Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο τραπέζι ξανά η κατάργηση της 15ετίας

Οσο προχωράνε οι διαπραγματεύσεις, τόσο επιβεβαιώνεται ότι αυτές αφορούν το πόσα περισσότερα θα χάσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Ολοένα και πιο καθαρό γίνεται για ασφαλισμένους και συνταξιούχους ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών είναι για το πόσα περισσότερα θα χάσουν, πρόσθετα σε όσα δικαιώματα τους αφαίρεσαν με τις «μεταρρυθμίσεις» τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες, στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, στην οποία νέα ζητήματα προστέθηκαν στα παλιά που ούτως ή άλλως συζητούσαν κυβέρνηση και «εταίροι» - δανειστές. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε εκ νέου ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούριο. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 για το δικαίωμα στη σύνταξη, δηλαδή η κατάργηση της 15ετίας και η αύξησή της σε 20ετία, ήταν ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση και την τότε τρόικα. Σήμερα φαίνεται να επανέρχεται, με δεδομένο ότι η αύξηση της ηλικίας πέραν των 67 ετών, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν μπορεί να δώσει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Μια πιθανή αύξηση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης, από τις 4.500 που ισχύει σήμερα στις 6.000, θα οδηγούσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια σε παραπέρα παραμονή στην εργασία μέχρι και πέντε επιπλέον έτη. Ακόμα χειρότερα, εκατοντάδες χιλιάδες από τους σημερινούς ασφαλισμένους δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στη σύνταξη, αφού απασχολούνται με ελαστικές μορφές και δυσκολεύονται να συμπληρώσουν ακόμα και τα 4.500 ένσημα που ισχύουν σήμερα.

Επομένως, ένα τέτοιο μέτρο πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» στο κεφάλαιο και στο κράτος του. Από τη μια «φρενάρει» την έξοδο στη σύνταξη χιλιάδων επιπλέον ασφαλισμένων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, περιορίζοντας άμεσα τη συνταξιοδοτική δαπάνη και ταυτόχρονα «ψαλιδίζει» τις ελπίδες χιλιάδων σημερινών εργαζόμενων και άνεργων για μια σύνταξη στο μέλλον.

Σημειώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, μετά την πρόσφατη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έκλεισε την πόρτα εξόδου σε όσους ασφαλισμένους είχαν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης ή βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωσή τους, αλλά είχαν ηλικία κάτω των 62 ετών, τώρα, όπως όλα δείχνουν, η επίθεση εστιάζεται σε όσους ασφαλισμένους (ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα) πλησιάζουν στο 67ο έτος, αλλά έχουν λίγα σχετικά ένσημα.

Τα δεδομένα της «μεταρρύθμισης»

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος επέμεινε στην «επικοινωνιακή» διαχείριση του ζητήματος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τάχα τις συντάξεις και να διαμορφώσει ένα «δίκαιο σύστημα». Τα δεδομένα όμως και οι εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων και ότι η προπαγάνδα της αποβλέπει μόνο στον αποπροσανατολισμό του λαού, στην αποτροπή ή τουλάχιστον στην ενσωμάτωση των αντιδράσεων.

Τα δεδομένα αυτά είναι:

α) Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του 2016 για νέες περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ μόνο για τον ερχόμενο χρόνο και για πρόσθετες περικοπές τα επόμενα χρόνια.

β) Η νέα δομή του Ασφαλιστικού - πλευρές της οποίας ήδη δημοσιοποίησε η κυβέρνηση - αποτελεί μια ακόμα πιο επώδυνη εκδοχή του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδος - Κουτρουμάνης), με την οποία «σπάει» η ενιαία σύνταξη σε «αναλογική» και «εθνική», όμως η συνολική σύνταξη που θα προκύπτει, θα είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από τις πενιχρές συντάξεις που έδινε το παλιό σύστημα και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ακόμα περισσότερων χρόνων ασφάλισης. Στη νέα δομή καταργούνται τα κατώτερα όρια συντάξεων, ενώ η εγγύηση του κράτους περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση της λεγόμενης «εθνικής» σύνταξης, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

γ) Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το επόμενο έτος, που οδηγεί σε αύξηση των ελλειμμάτων των Ταμείων, τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε βάση για παραπέρα μείωση των συντάξεων, αλλά και αύξηση του χρόνου ασφάλισης. Κι όλα αυτά επιπρόσθετα στις μειώσεις που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με την αύξηση των εισφορών για την Υγεία και τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που επίσης ψηφίστηκαν.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι τις όποιες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε αυτές αφορούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά, ζητώντας αύξηση των εισφορών για να αποφύγει τάχα τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις, είτε τις προτάσεις που φέρεται ότι καταθέτει η τρόικα για κλιμακωτές μειώσεις σε όλες τις αποδιδόμενες συντάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που εγγράφεται στον προϋπολογισμό.

«Στραγγίζουν» κυριολεκτικά το ΙΚΑ

Στην κατεύθυνση αυτή ωθεί εκ των πραγμάτων η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική χρηματοδότηση προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του για το 2016, μειώνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις μειώνεται στα 2,752 δισ. ευρώ από 3,806 δισ. ευρώ φέτος. Μείωση που ανέρχεται στο 27,7% (1,054 δισ. ευρώ) και συμβάλλει σχεδόν κατά το μισό στο έλλειμμά του, το οποίο για το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογα διαμορφώνεται και η κατάσταση στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων, τον ΟΑΕΕ, ο προϋπολογισμός του οποίου για το 2016 ανεβάζει το έλλειμμά του για το επόμενο έτος στα 807 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου το 2016 θα είναι μειωμένη κατά 227 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος (μείωση 13,60%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ