Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση και στο Ντιγιάρμπακιρ

Η αστυνομία την απέδωσε στο ΡΚΚ, ενώ η κυβέρνηση ζητά στράτευση στην «αντιτρομοκρατική» της γραμμή

Μετά την επίθεση στην Τσινάρ του Ντιγιάρμπακιρ
Μετά την επίθεση στην Τσινάρ του Ντιγιάρμπακιρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 39 προκάλεσε η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το πρωί, στην περιοχή Τσινάρ της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το νέο «τρομοκρατικό χτύπημα», που η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ, σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ, μιάμιση περίπου μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση (του «Ισλαμικού Κράτους» όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι) που είχε γίνει σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αναζωπυρώνοντας εντός και εκτός Τουρκίας τις ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», όπως φυσικά τον εννοεί η τουρκική αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Ανάμεσα σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ συγκαταλέγονταν και τρία παιδιά (από 5 μηνών μέχρι και 5 χρονών), μια γυναίκα και ένας αστυνομικός. Στόχος ήταν τα τοπικά γραφεία της αστυνομίας, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στους κοντινούς κοιτώνες όπου φιλοξενούνταν οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους. Επίσης, από την έκρηξη κατέρρευσε και ένα διώροφο κτίριο.

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών που συνδέονται με την επίθεση αυτοκτονίας στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, που άφησε πίσω της 10 νεκρούς Γερμανούς τουρίστες. Μέχρι και χτες είχαν προσαχθεί συνολικά 7 ύποπτοι, ενώ για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί που φερόταν να είναι ο δράστης, ανακοινώθηκε τελικά ότι είχε γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία αλλά είχε συριακή καταγωγή (ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι παλιότερα είχε συνδεθεί και με την οργάνωση «Αλ Νούσρα»).

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε πως «μυστικοί παίκτες βρίσκονται πίσω από την επίθεση της Κωνσταντινούπολης», προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για να αποκαλυφτεί ποιος χρησιμοποίησε το «Ντάες» («Ισλαμικό Κράτος») ως «υπεργολάβο» αλλά και σημειώνοντας: «Ορισμένες ξένες δυνάμεις τηρούν μια στάση παρεμπόδισης ενάντια στις τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Νταβούτογλου καταδίκασε τη δημόσια έκκληση που απηύθυναν πάνω από 1.100 ακαδημαϊκοί (ανάμεσά τους και αρκετοί από το εξωτερικό όπως ο Νόαμ Τσόμσκι) με τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος», καλώντας την κυβέρνηση να τερματίσει τη σφαγή και το αιματοκύλισμα (εννοώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι).

Στο μεταξύ, στην Τουρκία έφτασαν χτες ειδικευμένα στελέχη της γερμανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της απόφασης των δύο χωρών για κοινές έρευνες της επίθεσης στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, στο φόντο μιας συνολικότερης διμερούς προσέγγισης σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Επιπλέον, στα αστικά ΜΜΕ η καθημερινή αρθρογραφία συνδέει στενά τις ανάγκες της «καταπολέμησης των τζιχαντιστών» με την εξωτερική πολιτική της χώρας και της «πρωτοβουλίες» της ώστε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ να «καθαρίσουν» από τους «τρομοκράτες».

Στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, μετά την επίθεση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη - που πολλοί θεώρησαν ότι στοχοποίησε συγκεκριμένα τη Γερμανία - στο Βερολίνο παραμένει η «ετοιμότητα» στο «ενδεχόμενο» τρομοκρατικού χτυπήματος ανάλογου με αυτό στο Παρίσι.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε χτεσινό της δημοσίευμα η «Μπιλντ», επικαλούμενη απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών. Η έκθεση φέρεται να τονίζει ότι «η Γερμανία αποτελεί εκπεφρασμένο και πραγματικό στόχο τζιχαντιστικής βίας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει συγκεκριμένη μορφή εναντίον δημόσιων αξιωματούχων και πολιτών».

Θυμίζουμε ότι ειδικά μετά τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη, ανάλογη ήταν η «κινητοποίηση» των αστυνομικών, δικαστικών και γενικά των κρατικών υπηρεσιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στρώνοντας το έδαφος και για την επιτάχυνση μιας σειράς αντιλαϊκών σχεδιασμών, ανάμεσά τους την ενίσχυση μέτρων καταστολής που χρησιμοποιούνται και κατά του λαϊκού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινή επίθεση και διαβουλεύσεις στο Καζακστάν(2019-08-02 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις και διπλωματικά παζάρια(2015-12-15 00:00:00.0)
Νεκροί στο Ντιγιάρμπακιρ(2015-06-07 00:00:00.0)
Στρώνουν έδαφος για ένταση της καταστολής(2015-04-03 00:00:00.0)
Περιοδεία σε Μαρόκο, Ουκρανία, Τουρκία(2014-11-20 00:00:00.0)
Μαχαιρώθηκε στέλεχος φιλοκουρδικού κόμματος(2014-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ