Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΙΛΚΙΣ
Αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά των προσφύγων

Αποδόθηκαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στις πολυεθνικές. Ετοιμάζονται οι υποδομές για την εγκατάσταση του Frontex

Με μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής με τη συμμετοχή περίπου 400 αστυνομικών (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΥΜΕΤ κ.ά.), η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν για περισσότερο από 20 μέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στον προσωρινό καταυλισμό στην Ειδομένη του Κιλκίς.

Μια επιχείρηση που προετοιμάστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, με κλιμάκωση της έντασης και των πιέσεων από εκπροσώπους των πολυεθνικών και της Τοπικής Διοίκησης και τελικά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδιασμών για κλιμάκωση της καταστολής και ανάθεση της «φύλαξης» των συνόρων στο Frontex.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα και πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων και τα φλας των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αποκλείστηκαν σε μια απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα. Ενώ 2 δημοσιογράφοι και 2 φωτορεπόρτερ που είχαν προλάβει να προσεγγίσουν την Ειδομένη, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα, με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «απελευθέρωση» και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών χωρίς χρήση βίας.

Στη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, οι πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και άλλες χώρες, εξαναγκάστηκαν να «συμμορφωθούν» κάτω από την απειλή της βίαιης καταστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους μάζεψαν τα λιγοστά τους πράγματα και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που είχαν φτάσει στην περιοχή. Οσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες αντέδρασαν και αρνήθηκαν να φύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ξυλοκοπήθηκαν και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Στη συνέχεια και αυτοί «φορτώθηκαν» στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.


Ενας Ιρανός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι τραυματίστηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια καβγά με άλλους μετανάστες. Η Αστυνομία μάζεψε και όσους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν βρει κατάλυμα σε μικρά ξενοδοχεία της περιοχής.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα. Συνολικά 2.300 πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν σε 46 λεωφορεία και αναχώρησαν για την Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tαε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου.

Στη συνέχεια, άρχισαν να φτάνουν στο χώρο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, η Αστυνομία τους είχε σταματήσει σε ένα πάρκινγκ περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από το Πολύκαστρο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού του χώρου, ενώ ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχουν αρχίσει να γίνονται εργασίες προετοιμασίας για την κατασκευή χώρων υγιεινής, αλλά και για την εγκατάσταση προσωρινών υποδομών για τις ανάγκες λειτουργίας των διάφορων ΜΚΟ. Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν τοποθετηθεί και δύο λυόμενα για την εγκατάσταση και λειτουργία του Frontex.

Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε πριν το μεσημέρι και αμέσως ξεκίνησε η κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Συνολικά εισήλθαν στη χώρα μας από την ΠΓΔΜ μία αμαξοστοιχία με 15 βαγόνια που μετέφερε ζάχαρη, μία με 17 βαγόνια που μετέφερε χημικά και μία της COSCO με 38 κενά βαγόνια, που κατευθύνθηκε στον Πειραιά, για να φορτώσει εμπορεύματα.

Εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών ισχυρίζονται ότι προέκυψε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ από την πολυήμερη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων, ο δήμαρχος Παιονίας, Χ. Γκουντενούδης, που τις προηγούμενες μέρες προετοίμαζε πολεμικό κλίμα, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι της Ειδομένης θα είναι πιο ήρεμοι μετά τη σημερινή επιχείρηση και ευελπιστούν ότι δε θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση συμφόρησης στο μέλλον».

Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου

Για επιχείρηση φίμωσης του Τύπου κάνει λόγο η ΕΣΗΕΜΘ, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των ΜΜΕ και την προσαγωγή των δημοσιογράφων Αντώνη Ρεπανά και Κώστα Καντούρη και των φωτορεπόρτερ Γιάννη Παπανίκου και Αλέξανδρου Αβραμίδη. Σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν «ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org