Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια στο έδαφος των μνημονίων

Η κυβέρνηση φροντίζει συνεχώς για τη λαϊκή αφαίμαξη

Eurokinissi

Η κυβέρνηση φροντίζει συνεχώς για τη λαϊκή αφαίμαξη
Με άξονα τις σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και την επόμενη δέσμη των «προαπαιτούμενων» μέτρων που αφορούν στον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και την περαιτέρω ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενόψει και της έναρξης της πρώτης «αξιολόγησης».

Για την ερχόμενη Πέμπτη 14/1 ορίστηκε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί και το «ελληνικό πρόγραμμα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση των σαρωτικών ανατροπών στο Ασφαλιστικό, η συμφωνία για το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για άλλα «ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα» αποτελούν τα επόμενα βήματα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», τόνισε, «δείχνοντας» εκ νέου στην κατεύθυνση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων που προδιαγράφονται από το τρίτο μνημόνιο.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα αποφασίσει το Γιούρογκρουπ σχετικά με τις εκταμιεύσεις των δόσεων, καθώς και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους. Στη βάση των παραπάνω, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την τρέχουσα φάση φαίνεται να επιμηκύνεται πέρα από το Φλεβάρη, όπως προβλεπόταν σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε: «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, σύμφωνα με την οποία, το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση αξιολογείται λεπτομερώς από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της «πρώτης αξιολόγησης». Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Γενάρη, ευρωενωσιακές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των «εταίρων» στην Αθήνα θα γίνει πιο αργά, περί τα τέλη Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017.

«Αναβαθμίζεται» η φοροληστεία του λαού

Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα επόμενα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες αλλά και των μισθωτών - συνταξιούχων.

Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα, προχωρά η αποκλειστική διασύνδεση της επιστροφής φόρου (σε μισθωτούς - συνταξιούχους) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών.

Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες περιλαμβάνει την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία (33 εκατ. ευρώ), την αύξηση της προκαταβολής φόρου (79 εκατ. ευρώ), την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (13 εκατ. ευρώ). Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές, χωρίς βέβαια να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις.

Να σημειωθεί ότι από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Φορολογικά προνόμια για το κεφάλαιο...

Στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται εντός της χώρας είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεών του διασφαλίζεται, ουσιαστικά, η προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας, ακόμη και γι' αυτά που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα, όπως για παράδειγμα η «λίστα Λαγκάρντ» κ.ά.

Προαναγγέλλουν, δηλαδή, την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.

Εν αναμονή, μάλιστα, των τελικών διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή, γίνεται φανερό ότι η πρόκληση απέναντι στο λαό θα φτάσει σε νέα πρωτόγνωρα ύψη: Ο συμβολικός φόρος για τα αδήλωτα και «άγνωστης» προέλευσης κεφάλαια ενδέχεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στο λαϊκό εισόδημα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ