Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΣΕΕ - ΤΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Συμβολή στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Συγκαλύπτουν τα αίτια της ανεργίας στα τεχνικά επαγγέλματα και αναλαμβάνουν ρόλο στην εξασφάλιση του δυναμικού που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια

Η ανεργία στον κλάδο δεν οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά άρχισε να αυξάνεται μετά από μια περίοδο ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Η ανεργία στον κλάδο δεν οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά άρχισε να αυξάνεται μετά από μια περίοδο ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Συμφωνία για συνεργασία στο στόχο της υλοποίησης «μιας ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα» υπέγραψαν προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, η πρωτοβουλία αυτή «αφορά εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο την προώθηση και την ενίσχυση της πρόσβασης στην κλαδική αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της κλαδικής ανεργίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στην κατεύθυνση και των νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και προσόντων απασχόλησης, συμβατών με τον προσανατολισμό του νέου παραγωγικού υποδείγματος».

Ιδιος προσανατολισμός με το κεφάλαιο

Πρακτικά, η συνεργασία των τριών αυτών φορέων θα εκφραστεί με τη συγκρότηση μιας συντονιστικής επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, «για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλένδετων και στοχευμένων δράσεων», που ξεκινούν από τη χαρτογράφηση των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις σε εργατικό δυναμικό και φτάνουν μέχρι τη «διενέργεια εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης» και τη «διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης κοινών δράσεων για την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».

Μάλιστα, στο δελτίου Τύπου που εξέδωσαν, ομολογούν χωρίς περιστροφές ότι στόχος τους είναι να εργαστούν «στην εκπόνηση μιας δέσμης ενεργειών με στρατηγικές επιδιώξεις την ανάκαμψη, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας, την πιστοποίηση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής κινητικότητας, την επένδυση στην Ερευνα και την καινοτομία, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τεχνικού κλάδου».

Επομένως, όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, «το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων κινείται στον ίδιο προσανατολισμό με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες».

Αποκρύπτουν τις αιτίες της ανεργίας

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα για το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων: «Αποκρύπτει τη βασική αιτία που γεννάει την ανεργία, τις απολύσεις, το χτύπημα του σταθερού χρόνου δουλειάς, τις εργασιακές σχέσεις που συνθλίβονται στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ανεργία δεν αυξήθηκε επειδή δεν είχαν τεχνική κατάρτιση οι οικοδόμοι στις Κατασκευές, οι εργαζόμενοι στους άλλους κλάδους. Αντίθετα, η τεχνική κατάρτιση, οι νέες τεχνολογίες στην οικοδομή αξιοποιήθηκαν για να γλιτώνουν το οικοδομικό ένσημο οι μεγαλοκατασκευαστές, με την τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού Ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Η ανεργία δε διογκώθηκε επειδή μειώθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά αντίθετα άρχισε να οξύνεται μετά από μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας. Η ανεργία γεννιέται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αξιοποιείται από τους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλα συμφέροντα, για να εκβιάζουν τους εργαζόμενους για ακόμη πιο φτηνά μεροκάματα και χειρότερους όρους δουλειάς.

Κήρυγμα «κοινωνικής συναίνεσης»

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Με το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων, η ευθύνη της ανεργίας μετατοπίζεται στον άνεργο γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί γύρω από τις μελλοντικές ανάγκες, τις δεξιότητες, τις νέες τεχνολογίες, δε διαθέτει τα προσόντα που απαιτεί το "νέο παραγωγικό υπόδειγμα" του κεφαλαίου. Η κοινή συμφωνία της ΓΣΕΕ με το ΤΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ είναι κάλεσμα για συναίνεση και αποδοχή των απαιτήσεων του κεφαλαίου για φτηνούς εργαζόμενους, που θα περιπλανιούνται από κλάδο σε κλάδο, με εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο".

Είναι προέκταση του καλέσματος της κυβέρνησης για κοινωνική συναίνεση, ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια τα σκληρά αντεργατικά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τους πλειστηριασμούς, την περικοπή δικαιωμάτων και το χτύπημα κατακτήσεων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εδώ και δεκαετίες, είναι αγκαζέ με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την υπηρετεί πιστά με τους κοινωνικούς διαλόγους, την προώθηση της γραμμής της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, που οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι ότι συνοδεύονται με σφαγιασμό της ζωής τους, με χαμηλά μεροκάματα, με μισή Ασφάλιση, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη κερδοφορία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σε άλλη ρότα τα συμφέροντα εργαζομένων - ανέργων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταλήγει: «Τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στη γραμμή του συμβιβασμού, της συναίνεσης. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν δίπλα στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων.

Η λύση βρίσκεται στον αγώνα με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στη σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, στη συσπείρωση, στο δυνάμωμα της γραμμής που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους, στους εργαζόμενους στις Κατασκευές, στους ανέργους, να δώσουν αποφασιστικά απάντηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και του πολιτικού - συνδικαλιστικού του προσωπικού. Η επερχόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου και η απάντησή μας θα είναι πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στο Γενάρη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org