Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς στο Φαρμακονήσι

Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων εφτά παιδιά και δύο γυναίκες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο επτάμετρο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν 29 άτομα.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν και περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή 15 άτομα (13 άντρες και δύο γυναίκες). Σε εξέλιξη ήταν οι έρευνες στο σημείο για τον εντοπισμό ενός ακόμη αγνοούμενου και στις οποίες συμμετείχαν ναυαγοσωστικό και δύο περιπολικά σκάφη του Λ.Σ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τρία ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από τους διασωθέντες, δύο γυναίκες και ένας άντρας, περισυνελέγησαν σε κωματώδη κατάσταση και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Λέρου.

Στο μεταξύ, σχεδόν 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά από δύο πλοία. Ειδικότερα, το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά 1.310 πρόσφυγες και το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 1.400 μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές και μέχρι χτες το πρωί καταγράφηκαν στο «hot spot» της Μόριας περί τα 3.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό διεσώθησαν 569 μετανάστες και πρόσφυγες σε 11 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Την ενίσχυση της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ιδιαίτερα από τον αέρα, θεωρεί απαραίτητη ο αρχηγός της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, για να μείνει σε ισχύ η Συνθήκη του Σένγκεν, αναφέροντας ως επιβεβλημένη την ενίσχυση της αυτονομίας δράσης της Frontex, ενώ θεωρεί πως και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις. Εάν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μη δέχεται μετανάστες που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει «συστηματικότερα σε απελάσεις», ανέφερε χτες. Με τον τρόπο αυτό, ο αρχηγός αυτού του ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού, έδωσε «γραμμή» για μαζικό διωγμό των εξαθλιωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ