Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Συντονίζονται και διαβουλεύονται κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση, ιδιωτικό και τραπεζικό κεφάλαιο, ενόψει των νέων μπίζνες που αναμένονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέστειλε μεν τα έργα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που είχαν δρομολογηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο διατηρεί και ενισχύει την εμπλοκή της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό, σε μια σαφή κατεύθυνση να αναδιανείμει την πίτα του κερδοφόρου αυτού τομέα με νέους όρους. Η μείωση των αποβλήτων και η ανακύκλωση προκρίνονται ως εθνικός στόχος, στο πλαίσιο του κοινού ευρωενωσιακού στόχου για ανακύκλωση περίπου του 65% των αστικών αποβλήτων, όχι από σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά γιατί εκεί επικεντρώνονται τα σχέδια, η τεχνολογία και οι πρακτικές εταιρειών και ομίλων. Την επιλογή αυτή συνοδεύουν μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου στον προσοδοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα εργαλεία αυτά, που σηματοδοτούν και το στόχο για τη γενικότερη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναμένεται να προωθηθούν με δύο συνέδρια που διοργανώνονται στις αρχές του νέου έτους. Ετσι, στις 8 Γενάρη, διοργανώνεται στην Αθήνα το περιβαλλοντικό - χρηματοδοτικό φόρουμ με τίτλο: Διαχείριση απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - χρηματοδότηση - αυτοδιοίκηση - ιδιωτικός τομέας. Το συνέδριο οργανώνεται, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», από την επενδυτική έκδοση Α-ΕΝΕRGY με τη συνεργασία και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφερειών, της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τραπεζών, επενδυτών συμβούλων και συνολικότερα των επιχειρηματικών φορέων του ευρύτερου ενεργειακού - περιβαλλοντικού χώρου. Σημειώνουμε ότι στους στόχους της πρωτοβουλίας «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη» είναι να αναδείξει τις άμεσες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπερ καταδεικνύει τη σαφή πρόθεση του συνεδρίου να αναδειχθούν οι δυνατότητες κερδοφορίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το στόχο αυτό στηρίζουν με τη συμμετοχή τους και στελέχη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης και βεβαίως του ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα.

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τον τομέα ανάπτυξης των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, καθώς και με θέματα χρηματοδότησης, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν έργα, τεχνολογίες και καλές πρακτικές τόσο από την Τοπική Διοίκηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, στις 15 - 16 Γενάρη, με θέμα «Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων και ο ρόλος των ΟΤΑ - Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων», όπου θα αναζητηθούν τα οφέλη για την οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολο και πιο κοντά ο εφιάλτης της καύσης απορριμμάτων(6/12/2019)
Χρυσοφόρες μπίζνες με τα απορρίμματα σε όλη τη χώρα(18/9/2019)
Πείρα από τη δράση μας με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων(18/4/2015)
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων(7/6/2012)
Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»(22/10/2010)
Ιδιωτικοποίηση και καρκινογόνος καύση!(23/7/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org