Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Διεργασίες με στόχο την εξασφάλιση συναίνεσης και κυβερνητικής εναλλαγής

Icon

Παράλληλα με την ένταση της επιθετικότητας από πλευράς του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα προχωράνε και τα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Είναι πασιφανής η προσπάθεια των αστικών επιτελείων, μετά τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία βέβαια που συνεχίζει και «τρέχει», να αναστυλώσουν και τον κεντροδεξιό πυλώνα του συστήματος ως εναλλακτική. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν κάθε αντιδραστική και συντηρητική εφεδρεία, είτε για κυβέρνηση συνεργασίας, είτε ως αντιπολίτευση απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Σε αυτό το σκηνικό έρχονται να ενταχθούν τα σενάρια που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει για ενδεχόμενη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησής του, που καλείται να προχωρήσει με αποφασιστικότητα μέτρα με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί ανοίγματα στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να εκφράσει τη λεγόμενη «μη νεοφιλελεύθερη κεντροαριστερά», ένα ζήτημα που προφανώς θα απασχολήσει μπροστά στο συνέδριό του τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, με αφορμή το Ασφαλιστικό, μια σειρά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο διαμήνυαν ότι κέντρα των Βρυξελλών ασκούν πιέσεις σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για συναίνεση και στήριξη της κυβέρνησης.

Στο ίδιο σκηνικό περιλαμβάνονται: Οι εσωκομματικές διεργασίες, οι κόντρες και οι διαμάχες στη ΝΔ. Η προσπάθεια αναβάπτισης του ΠΑΣΟΚ και η εμφάνισή του ως ο «προοδευτικός πόλος», επιδιώκοντας να ανακτήσει μερίδιο από τη σοσιαλδημοκρατία που του «άρπαξε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση που έχει εκφράσει η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή για συμμετοχή σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», αξιώνοντας ταυτόχρονα μερδικό από τη «δεξιά». Η Ενωση Κεντρώων, που έχει αναλάβει το ρόλο του «λαγού» των αστικών επιτελείων, προαναγγέλλοντας και προετοιμάζοντας το έδαφος για τα όσα επίκεινται, αλλά και το Ποτάμι, το οποίο αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ «ακούραστα» επισημαίνει κάθε φορά ότι ως «υπεύθυνη δύναμη» δε θα διστάσει να στηρίξει μέτρα για το καλό της χώρας, όπως ψήφισε για παράδειγμα το μνημόνιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνιά για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου

Εχει αξία να μετρήσει κανείς τα όσα διεμήνυσε προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ο Αλ. Τσίπρας με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. «Αν κάποιοι θέλουν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, είναι ευπρόσδεκτοι αλλά όχι με όρους πολιτικής συναλλαγής». «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δυστυχώς παραμένουν περισσότερο εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη αντικυβερνητική καταγγελία, παραγνωρίζοντας ότι εκπροσωπούν ένα χώρο που εξ ορισμού θα έπρεπε να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την κυβερνώσα αριστερά».

Προσθέτει, μάλιστα, με το ίδιο νόημα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει αυταπάτες συνολικά για την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και κατ' επέκταση για το κόμμα του, αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ότι «πολλά σοσιαλιστικά κόμματα μετατοπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο σε θέσεις εναντίον της λιτότητας και της ταξικά προσανατολισμένης δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θετικό γεγονός που δημιουργεί έδαφος συνεννοήσεων και συμμαχιών».

Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα», δήλωσε ότι «η λαϊκή εντολή αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα που διασφαλίζει την κυβερνητική συνοχή και αποτρέπει ευφάνταστα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών» και συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συνθέσεων ανήκει στην κυβέρνηση... Πρόσθεσε δε ότι «έχει ωριμάσει η ανάγκη ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο να απευθυνθεί στην αντι-νεοφιλελεύθερη κεντροαριστερά και σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που παραμένουν πολιτικά ανένταχτες».

Χαρακτηριστικές για τις διεργασίες ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη στο ΣΚΑΪ: «Οικουμενική κυβέρνηση δεν χρειάζεται ο τόπος, γιατί σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία κάποιος πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση και επιπλέον δεν την επιθυμούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Προσθέτοντας βέβαια: «Είμαστε ανοιχτοί στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα παραμείνουμε σταθεροί σ' αυτή την επιδίωξη, χωρίς να παρακαλάμε κανένα (...) Αλλο συγκυβέρνηση, άλλο συνεννόηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι διεύρυνση κυβερνητικής πλειοψηφίας δε σημαίνει και κυβερνητική συνεργασία.

ΠΑΣΟΚ: «Είναι ώρα συνεργασίας»

Στο φουλ είναι και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Τελευταίο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το άρθρο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στον «Ελεύθερο Τύπο», στο οποίο ζητά «να προχωρήσουμε μπροστά, με εθνική συνεννόηση και ενότητα. Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων».

Θέλοντας να εμφανίσει το κόμμα της ως ικανό να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, ανέφερε ότι το κάλεσμα για «ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές. Οι πρωτοβουλίες μας είναι συνεχείς και πιστεύουμε πως το εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς, σύντομα θα οδηγήσει στο μεγάλο και ισχυρό πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας».

Τη δική της σημασία έχει και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στις 28 Δεκέμβρη, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, για τη στράτευση γυναικών: «Αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιούς δε γίνεται. Φαίνεται ότι κάποιοι νέρωσαν παρά πολύ το κρασί τους».

Ρόλο στις διεργασίες, ως εφεδρεία, επιδιώκει να παίξει και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, το οποίο, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ζητά «εθνικό διάλογο και συνεννόηση, με στόχο την εξεύρεση αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση», «συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την ανασύνταξη της διεθνούς εικόνας της χώρας και τη διαμόρφωση αξιόπιστου και σταθερού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων».

Το Ποτάμι: Ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του στις αρχές της βδομάδας μιλώντας για το Ασφαλιστικό, παραπονέθηκε για τον τρόπο που η κυβέρνηση ζητά τη στήριξή του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εξής τακτική: αποφασίζω και ακολουθήστε με» και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε, αλλά να βρούμε μια λύση».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στις 14 Δεκέμβρη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας, είπε: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση και το έχουμε πει χωρίς κανένα κόμπλεξ ότι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «πρέπει να γίνει με κανόνες, αλλιώς θα το είχαμε κάνει από το Φλεβάρη, όταν είχαμε αναδειχτεί τρίτη πολιτικά δημοκρατική δύναμη και είχαμε προσκληθεί να μετέχουμε».

Και ο ...«λαγός»

Ο Βασίλης Λεβέντης, καθημερινά, παρελαύνοντας σε διάφορα ΜΜΕ, κάνει λόγο για οικουμενική κυβέρνηση και για την ακρίβεια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ενωσης Κεντρώων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του «λαγού» και επιδιώκοντας να προλειάνει το έδαφος για τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεχίζοντας να συμβάλλει από την πλευρά του στις διεργασίες, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για πρόεδρο της ΝΔ στον Β. Μεϊμαράκη, επειδή, όπως εκτιμά, ως «σώφρων άνθρωπος» «θα βοηθήσει στην οικουμενική». Ενώ κάθε φορά παραθέτει τις προτάσεις του μέσα από τις οποίες εκφράζονται οι πιο σκληρές αξιώσεις του κεφαλαίου, όπως «σάπιοι συνδικαλιστές», συντάξεις με αντικειμενικά κριτήρια, απολύσεις των «αργόμισθων» δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση των πάντων κ.ο.κ. Προτάσεις που η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών της, όπως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, βρίσκει «ενδιαφέρουσες», ενώ το «λιβάνισμα» διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ενωση Κεντρώων πάει «σύννεφο».

Κανονικός στυλοβάτης του συστήματος η Χρυσή Αυγή

Τη δική της θέση στις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού διεκδικεί και η Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, σε συνέντευξή του στις 24 Δεκέμβρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΞΤΡΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη ΝΔ, ανέφερε ότι η ΝΔ «έχει ημερομηνία λήξεως (...) Θα προσπαθήσουν κάποιοι ή κάποιος μέσα από τη ΝΔ να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό. Ολοι έχουν άποψη τού ποιος είναι». Δείχνοντας ότι η ΧΑ φιλοδοξεί και αυτή να αποσπάσει μέρος της «δεξιάς παράταξης», σημείωσε ότι «η ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ δεξιά παράταξη» και ότι «εμείς είμαστε οι εθνικώς δεξιοί»... Την περασμένη Πέμπτη 7 Γενάρη, στην ιστοσελίδα της, η ΧΑ ανακοίνωσε περιχαρής την προσχώρηση στις γραμμές της δημοτικής συμβούλου της ΝΔ στο Δήμο Π. Φαλήρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τα τέλη Νοέμβρη και πριν ακόμα ανοίξει η συζήτηση περί οικουμενικής, με συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου στο περιοδικό CRASH, ο αρχηγός της ...«αντισυστημικής» ναζιστικής οργάνωσης δήλωσε «έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού».


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ