Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς ανανέωση κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

ΡΩΜΗ - ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία και την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Παρότι πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να παραταθούν για ένα ακόμα 6μηνο οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, είναι εμφανέστατες οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Για παράδειγμα, ο Ιταλός Πρόεδρος, Ματέο Ρέντσι, φέρεται να εκφράζει δυσφορία για τη συνέχιση των κυρώσεων, καθώς το κεφάλαιο της χώρας του έχει πληγεί, ενώ επικρίνει και τη Γερμανία που την ίδια ώρα προχωράει τον ενεργειακό αγωγό «Νord Stream 2». Πάντως, ο Ρέντσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι δε σκοπεύει να εμποδίσει μια ανανέωση για άλλους έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι εντός των επόμενων μηνών η κατάσταση πρέπει να επανεξεταστεί και να διορθωθεί.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή, είπε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζει να ισχύει ότι μια πιθανή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή του πακέτου συμφωνιών του Μινσκ. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Η Ρωσία αναστέλλει τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με ένα νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία αναμένεται να αναστείλει τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία από την 1η Γενάρη, τη μέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία εμπορικής σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το διάταγμα αυτό αιτιολογήθηκε ως απάντηση στις «συνθήκες σε βάρος των συμφερόντων και της οικονομικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αφού ερμηνεύεται ως δυνατότητα μέσω της Ουκρανίας να κατακλυστεί η Ρωσία από προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατασκευάστηκαν 2 ηλεκτρικές γραμμής σύνδεσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, προς αντικατάσταση των τεσσάρων γραμμών που έρχονταν από την Ουκρανία και καταστράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από δολιοφθορά. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εμπάργκο τροφίμων, προϊόντων και υπηρεσιών προς την Κριμαία, οι αρχές της οποίας απάντησαν ότι δεν αναμένεται να τους επηρεάσει, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν παίρνουν προϊόντα για πολύ καιρό από εκεί.

Νέοι βομβαρδισμοί και ανησυχία για επίθεση του ουκρανικού στρατού

Εν μέσω αυτών των αντιπαραθέσεων που δείχνουν τη σύγκρουση ανταγωνιστικών συμφερόντων στην Ουκρανία, συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) οι σποραδικές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού και δυνάμεων εθνικιστών και φασιστών κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων και σε κατοικημένες περιοχές. Τέτοιες επιθέσεις έγιναν χτες στα περίχωρα της πόλης της Γκορλόφκα, ενώ η διοίκηση των πολιτοφυλακών, όπως ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων, Εντουαρτ Μπασούριν, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο ουκρανικός στρατός μεταφέρει μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων, στοιχείων πυροβολικού, άρματα μάχης κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που προέβλεπε απομάκρυνση πάνω από 15 χιλιόμετρα από τη γραμμή αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για πιθανή εξαπόλυση επίθεσης πριν την Πρωτοχρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ