Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, και εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Συρία, την Τουρκία και τη Ρωσία

Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Τρίτη 15/12, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ομιλίες θα κάνουν, επίσης, εκπρόσωποι του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Για τη σημασία της εκδήλωσης, αλλά και συνολικά για την αναγκαιότητα να ανοίξει αποφασιστικά η συζήτηση γύρω από το θέμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

***

-- Οι διεθνείς ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Πώς αναλύει το ΚΚΕ αυτές τις εξελίξεις;

-- Το ΚΚΕ δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί το λαό για τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τους διεθνείς ανταγωνισμούς κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Το Κόμμα μας στις επεξεργασίες του στρέφει την προσοχή του στις αιτίες των πολέμων, τις συνδέει με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, γι' αυτό και επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του. Πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το λαό, όχι μόνο η θέση και η στάση του ΚΚΕ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων. Μόνο η τοποθέτηση που κάνει το Κόμμα και το κάλεσμά του στο λαό συμβάλλει στην προετοιμασία του και στην ανάπτυξη της πάλης του για τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα στην προσπάθεια που κάνουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να τον αποπροσανατολίσουν.


Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι όταν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις έβλεπαν επαναστάσεις και φιλολαϊκές εξελίξεις στις ενδοαστικές συγκρούσεις που εκτυλίσσονταν στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», μόνο το ΚΚΕ αναδείκνυε ότι πρόκειται για υλοποίηση του σχεδίου για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», που είχαν επεξεργαστεί αρχικά οι ΗΠΑ για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να «πατήσουν» καλύτερα στην περιοχή και να κερδίσουν στην κούρσα του ανταγωνισμού με άλλες χώρες.

Να φτάσει στο λαό η αλήθεια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

-- Τι σηματοδοτεί το θέμα της εκδήλωσης της ΚΟ Αττικής;

-- Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας». Σήμερα που ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία και το Ιράκ, σήμερα που οι συγκρούσεις έχουν την τάση να γενικεύονται, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι, ο λαός να μη μένει θεατής των στρατιωτικών αναμετρήσεων.

Η ΚΟ Αττικής παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η εμπλοκή της χώρας ιεραρχείται ως κύριο από τους κομμουνιστές στη συζήτηση με τον εργατόκοσμο. Θέλουμε να κατανοηθεί βαθιά τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κατάσταση.

Κι εδώ κανένα κόμμα δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια». Ολοι παρεμβαίνουν, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν το λαό, να τον καθησυχάσουν, να τον στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, αφενός συνεχίζει να εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους για το λαό ανταγωνισμούς, αφετέρου τον καθησυχάζει, ότι έτσι εξυπηρετούνται τα δικά του συμφέροντα, ότι η χώρα παραμένει «νησίδα» σταθερότητας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο λαός ζει καθημερινά τις επιπτώσεις των επεμβάσεων, για τις οποίες είναι υπεύθυνες όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ: Βλέπει τις χιλιάδες προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους πνιγμούς στις θάλασσες, τις παραβιάσεις των κυριαρχικών του δικαιωμάτων κ.λπ. Με άξονα αυτές τις εξελίξεις παρεμβαίνουν και οι φασίστες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής χύνοντας το εθνικιστικό - ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Από τα πράγματα, λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη να φτάσει στο λαό μας η αλήθεια, για να οξύνεται το κριτήριό του και να εμπλουτίζεται η πείρα του, να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κλιμακώνουμε, και μέσω της εκδήλωσης, τη συζήτηση για το χαρακτήρα των δολοφονικών οργανώσεων, όπως των τζιχαντιστών που εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστές, αλλά και για το πώς αξιοποιούνται οι ίδιοι και η δράση τους, π.χ. οι επιθέσεις στη Γαλλία.

Η εκδήλωση, αλλά και όλες οι σχετικές παρεμβάσεις που κάνει το Κόμμα εντάσσονται στην προσπάθειά μας να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι θέμα που θέλουμε να απασχολήσει την εργατική τάξη, τα συνδικάτα, το κίνημα της νεολαίας.

Αυτή η πάλη συνδυάζεται με τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και τον δυναμώνει. Συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού, ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος και στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να αναπτυχθεί η ταξική πάλη, να κατευθυνθεί στην προοπτική που το ΚΚΕ δίνει στο λαό, στην εξάλειψη των αιτίων της εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στις συνθήκες όξυνσης αυτής της κατάστασης, με κάθε αφορμή θέλουμε να εστιάζεται η συζήτηση στα συμπεράσματα από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αλλά και στα καθήκοντα που απορρέουν όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά για ολόκληρο το λαό. Η αυτοτελής εργατική - λαϊκή πάλη δεν πρέπει να κοπάσει σε περίπτωση έμμεσης και ακόμα περισσότερο άμεσης εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το αντίθετο: Πρέπει να οξυνθεί και να βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους συμμάχους τους, δηλαδή τους αποκλειστικούς υπεύθυνους για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.

Σηματοδοτούμε την ανάγκη να παλέψουν οι λαοί ενωμένοι

-- Μια πλευρά της διεθνιστικής δράσης του ΚΚΕ είναι η πρόσκληση στελεχών άλλων ΚΚ να μιλήσουν στην εκδήλωση. Τι άλλο περιλαμβάνει;

-- Στην εκδήλωσή μας, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και εκπρόσωποι του Συριακού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Σε διεθνές επίπεδο και ειδικά με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία για να διαμορφώνεται κοινή στάση απέναντι στις εξελίξεις, να υπάρχει ανταλλαγή πείρας.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να σηματοδοτηθεί η ανάγκη να παλέψουν οι λαοί ενωμένοι, ώστε να αντιπαρατεθούν στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ