Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Ενα ακόμα εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου

Eurokinissi

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «εντάσσεται στη νέα δανειακή σύμβαση, στο τρίτο μνημόνιο και επί της ουσίας είναι ένα εργαλείο ικανοποίησης των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου. Και στο βωμό ακριβώς της ικανοποίησης αυτών των αναγκών, θυσιάζετε τις λαϊκές ανάγκες».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο, προβλέπει τη σύσταση δύο ειδών ανωνύμων εταιρειών, το ένα για τη διαχείριση των δανείων και το δεύτερο για τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,«διαμορφώνοντας το κέλυφος μέσα από το οποίο θα δράσουν αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα λειτουργούν κάτω από τις όποιες δικλίδες λειτουργούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι εποπτικοί μηχανισμοί του. Θα έχουν μία ανεξέλεγκτη λειτουργία».

Πρόσθεσε ότι «με τις συγκεκριμένες διατάξεις ανοίγετε τον "ασκό του Αιόλου" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες», με σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας για τις διατάξεις που αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων επισήμανε: «Αποδέχεστε, ενσωματώνετε και διευρύνετε τη φιλοσοφία του μισθολογίου του 2011, αυτό που τότε, αλλά και τώρα, το κίνημα το έχει ονομάσει "φτωχολόγιο"». Οπως σημείωσε, είναι πρόκληση να κάνει λόγο η κυβέρνηση για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν στον Προϋπολογισμό του 2016 αναφέρεται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση από το νέο ενιαίο μισθολόγιο 18,3 εκατομμυρίων ευρώ» και όταν ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει 6 μισθούς.

«Από που κάνετε», τόνισε, «είναι να αυξάνετε τα επιδόματα θέσης στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, για να μπορέσουν αυτά να υπηρετήσουν πολύ καλύτερα την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και τη συγκρότησή του ως ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού οργάνου ικανοποίησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου».

Αντίθετα, η κυβέρνηση, ανέφερε, επιδεινώνει τη θέση «των υπαλλήλων της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ορισμένων κατηγοριών, των μουσικών, των εργοδηγών, των εκπαιδευτικών της ΑΣΕΤΕΜ», καθώς «η μισθολογική εξέλιξη αποσυνδέεται από τη θέση και συνδέεται με την αξιολόγηση». «Συρρικνώνονται οι περιοχές που παίρνουν το επίδομα παραμεθορίου περιοχής. Τα βαρέα και ανθυγιεινά θα συρρικνωθούν σε κατηγορίες που τώρα τα λαμβάνουν, γιατί λέτε ότι θα χρησιμοποιήσετε τις "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές"».

Οσον αφορά τα άρθρα για την αναθεώρηση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους ανέφερε: «Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή δίνει δωράκι 330 εκατομμυρίων στους μεγαλοκατασκευαστές», ενώ το κράτος αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Σχολιάζοντας, παράλληλα, τη στάση της ΝΔ είπε: «Η ΝΔ σκίζει τα ιμάτιά της για το ότι 100 εκατομμύρια θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν λέει κουβέντα, όταν δίνονται 330 εκατομμύρια στους εργολάβους». Εχει στόχο, τόνισε, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενάντια στους δημόσιους, «για να μπορέσουν το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται το λαό και τους εργαζόμενους».

«Επιβεβαιώνεται», επισήμανε, «για ακόμη μία φορά ότι αποτελείτε το κόμμα της αστικής τάξης, το κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχετε βγει στο κλαρί, γιατί θέλετε την πατρότητα της σημερινής πολιτικής. Και ο εισηγητής σας αυτό είπε: "Μα, αυτές οι ρυθμίσεις που φέρνετε για τους οδικούς άξονες ήταν δικές μας ρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων ήταν δικές μας ρυθμίσεις"...».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης λέγοντας: «Αυτό λέμε, ότι ήταν δικές μας»...

Τέλος, για το «claw back» (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής), ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι στη νοσηλευτική φαρμακευτική δαπάνη των 570 εκατομμυρίων που προβλέπεται για το 2016, εντάσσονται πλέον και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τελικά την αθροιστική φαρμακευτική δαπάνη και προκαλώντας προβλήματα στην επάρκεια των φαρμάκων, κυρίως αυτών που είναι υψηλού κόστους και τα χρειάζονται ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχίες για την αύξησή τους, πιέσεις για «συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας»(2016-07-30 00:00:00.0)
Εκτός ρύθμισης έμεινε η πλειονότητα(2005-05-05 00:00:00.0)
Μονιμοποιεί τη λιτότητα(2003-10-22 00:00:00.0)
Με το "έτσι θέλω"(1997-02-18 00:00:00.0)
Μισθολόγιο - "φτωχολόγιο"!(1996-12-07 00:00:00.0)
Αιτήσεις με... σκόνη 7 ετών(1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ