Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Χίο
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Χίο
Μια σειρά κινητοποιήσεις έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Ενδεικτικά:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου οργάνωσε χτες το μεσημέρι η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Για τον ίδιο λόγο είχε κηρυχθεί στάση εργασίας στο Δημόσιο, ενώ στην κινητοποίηση καλούσε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τα νέα μέτρα που αφορούν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα «κόκκινα» δάνεια.
  • Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ και ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ στα έργα ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας δεδουλευμένα μέχρι και έξι μηνών. Οι απεργοί δηλώνουν πως δε θα γυρίσουν στη δουλειά αν δεν πληρωθούν. Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για την απλήρωτη εργασία και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεδουλευμένων, ενώ δε δίνει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές.
  • Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα Πέμπτη κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία Ξάνθης «Ροδόπη ΑΕ», μετά τις δύο νέες απολύσεις εργαζομένων που έκανε η εργοδοσία την Τρίτη. Συνολικά, η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα απέλυσε 10 εργαζόμενους και προανήγγειλε ακόμη δύο απολύσεις. Το Σωματείο καλεί το λαό της Ξάνθης να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των εργαζομένων. Καταγγέλλει ότι η εργοδοσία εκβιάζει και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχτούν δεκάδες απολύσεις, κατάργηση της σύμβασης εργασίας, μειώσεις μισθών, εργασιακές συνθήκες γαλέρας, απειλώντας τους ότι διαφορετικά θα κλείσει την επιχείρηση.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του εργοστασίου ΒΙΟΖΩΚΑΤ, στην Κατερίνη, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της επιχείρησης μαζί με εργάτες άλλων κλάδων, απαιτώντας την ανάκληση δύο απολύσεων που έκανε η εργοδοσία, παραμονές Χριστουγέννων. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας. Καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία εντείνει την τρομοκράτηση για να μειώσει μισθούς, με ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση του μεροκάματου στα 26 ευρώ. Οι δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν (ένας στην Κατερίνη και ένας στο εμπορικό πρατήριο στη Θεσσαλονίκη) αρνήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση.
  • Την εταιρεία ανελκυστήρων «Σουκαράς ΑΕ», η οποία αρνείται να επαναπροσλάβει εργαζόμενους που δικαιώθηκαν δικαστικά και να τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους, καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία το Γενάρη του 2015 είχε προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση τετράωρης εργασίας, όπως ζήταγε ο εργοδότης, παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση. Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν δικαστικά και η εργοδοσία αρνείται την άμεση επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ