Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό χτες

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς, στο πλαίσιο της οποίας χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα μιλήσει στο σώμα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν λυπήθηκε τα λόγια για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, υπενθυμίζοντας «τη σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα». Προσπέρασε, ωστόσο, στα γρήγορα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, αρκούμενος να αναφέρει ότι «δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του», δίχως καμία απολύτως αναφορά στο ποιος το καταπατά. Οχι τυχαία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει την ενίσχυση της στρατηγικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας με το Ισραήλ, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή κι εδώ δίχως να κατονομάσει αιτίες και ενόχους για τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να παίξει ρόλο στην περιοχή, «ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας (...) που αποτελεί παραδοσιακό φίλο της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ».

«Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος» υποστήριξε.

Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στον Μ. Αμπάς ότι στα δημόσια έγγραφα της Ελλάδας θα γίνεται πλέον αναφορά σε Παλαιστίνη και όχι Παλαιστινιακή Αρχή. Πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ως τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Απ' την πλευρά του, ο Μ. Αμπάς μίλησε για τις «ιστορικές, στενές» σχέσεις των δύο λαών, πρόσθεσε πως «αν επιλυθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα, θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς» και τάχτηκε «υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».

Προηγούμενα, ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης είχε συναντηθεί με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ευχήθηκε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, που τον χαρακτήρισε σαν τη «ρίζα του κακού» σε ό,τι αφορά τη δράση του ISIS. Ευχήθηκε, ακόμα, να λυθεί το Παλαιστινιακό, κατά τρόπο που «να ανταποκρίνεται πριν απ' όλα στο Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του» και να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος «βιώσιμο (...) ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ