νέου τρόπου, που αντιλαμβανόμαστε την υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση»...

Κι όμως, απαιτεί συναίνεση

Η «πλάτη» που βάζει η ΝΔ στα προτάγματα του κεφαλαίου αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στην αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση, με «πυξίδα» την επιδίωξη της αστικής τάξης να προσαρμόσει θεσμικά το κράτος της στις σύγχρονες ανάγκες της.

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει όμως ένα θέμα στο οποίο το Σύνταγμά μας απαιτεί συνεννόηση και τελικά συναίνεση. Η συνταγματική αναθεώρηση (...) Και εγώ απαιτώ τη συναίνεση του κ. Τσίπρα, προκειμένου να καταστεί επιτέλους εφικτή μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος. Και μάλιστα η ευρύτερη δυνατή. Και στην πρώτη μας συνάντηση θα του ζητήσω να συμφωνήσουμε ότι θα προωθήσουμε μια δραστική συνταγματική αναθεώρηση, συναινώντας αμφότεροι σε όλα τα άρθρα που θα προταθούν για αναθεώρηση», από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητώντας τη συναίνεση για τις συνταγματικές αλλαγές που υπαγορεύει το κεφάλαιο(2019-02-14 00:00:00.0)
«Προοδευτικά» μέτωπα για τις νέες αποστολές του κεφαλαίου(2018-12-04 00:00:00.0)
Υψηλοί «τόνοι» και καλέσματα «σταθερότητας»(2018-10-09 00:00:00.0)
Με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση(2016-06-22 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι στον ανταγωνισμό για τα μάτια του κεφαλαίου(2016-04-16 00:00:00.0)
«Κουρνιαχτός» και στο βάθος συναίνεση(2016-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ