Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς

Απεργίες, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Μια σειρά από σωματεία σε κλάδους και τόπους δουλειάς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα προβλήματα του χώρου τους.

Στη «Forthnet»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «Forthnet», με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που πρόσφατα απέλυσε η εργοδοσία, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Παράλληλα, καταδικάζουν την επίθεση στο επιχειρησιακό τους σωματείο, ενάντια στο οποίο η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, με την αιτιολογία ότι εγγράφει ως μέλη του «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Χτες, σε τριμερή συνάντηση, έγιναν «συστάσεις» στην εταιρεία να επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Στην Περιφέρεια Αττικής

Στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να μη μεταφερθεί η μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση - παρέμβαση στις 8 π.μ. στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Κατεχάκη 56 - στάση μετρό «Κατεχάκη»).

Στα «πεντάμηνα»

Παναττική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τέλος του ωραρίου) έχει κηρυχθεί σήμερα για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» από την ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς αυτές τις μέρες λήγουν τα προγράμματα και πολλοί εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο. Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει διευκολυντική παναττική στάση εργασίας. Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικώντας επίδομα ανεργίας και τη σφράγιση των βιβλιαρίων τους. Θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Η Επιτροπή Αγώνα στο νομό καλεί στην κινητοποίηση, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων, αντιδρώντας στην απόφαση του Φορέα να στραφεί δικαστικά ενάντια στην παράταση της εργασίας τους μέχρι το τέλος του 2016. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο στάσης που είχε εξαγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης μαζί με το Συντονιστικό των εργαζομένων στα 8μηνα. Στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σ. Ζαριανόπουλος. Χτες, στα δικαστήρια συζητήθηκε η προσφυγή με την οποία ο ΦΟΔΣΑ ζητούσε προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην αποδέχεται την εργασία των 85 συμβασιούχων (παρατασιούχων) μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα του ΦΟΔΣΑ και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση της κύριας αγωγής. Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν σύσκεψη στο ΕΚ Θεσσαλονίκης προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε «Τοξότη» και «Γεωροή»

Τον απεργιακό αγώνα στις εργολαβίες του «ΤΟΞΟΤΗ» και της «ΓΕΩΡΟΗΣ» χαιρετίζει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Καλεί τους εργαζόμενους σε νέα σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15) προκειμένου να αποτιμήσουν την απεργιακή μάχη και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η απεργία στα έξι εργοτάξια του «ΤΟΞΟΤΗ» έληξε μετά από 8 μέρες, με τους εργαζόμενους να πετυχαίνουν μια σημαντική νίκη, καθώς η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα που θα έπρεπε να είχε δώσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί με το σωματείο, μετά τις κινητοποιήσεις του Οκτώβρη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη «ΓΕΩΡΟΗ» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στον κλάδο των τροφίμων

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, μια μέρα μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 6 Δεκέμβρη, από την εταιρεία «Elviart Καλοϊδάς ΑΒΕΕ», αλλά και τις συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση, κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Ανω Λιόσια. Στη συνάντηση η Επιθεώρηση συνέστησε την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά, η εργοδοσία όμως έδειξε ότι σκοπεύει να κάνει κι άλλες απολύσεις. Καταγγελίες έκανε το Συνδικάτο και για τις συνθήκες δουλειάς.

Στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής

Να «βάλουν πλάτη» ζήτησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας από τους απλήρωτους εργαζόμενους στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής και από τους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία! Χτες το απόγευμα, έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, επειδή οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, ενώ οι γονείς «γδέρνονται» πληρώνοντας τροφεία. Ο γγ του υπουργείου - εξέφρασε φυσικά τη συμπάθειά του... - σημείωσε πως δεν υπάρχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλεσε τους διαδηλωτές να στηρίξουν την κυβέρνηση γιατί «κληρονόμησε» τον κρατικό προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση! Κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή. Επιπλέον, σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνει τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (δηλαδή, έμμεσες πληρωμές των ασφαλισμένων), ενώ καμία κουβέντα δεν γίνεται για κατάργηση των άμεσων πληρωμών, των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς. Τέλος, ως αιτία της απλήρωτης εργασίας ανέδειξε γραφειοκρατικά προβλήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέγοντας πως το ποσό υπάρχει και θα αποδεσμευτεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε ότι αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής έχουν πολλές «τρύπες» να κλείσουν... Οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, θα «κάνουν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο υπουργείο Εργασίας για να τα «ψάλουν» στη συγκυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org