Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά περισσότερη καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών

Associated Press

Την εντονότερη δράση της τουρκικής κυβέρνησης κατά των προσφύγων και των μεταναστών που συνωστίζονται στα μικρασιατικά παράλια με σκοπό να έρθουν στη χώρα μας και μετά να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη της ΕΕ ζητά η Κομισιόν. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο εφαρμογής του λεγόμενου πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα ο διωγμός στην Τουρκία 43 μεταναστών, υπηκόων Μαρόκου και Αλγερίας, από τους Κήπους του Εβρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με την Τουρκία σχέδιο δράσης προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που κατευθύνονται στην ΕΕ με διάφορα ανταλλάγματα, ανάμεσά τους τη χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχέδια «ενσωμάτωσης» των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και να εξοπλιστεί καλύτερα η τουρκική Ακτοφυλακή, δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι «είναι μακράν τού να είναι ικανοποιημένη».

«Είναι πολύ σαφές πως τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί παρέμειναν σχετικά αυξημένοι, άρα απομένει ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμστερνταμ. «Νομίζω πως η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε τους τρόπους για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών τους. Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα που είναι ενθαρρυντικά, όμως απέχουμε πολύ από το να είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε στη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτροπής στην Ολλανδία για την έναρξη της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ. «Το μοναδικό κριτήριο είναι να μειώνονται οι αριθμοί. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης, να ενεργήσουμε ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αριθμοί», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε πως είναι ανάγκη να προχωρήσει η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα επιδοθεί στο κυνήγι των προσφύγων και των μεταναστών, επί Ολλανδικής Προεδρίας. «Είμαι βέβαιος ότι επί Ολλανδικής Προεδρίας θα φέρουμε σε πέρας το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Πρέπει να γίνει». Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένες κυβερνήσεις οδηγήθηκαν σε ελέγχους στα σύνορα, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο χώρος Σένγκεν πρέπει να διαφυλαχθεί». Ανέφερε, μάλιστα, ότι ένας από τους τρόπους για να μπορέσει να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν στην κανονικότητα, είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα και η ασφάλεια της ΕΕ αποτελούν προτεραιότητες για την Ολλανδική Προεδρία. Τόνισε ακόμη ότι «η κατάσταση λίγο έξω από τα σύνορα της ΕΕ είναι σύνθετη και εύθραυστη» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών - μελών για να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, δηλαδή για περισσότερα κατασταλτικά μέτρα στα σύνορα της ΕΕ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα και να στηρίξουμε τις υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Καβγάς με φόντο τους 34 νεκρούς

Εξάλλου, το υπουργείο Ναυτιλίας διέψευσε προχτές δημοσιεύματα μερίδας του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η τραγωδία με τους 34 νεκρούς στα τουρκικά παράλια οφείλεται σε δήθεν επαναπροώθηση των σκαφών όπου επέβαιναν, από το Λιμενικό. Στην ανακοίνωση του υπουργείου υποστηρίζεται πως μετά από έρευνα προκύπτει ότι, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκδήλωσης του περιστατικού, στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου περιπολούσαν δύο σκάφη της FRONTEX, από τις αναφορές των οποίων δεν προκύπτει ανάμειξη στην τραγωδία. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των οργανωμένων δικτύων, προκειμένου να αποτρέπεται η επιβίβαση προσφύγων σε ανασφαλή σκάφη, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως επικρατούσαν κατά τη χρονική περίοδο εκδήλωσης του συμβάντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ