Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η Καρδίτσα στην ΕΑΜική Αντίσταση και στην εποποιία του ΔΣΕ

Τμήμα μάχης του ΔΣΕ στην Καρδίτσα
Τμήμα μάχης του ΔΣΕ στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα, όπως σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ ηγήθηκε του μεγάλου έπους της Εθνικής Αντίστασης, καθώς ήταν ο νους και η καρδιά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Μεγάλοι σταθμοί στον αγώνα του Καρδιτσιώτικου λαού στη διάρκεια της Κατοχής είναι:

 • 11 Νοέμβρη 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ Καρδίτσας, που απλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στη νεολαία, στους αγρότες και εργάτες, στις πόλεις και στα χωριά.
 • Απρίλης 1942, μεγάλο συλλαλητήριο με συμμετοχή 3.000 ατόμων ενάντια στους μαυραγορίτες, που με την άδεια των αρχών θέλουν να πάρουν τα αποθέματα τυριού και σιταριού.
 • Φθινόπωρο 1942, συγκροτείται το Αρχηγείο των Αγράφων, λειτουργούν το αεροδρόμιο στη Νευρόπολη και η Σχολή αξιωματικών στη Ρεντίνα.
 • 12 Μάρτη 1943, τμήματα του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Καρδίτσα από τους Ιταλούς, καθιστώντας την πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εγκαθίσταται λαϊκή εξουσία, που παίρνει άμεσα μέτρα υπέρ του λαού. Υστερα από 10 μήνες ελεύθερης ζωής, τον Οκτώβρη του 1943, η Καρδίτσα καταλαμβάνεται εκ νέου, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς.
 • 26 Ιούλη 1943, συνέρχεται το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ, με συμμετοχή 4.000 αντιπροσώπων απ' όλες τις ΕΑΜικές οργανώσεις της Θεσσαλίας στο μοναστήρι της Κορώνας. Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, πραγματοποιείται η Α' Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στη Μητρόπολη. Στις 16 Ιούλη 1944, συνέρχεται το Β' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ, στον Ιταμο. Στις 29 Ιούλη 1944, πραγματοποιείται η πρώτη Πανθεσσαλική Σύσκεψη γυναικών στον Ιταμο, με 125 αντιπροσώπους.
 • 17 Ιούλη 1944, επίθεση στην οχυρωμένη Καρδίτσα από τον ΕΛΑΣ.

Ο Σαράφης στην κεντρική πλατεία της πόλης το 1943
Ο Σαράφης στην κεντρική πλατεία της πόλης το 1943
Ο πόλεμος τελειώνει, όμως η ταξική πάλη συνεχίζεται με τις δυνάμεις της αστικής τάξης, με τη στήριξη των Αγγλων συμμάχων της, να περνάνε στην επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Στην περιοχή της Καρδίτσας, γίνεται άγρια τρομοκρατία σε βάρος των κομμουνιστών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και άλλων αγωνιστών, από τις παρακρατικές συμμορίες.

Στις 14 Ιούλη 1945, μαζική επιδρομή των ακροδεξιών συμμοριών του Σούρλα και του Βουρλάκη στα χωριά του κάμπου Παλαμάς, Κουτσαρί, Ματαράγκα. Τον ίδιο καιρό, οι συμμορίες των Μόκκα, Θέου και Βόιδαρου διενεργούν επιδρομές στα ορεινά χωριά των Αγράφων.

Το φθινόπωρο του 1945, εθνοφύλακες συλλαμβάνουν την Ευαγγελία Κουσάντζα, στέλεχος του ΚΚΕ. Τη βασανίζουν μέχρι αναισθησίας και τη μεταφέρουν στο Κρατητήριο Καρδίτσας, όπου τα μαρτύριά της συνεχίζονται. Εκτελείται στη διάρκεια του Εμφυλίου.

Τον Οκτώβρη του 1945, στη Σέκλιζα, η συμμορία του Βουρλάκη συγκεντρώνει όλους τους κατοίκους στο σχολείο του χωριού και ρίχνει μέσα μια χειροβομβίδα. Σκοτώνεται ένας πολίτης και τραυματίζονται 17. Η συμμορία μετέπειτα διαπόμπευσε τον ιερέα του χωριού, ανεβάζοντάς τον σε μουλάρι και κρεμώντας του κουδούνια.

Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης

Αλλά και στη συνέχεια, όταν το ΚΚΕ μπήκε επικεφαλής της τρίχρονης ένοπλης πάλης του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος. Ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ξεχωρίζει γιατί αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, απείλησε την εξουσία της αστικής τάξης στη χώρα μας.

Στην Καρδίτσα, οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις άρχισαν στα τέλη του Απρίλη του 1946, στην περιοχή των Αγράφων.

Στους επόμενους βασικούς σταθμούς αυτής της αγωνιστικής πορείας περιλαμβάνονται:

 • Σεπτέμβρης 1946, ιδρύεται το αρχηγείο των Αγράφων με διοίκηση Β. Μπότση (Αγραφιώτη), Περ. Παπαδημητρίου (Ιταμο) και Β. Καπνιά.
 • 26 - 28 Οκτώβρη 1946, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Τσούκα Αντιχασίων, αποφασίστηκε η ενοποίηση των αντάρτικων ομάδων, κάτω από ενιαία στρατιωτική καθοδήγηση. Ο αντάρτικος στρατός ονομάστηκε Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.
 • Γενάρης 1947, η μάχη της Ραχούλας, με τη μεγάλη νίκη των τμημάτων του Αρχηγείου Αγράφων του ΔΣΕ κατά του κυβερνητικού στρατού.
 • 12 Απρίλη 1947, το πέρασμα του υψώματος της Νιάλας, μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του ΔΣΕ.
 • Πρώτο τρίμηνο 1948, λειτουργία της Σχολής Εκπαίδευσης Υπαξιωματικών στη Μολόχα Αγράφων.
 • 30 Μάη 1948, η μάχη στο Πυργούλι - Μούχα. Με αιφνιδιαστική επίθεση, τμήματα του ΔΣΕ περνούν στα μετόπισθεν του αντιπάλου και με θυελλώδη επίθεση τον αναγκάζουν να αποσυρθεί από τα βουνά των Αγράφων.
 • 11 Δεκέμβρη 1948, η μάχη και κατάληψη της Καρδίτσας από την 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Χαρίλαο Φλωράκη (καπετάν Γιώτη) και τη 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή). Ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του ΚΓΑΝΕ, είχε τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org