Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς παρέδωσε νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων που συσσωρεύονται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, απασχόλησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε από τις 17 μέχρι και τις 19 Δεκέμβρη, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια «οδηγούνται σε αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους στο επόμενο έτος».

Να σημειωθεί ότι για το 2016 προβλέπεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20% περίπου, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει σε συνολική μείωση της τάξεως του 70%. Σημειώνεται ότι η μείωση για το 2016 του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας είναι 1,8%.

Η Σύνοδος αναφέρει ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης των προηγουμένων ετών έχουν εξανεμίσει τις όποιες ταμειακές δυνατότητες των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους στο επόμενο έτος.

Για τους παραπάνω λόγους, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει για το 2016 - με την πρώτη τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού - επιχορήγηση τουλάχιστον ίση με εκείνη του 2014. Το επόμενο διάστημα, όλα τα Ιδρύματα θα οργανώσουν συνεντεύξεις Τύπου ανά πόλη, όπου θα αναδειχτεί τεκμηριωμένα η οικονομική αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων για το 2016.

Την τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου παρευρέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου παρέδωσε νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα. Για το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες, με «δούρειο ίππο» την υποχρηματοδότηση ανοίγει κι άλλο τις πόρτες σε «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης» (βλέπε εταιρείες και ιδιώτες), οι πρυτάνεις θα τοποθετηθούν σε έκτακτη Σύνοδο, η οποία θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, προσπάθησε ξανά να παίξει το γνωστό παιχνίδι του «παραλάβαμε καμένη γη», ρίχνοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κατάντια των πανεπιστημίων αποκλειστικά και μόνο στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Προκλητικά, σε δήλωσή του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάφερε να ...φρενάρει την πτώση και ότι στόχος του νέου μεσοπρόθεσμου είναι να υπάρξει ανάκαμψη της δημόσιας Εκπαίδευσης, που «θα φτάνει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών». Στο γνωστό αυτό πλαίσιο του «μη χείρον βέλτιστον», παρουσίασε ως «αντιστροφή της πορείας» ότι ο στόχος για την Εκπαίδευση έως το 2018 θα φτάσει στο 2,8%, από 2% του ΑΕΠ που ήταν στο μεσοπρόθεσμο της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν είναι γνωστό ότι για τα πανεπιστήμια και τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης ακόμα και αυτοί οι εξαγγελόμενοι και σε βάθος... τριετίας στόχοι δε φτάνουν, ενώ σήμερα τα ιδρύματα δεν έχουν ούτε για τα στοιχειώδη.

Χτες πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρό της βρίσκεται η πενιχρή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και η αδυναμία λειτουργίας τους το 2016, λόγω της δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org