Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Κατέθεσε νομοσχέδιο για τις μεταθέσεις οπλιτών

Νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Καταρχάς, το νομοσχέδιο προβλέπει πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

-- Οι οπλίτες που κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς, μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

-- Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχάς σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

-- Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

Παραπέρα, με το νομοσχέδιο προωθείται σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου - κατά την κυβέρνηση - το καθεστώς των μεταθέσεων και τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας. Οπως αναφέρεται, προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών έναντι όλων των κριτηρίων που υιοθετούνται, είναι οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια που εισάγονται, διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά και τα λεγόμενα αντικειμενικά (σχετίζονται με παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας της θητείας).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης.

Οπλίτες γιατροί στα κενά του ΠΕΔΥ

Οπλίτες πτυχιούχοι ιατροί μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις περιφερειακών ιατρείων ΠΕΔΥ, Κέντρων Υγείας και γενικών νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών και ο χρόνος εκπλήρωσης της θητείας τους αναγνωρίζεται και ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης και της προεκπαίδευσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Επίσης, μπορούν μετά το τέλος της θητείας τους να παραμείνουν στο αγροτικό ιατρείο μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον το επιθυμούν. Οι συγκεκριμένοι οπλίτες δικαιούνται τις οριζόμενες από το υπουργείο Υγείας αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις εφημερίες. Τα χρήματα καταβάλλονται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Ο χρόνος υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι πτυχιούχοι Νομικής ΑΕΙ και υπηρετούν σε θέσεις νομικού συμβούλου, αναγνωρίζεται και προσμετράται στο χρόνο που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα της άσκησης του ν. 4193/2013.

Για το μόνιμο προσωπικό

Ορίζεται επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών για τους στρατιωτικούς από 105,86 έως 212,94 ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις προς «ανακούφιση» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως για τις μεταθέσεις στρατιωτικών που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι ή με τουλάχιστον ένα τέκνο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών. Ακόμα, οι υπαξιωματικοί, οι ΕΠΟΠ και οι πολιτικοί υπάλληλοι του Στρατού Ξηράς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες. Ρυθμίσεις αφορούν και την εκπαίδευση των στρατιωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ