Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Κάλεσμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ

Κάλεσμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Γενάρη, στις 18.00, στο θέατρο «Χατζηχρήστου» (πρώην «Ορφέας», Πανεπιστημίου 38), απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» («ΔΕΗ»). Με ανακοίνωσή της η «ΔΕΗ» ενημερώνει τους ηθοποιούς για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, στο χώρο, αλλά και τις σοβαρές ευθύνες που έχει η διοίκηση του ΣΕΗ. Καλούν τους ηθοποιούς να δώσουν μαζικά το «παρών», να ενημερώσουν τους θιάσους.

Ανάμεσα στα άλλα σημειώνει:

«Γνωρίζουμε καλά ότι ειδικά από τότε που χάσαμε τη Συλλογική μας Σύμβαση, στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μας ζωής (ανεργία, πρόβες ακόμα και παραστάσεις) είμαστε ανασφάλιστοι. Θα είναι αδύνατον, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και φυσικά για ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Την ίδια στιγμή, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την ασφυκτική κατάσταση στον χώρο.

Στο Εθνικό έχουμε την προκλητική καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με απειλές ακόμη και για απολύσεις. Στο ΚΘΒΕ η απληρωσιά είναι πια μόνιμη κατάσταση. Τα ΔΗΠΕΘΕ σε λίγο θα είναι παρελθόν αφού το υπουργείο Πολιτισμού έχει αποσυρθεί από τη χρηματοδότησή τους. Στο MEGA πλήθος ηθοποιών είναι απλήρωτοι, όπως και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι. Στο ελεύθερο θέατρο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

Συνάδελφοι,

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η διοίκηση του ΣΕΗ έχει ένα πολύτιμο, διπλό, ρόλο, ως στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής από τη μία και ως στήριγμα της εργοδοσίας από την άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνείται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση το Ασφαλιστικό, τη στιγμή που δεκάδες σωματεία παίρνουν αποφάσεις κλιμάκωσης και οργανώνουν τον αγώνα τους μέσα και από Γενικές Συνελεύσεις. Αρνείται, όμως, να συζητηθούν και τα ζητήματα του Εθνικού. Την ίδια στιγμή, έχει κατατεθεί από τις 14/12 αίτημα-υπογραφές δεκάδων ηθοποιών, που ζητούν Γενική Συνέλευση πριν από τις γιορτές. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν η απόφαση της διοίκησης για Συνέλευση στις 12 Γενάρη, αφού βέβαια χάθηκε η κρίσιμη για τον κλάδο περίοδος των εορτών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η διοίκηση βάζει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τη Συλλογική Σύμβαση με το ελεύθερο θέατρο, όταν:

1ον: Αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, για πίεση των εργοδοτών.

2ον: Εκεί που υπάρχει Συλλογική Σύμβαση, όπως στο Εθνικό, και παραβιάζεται κατάφωρα όχι μόνο δεν κάνει τίποτα αλλά συγκαλύπτει τη διοίκηση του Εθνικού.

3ον: Οποια παρέμβαση δική μας για κινητοποίηση του κλάδου έπαιρνε την απάντηση από τη διοίκηση ότι δεν χρειάζεται ο κλάδος να ασχοληθεί με το θέμα της Σύμβασης.

4ον: Οταν η γενικότερη πολιτική κατεύθυνση είναι η ένταση της επίθεσης, η συζήτηση αποκλειστικά για τη Συλλογική Σύμβαση όχι μόνο αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους αλλά εξασθενεί τη μάχη ακόμα και για την ίδια τη Συλλογική Σύμβαση».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Στη Γενική Συνέλευση να ορίσουμε εμείς την ημερήσια διάταξη, να μιλήσουμε για τα μεγάλα μας προβλήματα, να μετατρέψουμε τη Συνέλευση σε ένα ζωντανό κύτταρο οργάνωσης του αγώνα, δίνοντας τη δική μας απάντηση σε αυτά που μας ετοιμάζουν. Εχουμε τη δύναμη, ας τη δοκιμάσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας!(2022-06-07 00:00:00.0)
Να μην εφαρμοστεί ο κώδικας δεοντολογίας στο Εθνικό(2022-03-01 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την απουσία Σύμβασης στο ΚΘΒΕ(2019-07-23 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα 2 Απρίλη οι εκλογές του ΣΕΗ(2018-03-27 00:00:00.0)
Διεκδικούν τα αυτονόητα(2009-01-28 00:00:00.0)
Οι ηθοποιοί αποφασίζουν(1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ