Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Το οργανωμένο άνοιγμα και οι πολύμορφες πρωτοβουλίες διαμορφώνουν όρους για το «πιάσιμο» των πλάνων

Πείρα από την Οικονομική Εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων της Περιοχής

Στοιχεία από το «κλείσιμο» της Δευτέρας 4/1/2016
Στοιχεία από το «κλείσιμο» της Δευτέρας 4/1/2016
Για τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης και την πείρα της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και με την Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας.

Ο Θ. Παππάς αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα στην εξόρμηση από το άνοιγμα της Κομματικής Οργάνωσης:

«Εκλεισε ο πρώτος μήνας της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος με θετικό τον πρώτο απολογισμό για την ΚΟ της Στερεάς - Εύβοιας. Το πλάνο άγγιξε το 75% και αυτό δίνει αέρα αισιοδοξίας για την υπερκάλυψή του. Δεν υπάρχει στα καθοδηγητικά όργανα καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός, γιατί από την αρχή έχουμε τονίσει ότι οι σταθεροί ανοδικοί ρυθμοί στην κάλυψη του πλάνου, έχουν να κάνουν με την επίμονη δουλειά των στελεχών, με τη στενή παρακολούθηση του σχεδιασμού και την υλοποίηση των αποφάσεων που από βδομάδα σε βδομάδα ελέγχουν τα όργανα.

Τον πρώτο μήνα της εξόρμησης για την ΚΟ της Στερεάς φάνηκε ότι ναι μεν υπάρχουν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στα λαϊκά στρώματα, αλλά παράλληλα ο κόσμος από το υστέρημά του στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας σήμερα. Ο σχεδιασμός εξάλλου της Οικονομικής Εξόρμησης έγινε με βάση αυτή την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας.

Ο στόχος από την αρχή της εξόρμησης ήταν να κατανοηθεί σε όλη την κλίμακα της ΚΟ ο πολιτικός χαρακτήρας της Οικονομικής Εξόρμησης. Φαίνεται ότι αυτό το έχουμε καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό, παρότι υπάρχουν ακόμα ΚΟΒ με μικρό άνοιγμα στον περίγυρό τους. Το σύνθημα "λίγα χρήματα, αλλά από πολλούς" περπατάει και συγκριτικά με παλιότερες εξορμήσεις το κλείσιμο του πρώτου μήνα μας βρίσκει να έχουμε απευθυνθεί σε περισσότερο κόσμο. Οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα του Κόμματος που άλλες προηγήθηκαν και άλλες έγιναν μέσα στην εξόρμηση, βοήθησαν να δεθούν όλες οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες με το κουπόνι της εξόρμησης.

Υπάρχουν δυο ποιοτικοί δείκτες στη δουλειά μας που δείχνουν ότι έχουν βοηθήσει αποφασιστικά στη μέχρι σήμερα πορεία του πλάνου. Ο πρώτος είναι ο αριθμός των φίλων του Κόμματος που έχουν βοηθήσει με τη διακίνηση του κουπονιού. Δεν είναι φυσικά ίδιος σε όλες τις ΚΟ. Ξεχωρίζει η ΚΟ της Θήβας - Οινοφύτων σε αυτόν το δείκτη, που έχει καταφέρει να δουλεύει δίπλα στην ΚΟ άλλο ένα μισό της κομματικής της δύναμης (έχει υπερκαλύψει το πλάνο της). Την εμπειρία αυτή που έγινε πράξη με προσωπική παρέμβαση των καθοδηγητών, θέλουμε να την αξιοποιήσουμε και στις ΚΟ που είναι πίσω σε αυτό το δείκτη.

Ο δεύτερος δείκτης που ξεχωρίζει είναι αυτός της προσωπικής εισφοράς, του κόκκινου μεροκάματου για το Κόμμα μας. Οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα είχαν σημαντική συμβολή σε αυτό. Είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκινητική η προσφορά συντρόφων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απολυμένων, άνεργων που δεν τους άκουσες να "κλαίγονται" για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά έκαναν την κίνηση και έδιναν προσωπικό παράδειγμα σε όλη την ΚΟΒ.

Πέρα από αυτούς τους δείκτες, απέδωσε στην όλη προσπάθεια που έγινε για το άνοιγμα, ο σχεδιασμός με τα μικρά γλέντια σε επίπεδο ΚΟΒ με τον περίγυρό τους, οι πρωτοβουλίες με θεατρικές παραστάσεις, η έκδοση και η διακίνηση της ατζέντας με περιεχόμενο τη δράση του ΔΣΕ στη Στερεά και την Εύβοια, οι ευχετήριες κάρτες που έβγαλαν κάποιες ΚΟΒ.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες απευθύνονται και στηρίζονται φυσικά από κόσμο που ψηφίζει το Κόμμα μας, αλλά και από κόσμο που δεν είναι ψηφοφόροι μας, που όμως παραδέχονται ότι το ΚΚΕ είναι αποκούμπι για τον εργάτη, τον συνταξιούχο, τον αγρότη και τον επαγγελματία, βλέπουν στην πράξη ότι το ΚΚΕ την όποια δύναμη του δίνουν, την καταθέτει στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τα λαϊκά στρώματα.

Ολη αυτή τη θετική εμπειρία γίνεται προσπάθεια να την φτάσουμε στις ΚΟΒ που έχουν μείνει λίγο πίσω από τον αρχικό τους σχεδιασμό και που έχουν σοβαρά, αντικειμενικά περιθώρια να συμβάλουν στην εξόρμηση.

Συνεχίζουμε λοιπόν για την υπερκάλυψη του οικονομικού πλάνου της εξόρμησης, με ένταση της προσπάθειας να μην μείνει μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ έξω από αυτή τη μάχη. Με την ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό, για την αγροτιά, στο ένα χέρι και με το κουπόνι του Κόμματος στο άλλο, απευθυνόμαστε πλατιά σε όλους».

Η συμβολή των πολύμορφων δραστηριοτήτων των ΚΟΒ

Με τη σειρά της η Ασημίνα Καραμπέτσου αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχουν δώσει για την κάλυψη των στόχων πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟΒ.

«Ιδιαίτερη βοήθεια στην πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης έδωσαν πρωτοβουλίες που πήραν ΚΟΒ ή ομάδες ΚΟΒ. Πρωτοβουλίες που σχεδιάστηκαν έγκαιρα, κατά τη διαδικασία της συζήτησης στις ΚΟΒ για το σχεδιασμό της μάχης. Ο έγκαιρος προγραμματισμός έδωσε τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης, πλατύτερου ανοίγματος, με αποτέλεσμα την επιτυχία τους.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί γλέντια σε Αρτάκη, Αμάρυνθο, Αυλίδα, Αλιβέρι, Κάρυστο, Ιστιαία, Βασιλικά. Αυτή η διαδικασία δεν έμεινε μόνο στις γειτονιές και στα χωριά. Αγκάλιασε και κλαδικές οργανώσεις με τη διοργάνωση δικών της γλεντιών, όπως της ΚΟΒ Υγείας Χαλκίδας. Η δοκιμασμένη αυτή μορφή, πέρα από τη συμβολή στην κάλυψη του οικονομικού πλάνου, αποτελεί σημαντική παρέμβαση συνολικότερα. Σε όλα τα γλέντια εξασφαλίστηκε παρουσία στελέχους της ΤΕ με σύντομη ομιλία - χαιρετισμό. Το κλίμα ήταν ζεστό, συντροφικό, δόθηκε η δυνατότητα και με αυτό τον τρόπο να ενισχυθούν οι δεσμοί των ΚΟΒ με τον περίγυρό τους. Ακόμα, συνέβαλαν στο ανέβασμα ατομικής προσφοράς από συντρόφους και φίλους του Κόμματος, καθώς η πραγματοποίησή τους έγινε κατά κύριο λόγο με προσωπική συμβολή σε όλα όσα χρειάζονται για τη διοργάνωση μιας τέτοιας δραστηριότητας. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη με διοργάνωση και άλλων τέτοιων γλεντιών, όπως αυτό των ΚΟΒ της Χαλκίδας στις 29/1.

Σημαντική συμβολή είχε και η θεατρική παράσταση "Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών", έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Εκδήλωση που αποτέλεσε συνέχεια του αφιερώματος για τους αλύγιστους αγωνιστές που εκτελέστηκαν με απόφαση του στρατοδικείου Χαλκίδας την περίοδο 1947 - 1949. Ηδη προετοιμάζεται η παρουσίαση και άλλων θεατρικών παραστάσεων, όπως της "Περί τιμής... ή αλλιώς η δίκη των χαλυβουργών" στο Αλιβέρι.

Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης αξιοποιείται το ημερολόγιο της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Ταυτόχρονα, στιγμές από την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην περιοχή αναδεικνύονται και από την αξιόλογη πρωτοβουλία της ΚΟΒ Καρύστου να τυπώσει και να διακινήσει ευχητήριες κάρτες για τη νέα χρονιά με φωτογραφίες αγωνιστών της Νότιας Καρυστίας που έδωσαν σκληρές μάχες τη δεκαετία του 40 - 49 και στάθηκαν αλύγιστοι μετέπειτα στις εξορίες.

Εχει μεγάλη σημασία τέτοιες πρωτοβουλίες να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και να αγκαλιάσουν το σύνολο των ΚΟΒ, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι συμβάλλουν ενισχυτικά στην αναντικατάστατη δουλειά με το κουπόνι και μαχητικοποιούν τις ΚΟΒ και τον περίγυρό τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ