Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέα τραγωδία με 6 νεκρά παιδιά

Τουλάχιστον έξι παιδιά έχασαν χτες τη ζωή τους και άλλοι οκτώ άνθρωποι διασώθηκαν, όταν ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες και είχε προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας κοντά στη Σμύρνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι αλλοδαποί είχαν αναχωρήσει στη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Τσεσμέ για τη Χίο, όταν η λαστιχένια βάρκα τους ανατράπηκε. Η τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε οκτώ Αφγανούς επιβάτες και ανέσυρε τις σορούς έξι παιδιών, ανάμεσά τους και ενός βρέφους. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνολικά βρίσκονταν πάνω στο σκάφος.

Τη λήψη κοινής επιστολής από τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα τη διεύρυνση της εντολής του Frontex, επιβεβαίωσε χτες η Επιτροπή με την αρμόδια εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτό. Σύμφωνα με αυτήν, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν, «ώστε ο Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από τον ίδιο, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει ο Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική του ευθύνη». Εως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος - μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη - μέλη συμφωνούσαν. Με αυτόν τον τρόπο, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων θα ανατεθεί στους ευρωενωσιακούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως η επιστολή που απευθυνόταν στον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και εστάλη πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, αναφερόταν στη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Οπως είπε η Ν. Μπερτό, η πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση της Επιτροπής, που θα είναι έτοιμη στις 15 Δεκέμβρη. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ