Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Βεντάλια» ζητημάτων με συνδετικό κρίκο τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Προηγείται μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας

ΕΕ

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα συζήτησης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη μετανάστευση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, την ενιαία αγορά, το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την «τρομοκρατία», η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των μεθόδων που στο όνομα της αντιμετώπισής της θα επιτρέψει στην ΕΕ να πατήσει πόδι σε χώρες όπου διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα των μονοπωλίων της. Δηλώνεται, εξάλλου, ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί με κατεύθυνση έντασης της «αντιτρομοκρατικής δράσης», με αποφάσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών, στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, στις «συνθήκες που οδηγούν στην τρομοκρατία, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και το βίαιο εξτρεμισμό», την «αντιτρομοκρατική συνεργασία με τρίτες χώρες» κ.ά.

Για τη μετανάστευση, η Σύνοδος Κορυφής θα αξιολογήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει και θα εγκρίνει περαιτέρω μέτρα. Αναμένεται να εστιάσει στη λειτουργία των σημείων υποδοχής («hot spots»), την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, καθώς και την εκτέλεση των επιστροφών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης κ.ά.

Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει ξανά η έκθεση των προέδρων σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αλλά και η ενιαία αγορά, στην κατεύθυνση λήψης μέτρων ολοκλήρωσης και αναβάθμισής της, ώστε να διευρύνονται οι ορίζοντες για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η Ενεργειακή Ενωση, η ψηφιακή ενιαία αγορά και η Ενωση Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πορεία των εργασιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του και να διασφαλίσει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται επίσης να συζητήσει επίκαιρα διεθνή θέματα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του, Ντ. Κάμερον.

Μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, καθώς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί συνάντηση οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία) με την Τουρκία, υπό την προεδρία της Αγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση αναμένεται να πάρει μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ, το οποίο στηρίζεται απ' τις χώρες που συμμετέχουν. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει λόγω της γενικότερης εμπλοκής της χώρας στο Προσφυγικό. Η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων είναι εθελοντική για τα κράτη - μέλη και δε σχετίζεται με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να πάρουν από την Ελλάδα και την Ιταλία 160.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο, Ζ. Αλσεμπορν, φρόντισε χτες να διαμηνύσει στην Αγκυρα, προκαταλαμβάνοντας τυχόν απαιτήσεις της, ότι «δε θα πρέπει να πιστέψει ότι μπορούμε να πάρουμε από το έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδριάσεις με αντικείμενο την ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής(2015-10-14 00:00:00.0)
Περισσότερη καταστολή και «κόσκινα» στη διαλογή των προσφύγων(2015-10-10 00:00:00.0)
Η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση ούτε στο προσφυγικό(2015-09-25 00:00:00.0)
Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της(2015-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ