Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος στο νομό

Αγρότες στην Καρδίτσα το 1910
Αγρότες στην Καρδίτσα το 1910
Το αγροτικό κίνημα στην Καρδίτσα, με πρωτοστάτες τους κομμουνιστές, έδωσε, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, πολλές μάχες για την καλυτέρευση της ζωής της φτωχής αγροτιάς. Στις δεκαετίες του '10 και του '20, η βασική διεκδίκηση αφορά στην απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής σημείο αναφοράς είναι η Μάχη της Σοδειάς, στη μετεμφυλιακή περίοδο ο αγώνας στοχεύει στην προστασία της παραγωγής και σε καλύτερες τιμές των προϊόντων και στην τελευταία 30ετία είναι σκληρή η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Με την ίδρυση του «Γεωργικού Πεδινού Συλλόγου» στις 22 Μάη 1909, ξεκινούν και τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα. Στις 27 Φλεβάρη 1910, πάνω από 12.000 αγρότες, πολλοί από τους οποίους έφιπποι, κρατώντας μαύρες σημαίες κι έχοντας κρεμασμένους στους ώμους γκράδες, έφτασαν στην πόλη. Σ' αυτό το συλλαλητήριο που οργάνωσαν η «Πανθεσσαλική Επιτροπή» και το «Κοινό των Θεσσαλών» (ανάλογα έγιναν, την ίδια μέρα, σε Τρίκαλα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Αγιά), έχουμε τον πρώτο νεκρό κολίγο. Είναι ο Χρήστος Σάλτας, από το χωριό Ανώγειο, τον οποίο σκότωσε έφιππος χωροφύλακας. Εχουμε, επίσης, το πρώτο «αγροτοδικείο», καθώς 35 αγρότες και αγροτιστές που συμμετείχαν δικάζονται στο κακουργιοδικείο της Χαλκίδας και αθωώνονται. Ακολουθεί την 1η Μάρτη 1910 κινητοποίηση 400 κολίγων από το χωριό Ορφανά, οι οποίοι, οπλισμένοι με γκράδες, σταμάτησαν το τρένο, λίγο παραπέρα από το σταθμό, δηλώνοντας πως αν δε γίνει απαλλοτρίωση, θα καταστρέψουν τη γραμμή.

Στις 4 Ιούνη 1944, πάνω από 150 χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες επέδραμαν στο χωριό Κοσκινά για να κατάσχουν την αλωνιστική μηχανή και να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Μετά από 12ωρη μάχη με τμήματα του ΕΛΑΣ, υποχωρούν χωρίς να πετύχουν το στόχο τους.

Στη μεταπολεμική περίοδο, ανάμεσα στα συλλαλητήρια - σταθμούς είναι: Στις 28 Φλεβάρη 1961, όταν πάνω από 5.000 αγρότες από όλη τη Θεσσαλία οργανώνουν συγκέντρωση και στην πόλη με αιτήματα την προστασία της παραγωγής. Στις 15 Γενάρη 1975, με δεκάδες χιλιάδες αγρότες και χιλιάδες τρακτέρ να διαδηλώνουν στους δρόμους την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα του βαμβακιού. Στις 29 Νοέμβρη 1978, στο συλλαλητήριο με δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, όπου χαιρέτισε ο Κώστας Λουλές, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, η αστυνομία επιτίθεται με αύρες και δακρυγόνα και κάνει συλλήψεις. Και, βεβαίως, καθοριστική ήταν η συμμετοχή των αγροτών της Καρδίτσας στα μπλόκα της τελευταίας 30ετίας στα Τέμπτη, στη «Βιοκαρπέτ», στις Μικροθήβες, στον Κόμβο της Νίκαιας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του ΚΚΕ και στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή, το οποίο, συντονιζόταν, αγωνιστικά, με το αγροτικό κίνημα. Αγωνιστικοί του σταθμοί μπορούν να χαρακτηριστούν το μαζικότατο συλλαλητήριο καπνεργατών και μικροεπαγγελματιών στις 2 Οκτώβρη 1930, η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας το 1935, η πανεργατική συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της Νέας Συνδικαλιστικής Κίνησης, στις 19 Φλεβάρη 1967.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ