Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Υπογραφές στην «Τελική Επενδυτική Συμφωνία» για τον αγωγό IGB

Υπογράφτηκε χτες στη Σόφια η Τελική Επενδυτική Συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, με τη συμμετοχή των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο και των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών. Φαίνεται έτσι ότι «έπιασε» τόπο η έντονη κινητικότητα που ανέπτυξαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, καθώς το εν λόγω έργο εντάσσεται στα συνολικότερα σχέδιά τους για την περιοχή και την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, προτάσσοντας τους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό του σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ολοκλήρωση του IGB, σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ και το σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, μετατρέπει την Ελλάδα σε «ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια».

Χαρακτήρισε τον IGB «έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς Ενέργειας». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του IGB, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Με βάση τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα, το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ και το ετήσιο λειτουργικό της κόστος στα 4,5 εκατ. ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό, συμμετέχουν με 50% η εταιρεία «Poseidon SA» - κοινοπραξία με ίσο μετοχικό ποσοστό της ιταλικής «Edison» και της ΔΕΠΑ - και με αντίστοιχο ποσοστό η κρατική βουλγαρική «ΒΕΗ». Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει μετά από 170 χιλιόμετρα διαδρομής στη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας και σχεδιάζεται να τροφοδοτείται από τον αγωγό ΤΑΡ ή και με ποσότητες LNG από το σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ