Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση στρατιωτικών επιχειρήσεων με φόντο τις διπλωματικές ζυμώσεις...

Γαλλικό αεροσκάφος «Ραφάλ» που συμμετέχει στις επιδρομές σε Συρία και Ιράκ
Γαλλικό αεροσκάφος «Ραφάλ» που συμμετέχει στις επιδρομές σε Συρία και Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία πραγματοποίησαν χτες συριακά μαχητικά τύπου «MIG-29» και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη «Su-25», περίπου 3,5 μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα (σε συνέχεια της επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας και πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου), που έχει ανατρέψει πολλά από τα έως τότε δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων.

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στη Συρία και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 25 Γενάρη στη Βιέννη. Η Ζακχάροβα, στη συνέχεια, απέρριψε με δριμύτητα τις κατηγορίες που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Γαλλία και Τουρκία ότι «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων». Η Ζακχάροβα χαρακτήρισε «περίεργες και αβάσιμες» τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο, αποκάλεσε «βρώμικα κόλπα» τις ανάλογες κατηγορίες από την ηγεσία της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «επιδιώκει να αλλάξει την εθνοτική σύνθεση της Βόρειας Συρίας προς όφελος των δικών της συμφερόντων». Εκτίμησε, επιπλέον, πως η τουρκική πολιτική στη Συρία «είναι καταστροφική και οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε να υιοθετεί μία δήθεν σκληρότερη γραμμή έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τους οποίους στήριξε ποικιλοτρόπως. Δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις, μετά την επίθεση της Τρίτης κατά των Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, χτύπησαν τους τζιχαντιστές, προκαλώντας «200 νεκρούς σε Συρία και Ιράκ» και πως αυτή την τακτική θα χρησιμοποιεί εφεξής εναντίον τους.

Στις συριακές κωμοπόλεις Μαντάγια, Φούα και Καφράγια, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων πρώτων ειδών, μεταξύ άλλων και λόγω λεηλασίας κρατικής βοήθειας από αντικαθεστωτικές ομάδες και μαυραγορίτες, έφτασαν χτες νέες αυτοκινητοπομπές αρωγής.

Πυρετός κινήσεων και συσκέψεων για το Ιράκ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φαίνεται να καταβάλλουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα με στόχο την έναρξη μίας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ανακοίνωσε την άμεση ανάπτυξη 200 Αμερικανών κομάντος στο Ιράκ, τονίζοντας ότι αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή και άλλοι 1.800 μεταξύ Φλεβάρη - Μάη. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η συμμετοχή του σε σύσκεψη ομολόγων του από άλλες επτά δυτικές χώρες (π.χ. Αυστραλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία) στις 20 του μήνα στο Παρίσι. Πληροφορίες διεθνών δικτύων αναφέρουν πως στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν νέες πιέσεις για την αύξηση της στρατιωτικής συμμετοχής στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στις οποίες για την ώρα φαίνεται πως αντιστέκεται η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μάλκομ Τερνμπούλ, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί (και γι' αυτό το λόγο) με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε χτες ξημερώματα τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΙΚ στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές υποχωρούν στο Ιράκ. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες μίας πιο σύνθετης και δύσκολης, όπως πρόσθεσε, επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προτείνοντας «μεγαλύτερη επαγρύπνηση» και περισσότερη σκληραγώγηση των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών, «ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν αυτή τη μάχη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ