Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξετάζει νέα μέτρα εναντίον των ξεριζωμένων

Πάνω από 800.000 έφτασαν στη χώρα μας μέσα στο 2015

Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εντείνει τις προσπάθειές της στο κυνήγι των προσφύγων και των μεταναστών. Χτες, το Κολέγιο των Επιτρόπων εξέτασε τα μέτρα που πάρθηκαν πέρσι και συζήτησε αυτά που θα ληφθούν φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει, ανάμεσα στα άλλα, τις ενέργειές της για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, που θα αναλάβει το έργο της απώθησης των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη λειτουργία των κέντρων διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots), όπως και την ενίσχυση της διαδικασίας των επιστροφών, δηλαδή του διωγμού από την ΕΕ όσων ανθρώπων κρίνονται ανεπιθύμητοι ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων. Θα ενισχυθεί, δε, ο θεσμός της μετεγκατάστασης που αποτελεί κοροϊδία, αφού από τα 160.000 άτομα που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβρη από το Συμβούλιο να μετεγκατασταθούν, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 272.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να δώσει στη χώρα μας έκτακτα 1.360.000 ευρώ, για την απόκτηση 90 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτές θα συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα Eurodac. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το φακέλωμα της Eurodac συμπληρώνουν το σύστημα της Σένγκεν, όπου καταγράφονται ως «ανεπιθύμητοι αλλοδαποί» και εντοπίζονται σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος όσοι μετανάστες καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο ή διαμονή σε κράτος της ΕΕ, με συνέπεια να βρίσκονται συνεχώς υπό διωγμό σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται η σύνδεση του συστήματος ταυτοποίησης των ελληνικών hot spots με διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, για το καλύτερο φακέλωμα προσφύγων και μεταναστών.

Στο μεταξύ, χτες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν πως οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ξεπέρασαν τις 800.000 το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος αποβιβάστηκαν, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια, συνολικά 847.863 μετανάστες - πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά από διάφορες χώρες, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία. Είχαν επιβιβαστεί σε σκάφη, λέμβους, ακόμα και τζετ σκι, είχαν έρθει έως και κολυμπώντας σε ελληνικό έδαφος. Οι περισσότεροι, συνολικά 211.596, ήρθαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη. Παράλληλα, στο δωδεκάμηνο αυτό συνελήφθησαν συνολικά 481 διακινητές. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη, σε 432 περιστατικά που διαχειρίστηκε, το Λιμενικό διέσωσε - περισυνέλεξε συνολικά 108.742 μετανάστες και πρόσφυγες, συνέλαβε 55 διακινητές και κατάσχεσε 127 σκάφη.

Την ίδια ώρα, αυξημένο αριθμό απελάσεων μεταναστών και προσφύγων, μόλις ισχύσουν τα νέα μέτρα που προβλέπεται να υιοθετηθούν σύντομα στη Γερμανία, προανήγγειλε χτες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, στον απόηχο των συζητήσεων που διεξάγονται στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας για την αυστηροποίηση των νόμων εναντίον προσφύγων και μεταναστών με πρόσχημα την παραβατική συμπεριφορά. Ο Χ. Μάας και ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δημοσιοποίησαν τα σχέδιά τους με τα οποία επιταχύνεται η διαδικασία απέλασης ξένων που διαπράττουν σωματικές και σεξουαλικής φύσης επιθέσεις, προβάλλουν αντίσταση στην Αστυνομία ή προκαλούν ζημιές σε ιδιοκτησίες. «Βεβαίως και θα υπάρξουν περισσότερες εντολές για απέλαση ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών στη νομοθεσία, επειδή μειώνουμε τις απαιτήσεις για μια απέλαση», δήλωσε ο Χ. Μάας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η Γερμανία θα συνεχίσει, ωστόσο, να μην απελαύνει ανθρώπους που προέρχονται από χώρες στις οποίες μαίνεται πόλεμος ή όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή ή να υποβληθούν σε βασανιστήρια, πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ