Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική»...

...δηλαδή, βαθύτερη εμπλοκή στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς της περιοχής για τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων

Στη λογική της «πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής» θα συνεχίσει να κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και γενικότερα, με δεδομένο ότι θα εφαρμόζει πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα σύμφωνα με την «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», αλλά και τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, που εκφράζεται με τη γραμμή της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και προμηθευτών στην ΕΕ, είναι το βασικό μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης στην εφημερίδα «Εποχή». Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή βρίσκεται στον «αντίποδα» εκείνης που είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση για πώληση του 66% των μετοχών της επιχείρησης. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η επισήμανση του Π. Σκουρλέτη για ορισμένους «κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες» που στάθηκαν ενάντια στη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επειδή «θέλουν μια ΔΕΗ (...) δημόσια [για να] μπορούν να την αρμέγουν, για να έχουν εγγυημένες αποδόσεις»... Και στο ένα και στο άλλο ζήτημα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, πασχίζοντας να τους αμβλύνει, να τους ισορροπήσει.

Σε ό,τι αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ ο Π. Σκουρλέτης επέμεινε στη λογική των «μπαταχτσήδων», υποστηρίζοντας πως οι ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ προέρχονται και από Δήμους και ορισμένες επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως το φαινόμενο αυτό «δεν είναι μόνο από την ανέχεια και την κρίση, αλλά και από τη στάση όσων λένε "αυτή την πληρωμή μπορώ να την αναβάλω"». Το σίγουρο είναι πως με εξαίρεση το κοινωνικό τιμολόγιο όσοι χρωστούν άνω των 1.000 ευρώ και χρωστούν 2 λογαριασμούς ρεύματος θα διακόπτεται το ρεύμα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις ως μέτρο πίεσης για την είσπραξη των οφειλών. Και ενώ ο υπουργός επιμένει ότι δεν πρόκειται για μη πληρωμή λόγω ανέχειας, ήδη η ΔΕΗ ΑΕ, έχει αρχίσει να κόβει το ρεύμα από λαϊκά νοικοκυριά.

Μέσα στους ανταγωνισμούς

Τέλος, για τα ζητήματα των αγωγών ο υπουργός ουσιαστικά καλωσόρισε την είσοδο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, μέσω της προώθησης του LNG, ενώ την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε να γίνει πραγματικότητα και ο ρώσικος αγωγός. Πρόσθεσε πως λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία προς το παρόν το σχέδιο αυτό «μοιάζει να έχει παγώσει», όμως οι Ρώσοι δείχνουν να τον θέλουν πραγματικά και αναζητούν εναλλακτικές οδούς μέσω Βουλγαρίας. Σημείωσε ακόμη πως και οι Ιταλοί εκφράζουν ενδιαφέρον γι' αυτόν τον αγωγό, εκεί εδράζεται και η δυσφορία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, «για το ρωσικό αέριο, που φθάνει στη Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας». Τέλος, για τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον νότιο ρώσικο αγωγό, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε: «...Οσες φορές εγώ έχω συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή εκπροσώπους επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ ή με τον εδώ πρέσβη, ουδέποτε είπαν κάτι τέτοιο, δεν ασκήθηκε καμιά κριτική ούτε καν με ρώτησαν για το ρωσικό αγωγό»... Παιχνίδια με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς; Ο,τι και να 'ναι, μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το λαό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ενέργεια και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ