Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπάρχει και το ενδεχόμενο της «έντασης»

Οσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, επιλέγουν τακτική «καρότου και μαστιγίου» για να υφαρπάξουν τη λαϊκή συναίνεση στις επικίνδυνες εξελίξεις

Από τις συχνές συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί
Από τις συχνές συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενώ εντείνονται σε όλα τα επίπεδα τα παζάρια γύρω από το Κυπριακό και γενικά τις «ισορροπίες» στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου τα σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα αυξάνουν το ενδιαφέρον ιμπεριαλιστών και μονοπωλίων), όσοι συμμετέχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις στρώνουν το έδαφος για να γίνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα προκύψει.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό δίκτυο «CNN Turk», είπε ότι αν βρεθεί ένας «λογικός δρόμος» για το φυσικό αέριο, «τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση». Σύμφωνα με τα κυπριακά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν τμήματα της συνέντευξης, ο Ακιντζί πρόσθεσε πως όταν ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η εμφάνιση του «Μπαρμπαρός» και πολεμικών πλοίων οδήγησαν σε «διάλειμμα» και συμπλήρωσε: «Φυσικά μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι μειώσεις των τιμών, αλλά εγώ πιστεύω ότι καμιά διεθνής εταιρεία δε θέλει να κάνει γεωτρήσεις ανάμεσα σε πολεμικά πλοία». Ο Ακιντζί επέλεξε, ακόμα, να επισημάνει ότι «μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ομόσπονδη Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από την Τουρκία. Είναι ένα νέο οικονομικό παζάρι», ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Στην περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, μπορεί να υπάρξει το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Από την Τουρκία έρχεται νερό από το οποίο επωφελείται και ο βορράς και ο νότος στην Κύπρο. Αυτή είναι μια δυναμική που ωφελεί όλους».

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αναμένονται να επιταχυνθούν, όπως δείχνουν και οι συνεχείς επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος αναμένεται και στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του 2016 (σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η επίσκεψη θα γίνει στις 5 Γενάρη). Επιπλέον, τη δική τους ώθηση θα δώσουν και διεργασίες όπως οι Τριμερείς Σύνοδοι που τον τελευταίο καιρό επιλέγουν αστικές τάξεις της περιοχής, αναζητώντας συμμαχίες και συμβιβασμούς που θα προωθήσουν τα σχέδιά τους. Ετσι, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα, στα τέλη του Γενάρη αναμένεται να γίνει στη Λευκωσία η νέα Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Η περίοδος στην οποία αναμένεται η νέα συνάντηση δεν είναι τυχαία, καθώς οι πιθανότητες «αποκατάστασης» των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ γεννούν νέα δεδομένα και αφετηρίες, από τις οποίες τα μονοπώλια κάθε πλευράς θα κληθούν να προσαρμόσουν τα βήματά τους. Από τη μεριά της, πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει και αυτή τη Σύνοδο για να εξασφαλίσει λαϊκή συναίνεση στα αντιλαϊκά παζάρια που δυναμώνει. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, που εμφανίζοντας το θέμα της Ενέργειας ως βασικό στην ατζέντα της νέας Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, σημειώνουν ότι για το κεφάλαιο αυτό «πιέζουν και οι εταιρείες», ενώ «ενημερωμένες πηγές» επισημαίνουν ότι «όποιος χάσει το τρένο που ξεκινά, δε θα έχει την ευκαιρία να φτάσει ποτέ στο τέρμα».

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, που χτες συναντήθηκε με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου και συζήτησε μαζί του τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην «ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει επιτέλους την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση για επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος». Θυμίζουμε ότι στις αρχές Νοέμβρη, οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν άδεια για να γίνουν εκταφές σε σημεία όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μαζικοί τάφοι, κίνηση που χαιρέτισαν πολλοί, εμφανίζοντας ως απόδειξη των καλών προθέσεων της Αγκυρας συνολικά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπό τις ευλογίες» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών φουντώνουν τα παζάρια(2022-02-23 00:00:00.0)
Συζητήσεις για νέο γύρο αντιλαϊκού παζαριού(2019-02-05 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές δηλώσεις(2017-09-16 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις(2016-03-29 00:00:00.0)
«Μαστίγιο» και «καρότο» για μια «λύση» υπέρ των μονοπωλίων(2016-03-12 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα επικίνδυνα παζάρια(2016-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ