Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζει το κρέας ψάρι για τα πρώην «Λιπάσματα Δραπετσώνας»

Φιέστες για την παράδοση τάχα της περιοχής στο λαό, ενώ προχωράει ακάθεκτα η ένταξή της στα γενικότερα σχέδια του κεφαλαίου για την ανάπτυξη του ιδιωτικοποιημένου λιμανιού

Το κυβερνητικό επιτελείο «επί το έργον» της εξαπάτησης του λαού σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Eurokinissi

Το κυβερνητικό επιτελείο «επί το έργον» της εξαπάτησης του λαού σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα
Χαρακτηριστικά φιέστας προσέδωσε η κυβέρνηση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Με διθυράμβους περί δήθεν απόδοσης του χώρου στο λαό της περιοχής, η κυβέρνηση πασχίζει να κρύψει την πραγματικότητα που διαφέρει απ' τους ισχυρισμούς της.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε αρχικά συνάντηση με το δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκο, με τον οποίο συζήτησαν την «αξιοποίηση του χώρου». Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Π. Σκουρλέτη, Θ. Δρίτσα, Δ. Βίτσα και Τρ. Αλεξιάδη, τον δήμαρχο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τα «Λιπάσματα».

«Υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας απέναντι στις λαϊκές περιοχές του Πειραιά, δίνουμε ανάσα πνοής και θαλάσσιο μέτωπο», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το πρώτο βήμα έγινε, τώρα είναι η σειρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση της περιοχής, ώστε σε αυτή να αποκτήσουν πρόσβαση οι πάντες».

Γνώμονας, ωστόσο, των κυβερνητικών αποφάσεων είναι οι σχεδιασμοί επιχειρηματικών ομίλων για την ευρύτερη περιοχή, μακριά βεβαίως απ' τα λαϊκά συμφέροντα. Δηλαδή, με αυτήν τη διάταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός προκρίνει μια διαφορετική εκδοχή του αστικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής της Δραπετσώνας απ' το υφιστάμενο, που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αφετέρου, αξιοποιεί τη διάταξη αυτή σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», προκειμένου να «ξεπλύνει» τις τεράστιες αντιλαϊκές συνέπειες απ' την εκχώρηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αττικής στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ανέγγιχτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Η σχετική με την περιοχή διάταξη, που εντάχθηκε στα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου, ψηφίστηκε στις αρχές Νοέμβρη στη Βουλή. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η περιοχή των πρώην «Λιπασμάτων Δραπετσώνας», όπως αναφέρεται, εξαιρείται από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ (υπενθυμίζεται ότι στη σύμβαση καθορίζονται οι περιοχές του λιμανιού του Πειραιά από το Πέραμα έως την Ακτή Ξαβέρη, που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» της παραπέρα ιδιωτικοποίησης).

Η κυβέρνηση κάνει λαθροχειρία, όταν λέει ότι παραδίδει στους κατοίκους την περιοχή των πρώην «Λιπασμάτων», καθώς από τα 640 στρέμματα της συνολικής έκτασης, 240 στρέμματα ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, άλλα 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης κατέχει ο ΟΛΠ, παραχωρηθέντα από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στο συγκεκριμένο χώρο κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία «Lafarge - AΓΕΤ Ηρακλής», η «Oil One» του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και άλλες εταιρείες.

Για να μη θίξει τα συμφέροντα αυτών των μεγαλοϊδιοκτητών της γης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία, ολόκληρη αυτή η έκταση των 640 στρεμμάτων, πλην εκείνου του μικρού τμήματος που ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, απαλλοτριώνεται από τους ιδιοκτήτες, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είχε επισημάνει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι «δεν εξασφαλίζεται αυτό που πραγματικά ζητούν οι κάτοικοι, δηλαδή απαλλοτρίωση από τους ιδιώτες και ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση, για να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα και να είναι σε όφελος της κοινωνίας».

Ενταγμένη στο «ναυτιλιακό cluster»

Κατά τα άλλα, ο νόμος που ψηφίστηκε ορίζει ότι αλλάζουν οι χρήσεις γης και «προτείνονται χρήσεις αναψυχής, καθώς και χώροι αστικού πράσινου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τόσο τις ανάγκες του εν λόγω δήμου, όσο και τις ανάγκες του Δυτικού Πειραιά».

Προσθέτει ακόμα ότι «οι χρήσεις θα εξειδικευτούν από την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης, η οποία θα εκπονηθεί από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας». Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου - Δραπετσώνας (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) για την «αξιοποίηση» της περιοχής συμπεριλαμβάνονται και συμπράξεις με ιδιώτες, δηλαδή ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο...

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος αξιοποίησης της περιοχής που προκρίνει η συγκυβέρνηση σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και την ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο. Γύρω από κάθε λιμάνι, όμως, αναπτύσσεται ένα ολόκληρο σύμπλεγμα εξειδικευμένων σχετικών δραστηριοτήτων (ναυτιλιακό cluster), που αφορά υποστηρικτικές οικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες επισκευής, ανεφοδιασμού, broking κ.λπ.

Το αστικό σχέδιο προβλέπει πως η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μέσα σ' αυτήν και η παραλία της Δραπετσώνας, θα ενταχθεί στο ευρύτερο ναυτιλιακό cluster, που θα περιλαμβάνει βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, παροχή τραπεζικών, ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών, δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κατοικίας κ.ά. Τέτοιες δραστηριότητες θα φιλοξενήσει και η περιοχή των λιπασμάτων.

Μετά απ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός έφτασε να πει ότι «τώρα θα μπορούμε να λέμε ότι στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή», όταν στην περιοχή τσακίζει κόκαλα η ανεργία και η φτώχεια και όταν η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που θεριεύει τους εφιάλτες αυτούς για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Σιγόντο στην κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης έκανε και ο δήμαρχος, που δήλωσε ικανοποιημένος «για την ευχάριστη είδηση που ήρθε σε μια ταλαιπωρημένη περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ