Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Της υποκρισίας το ανάγνωσμα

Εσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, να χαιρετίσει την «ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους», αναφέροντας ότι «συνιστά και αναγνώριση του μακρόχρονου αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ανεξαρτησία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ το 1967, σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων του». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία ειρήνευσης, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής».

Τι δεν λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του: Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το ισραηλινό κράτος σε προνομιακό της συνομιλητή και συνεταίρο στην περιοχή, βαθαίνοντας την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνεργασία μαζί του. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στο Ισραήλ ορίστηκε διακυβερνητική συνάντηση ανάμεσα στα δύο κράτη για το Γενάρη του 2016 για τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στα ζητήματα της Ενέργειας.

Την επιλογή στενής συνεργασίας με το Ισραήλ επιβάλλουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και η πάγια επιδίωξή της να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και απ' αυτήν την αναβαθμισμένη θέση - μέσα κι απ' τις κολιγιές της με άλλες αστικές τάξεις - να διεκδικήσει μερίδιο του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του κ.λπ. Μια συνεργασία που, βεβαίως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη.

Σημειώνουμε ότι, εκτός από την οικονομική συνεργασία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πρωτοστατήσει στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας συναντούσε τον Αμπάς στα Κατεχόμενα τον περασμένο Νοέμβρη, κλιμάκιο του ισραηλινού στρατού βρισκόταν στην Αθήνα σε επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για τον καλύτερο συντονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 ο ελληνικός στρατός συμμετείχε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Τι άλλο προσπερνά ο ΣΥΡΙΖΑ; Την κυνική απάντηση του Αλ. Τσίπρα, και μάλιστα ενώπιον του Μ. Αμπάς, σε ερώτηση για το αν και πότε η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. «Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ως τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος», ανέφερε.

Στην ίδια συνέντευξη, για πολλοστή φορά, εξίσωσε θύματα και θύτες, λέγοντας: «...όπως μας ανησυχεί ιδιαίτερα και η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, δυστυχώς με θύματα αμάχους».

Βεβαίως, η τακτική τού «και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι» ήταν ανέκαθεν προσφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον τώρα που τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ