Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την επόμενη Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Την επόμενη Κυριακή, 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΣΕΦ θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», που επικεντρώνεται στη ζωή, τη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

***

-- Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια πλούσια πολιτική δράση του Κόμματος. Πώς «δένεται» με τις εξελίξεις της περιόδου;

-- Η ΚΟ Αττικής αναπτύσσει μια καθημερινή, πλούσια δραστηριότητα, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση στην εργατική τάξη που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες παρεμβαίνουν μαχητικά και πρωτοπόρα για να φωτίσουν τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, της ανέχειας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αλλά και την πραγματική διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων. Ειδικά αυτές τις μέρες καλούμε το λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαλύει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, συνεχίζοντας το έγκλημα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Φιλοδοξούμε λοιπόν και με αφορμή την εκδήλωση της επόμενης Κυριακής, να έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες. Να συζητήσουμε για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την προετοιμασία της απεργίας ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να διαλέξει το δρόμο του αγώνα για τη ριζική ανατροπή και όχι την υποταγή στη σφαγή του.

Το ίδιο το περιεχόμενο της συγκέντρωσης, η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και η μαζική συμμετοχή θα στείλει μήνυμα συσπείρωσης γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η πολιτική αυτή παρέμβαση της ΚΟΑ δεν ξεκινάει από το μηδέν. Αποτελεί συνέχεια μιας πολύ πλούσιας δράσης όλων των προηγούμενων μηνών. Οι δεκάδες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, για το Δεκέμβρη του '44, για την Οχτωβριανή Επανάσταση, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, οι εκθέσεις αρχειακού υλικού, εντάσσονται στην πολύμορφη δράση, που κλιμακώνεται με ορίζοντα την επέτειο - σταθμό για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

«Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας»

-- Βαδίζοντας προς την επέτειο αυτή, των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, πώς αξιοποιείται η πλούσια ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος;

-- Οι δεκάδες πρωτοβουλίες που παίρνουμε, με κορύφωση την εκδήλωση στο ΣΕΦ, θέλουμε να συμβάλουν για να γίνει γνωστή η ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Ειδικά οι νέες γενιές να διδαχθούν από τις θυσίες των προγόνων τους, να αντιληφθούν την αστείρευτη δύναμη που έχει ο λαός όταν παλεύει για το δίκιο του, για το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Να μάθουν μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» την πραγματική ιστορία αυτού του τόπου. Ταυτόχρονα με αυτή την πρωτοβουλία, μαζί με όλη τη δράση μας τιμάμε τους ήρωες κομμουνιστές που κράτησαν ψηλά τη σημαία του Κόμματος, δοκιμάζοντας τις πιο απίστευτες δυσκολίες της ταξικής πάλης. Η ηρωική πορεία του ΚΚΕ από την ίδρυσή του, το 1918, αποτελεί όπλο για τη σημερινή πάλη, για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, για την ανατροπή του. Είμαστε περήφανοι για όλη την ιστορία μας, για τη συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

-- Η εκδήλωση περιέχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Που εστιάζει;

-- Η μουσικοθεατρική παράσταση, την οποία προετοιμάζουν δεκάδες καλλιτέχνες, έχει τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας». Φωτίζει ορισμένες στιγμές της ιστορίας του Κόμματος που εντοπίζονται στη στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τις εξορίες. Δεν καλύπτουμε όλη αυτή τη διάσταση της ιστορίας, όλη την κομματική δράση σε συνθήκες διώξεων, αλλά σε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές. Πρόκειται για μια συγκλονιστική και ιδιαίτερα διδακτική περίοδο. Φιλοδοξούμε η παράσταση να αναδείξει την αντοχή, την περήφανη αλύγιστη στάση των κομμουνιστών στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Το ότι αυτή πηγάζει από την πίστη στο δίκιο του λαού. Αναδεικνύει επίσης πώς οι κομμουνιστές μετέτρεψαν τις φυλακές και τις εξορίες σε κυψέλες μόρφωσης και πολιτισμού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Μέσα από στιγμιότυπα της ζωής κρατούμενων και εξόριστων, με προβολή ντοκουμέντων, αφηγήσεων και μαρτυριών, με αναπαράσταση στη σκηνή από τους ηθοποιούς, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα παρακολουθήσουν διάφορες πλευρές της ζωής και δράσης των κομμουνιστών αυτά τα χρόνια.

-- Πώς προετοιμάζεται η εκδήλωση;

-- Εχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές η πλατιά προπαγάνδιση της εκδήλωσης με αφίσα και πανό στις γειτονιές της Αττικής, ενώ «ανέβηκε» και σχετικό σποτ στο 902.gr. Το πιο πλατύ κάλεσμα όμως γίνεται από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες, στην κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο. Παράλληλα, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής οι Οργανώσεις δρομολογούν πούλμαν από τις γειτονιές. Ευελπιστούμε η εκδήλωση αυτή να έχει τη δική της συμβολή στην πάλη ενάντια στις αυταπάτες και τους εκβιασμούς, στην ηττοπάθεια που σπέρνει η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Να αποτελέσει ένα σταθμό που θα δώσει αισιοδοξία και ώθηση στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ