Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εισάγει κανόνες της ΕΕ για την ένταση της καταστολής κατά των λαών

Με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και το «παρών» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επικυρώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, επί της αρχής, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση οδηγιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό Δίκαιο από τις οποίες η πρώτη αφορά το «περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών - μελών» και η δεύτερη «τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) κατ' εφαρμογή του άρθρου 11 της απόφασης - πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ».

«Οι οδηγίες εμφανίζουν μια συνολική εικόνα, απατηλή όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων προστασίας υπέρ θυμάτων ή πιθανών θυμάτων και τα λοιπά. Στην πραγματικότητα, εισάγουν στο δικό μας σύστημα τους κανόνες της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υπερκρατικό όργανο, με στόχο την καταστολή και την παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, το οποίο ήταν και το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη: Με το πρώτο ενσωματώνεται η Οδηγία που αφορά την Ευρωπαϊκή Εντολή Προστασίας και με το δεύτερο, η απόφαση - πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών από το ποινικό μητρώο των κρατών - μελών, όπως και η συμπληρωματική απόφαση για τη δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι οδηγίες και οι αποφάσεις που ενσωματώνονται στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας «εντάσσονται στην παραπέρα οικοδόμηση του αντιδραστικού και του κατασταλτικού πλαισίου προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών στο λεγόμενο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε με τη Συμφωνία του Tampere, στη συνέχεια με το πρόγραμμα της Χάγης και τελευταία με το πρόγραμμα της Στοκχόλμης το 2010 και ειδικότερα σε ζητήματα δικαστικής συνεργασίας των κρατών - μελών σε ποινικές υποθέσεις».

Σε σχέση με το πρώτο μέρος, όπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, με τα άρθρα 1 έως 18 «επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας ευρωενωσιακός μηχανισμός για την αμοιβαία αναγνώριση στα κράτη - μέλη ποινικών αποφάσεων, σχετικά με μέτρα προστασίας θυμάτων εγκληματικών ενεργειών». Οπως σημείωσε, ορισμένα από τα άρθρα αυτά είναι «προβληματικά» έως επικίνδυνα.

Ανέφερε ενδεικτικά το άρθρο 2 «όπου δίνονται οι βασικοί - σχετικοί ορισμοί για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου και μετά στον πρώτο ορισμό για την έννοια της Ευρωπαϊκής Εντολής Προστασίας, αναφέρεται ότι "αυτή ορίζεται ως απόφαση ή διάταξη δικαστικής ή άλλης ισοδύναμης αρχής κράτους - μέλους". Θεωρούμε ότι το "άλλης ισοδύναμης αρχής" είναι επικίνδυνο, όπως είναι διατυπωμένο. Ποια θα μπορούσε, για παράδειγμα, να θεωρηθεί ισοδύναμη αρχή. Θα μπορούσε να θεωρηθεί η αστυνομική αρχή; Το επισημαίνω αυτό, γιατί αν δεν είναι, τουλάχιστον, δικαστική, δεν παρέχονται ούτε οι υποτυπώδεις, έστω, εγγυήσεις αμεροληψίας για τη λήψη του μέτρου, ώστε να έχει, μάλιστα, ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη».

Χαρακτήρισε «τουλάχιστον προβληματικό» το άρθρο 3, καθώς καθορίζεται ως αρμόδια αρχή για την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Εντολής Προστασίας, όταν η Ελλάδα είναι το κράτος εκτέλεσης της Εντολής αυτής, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου της κατοικίας ή της προσωρινής διαμονής του προστατευόμενου προσώπου. «Ο εισαγγελέας - σημείωσε - δεν είναι δικαστής. Κατά συνέπεια, με αυτόν τον τρόπο διευρύνονται επικίνδυνα αρμοδιότητες του εισαγγελέα ή της Αστυνομίας». Οσον αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επισήμανε: «Επιδιώκεται να αναβαθμιστεί η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το Ποινικό Μητρώο των κρατών - μελών και να δημιουργηθεί ένας ακόμα ευρωενωσιακός μηχανισμός συλλογής και διακίνησης πληροφοριών, δηλαδή, φακελώματος, δίπλα στο σύστημα Σένγκεν και άλλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ