Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Οι δήμοι να διεκδικήσουν τις προϋποθέσεις για μαζικό - λαϊκό Αθλητισμό»

Η αντιδήμαρχος Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου
Η αντιδήμαρχος Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου
Ως συνέχεια των ρεπορτάζ που αφορούν την επιτυχημένη αθλητική εκδήλωση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή, 29 Νοέμβρη, στην Καισαριανή, με σύνθημα «ο Αθλητισμός δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους», ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με την αντιδήμαρχο Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου και τον ομοσπονδιακό τεχνικό μπάσκετ και τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας μπάσκετ Κώστα Μίσσα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης και οι δύο μίλησαν όχι μόνο για την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν σήμερα τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Στη συνομιλία με την Κανέλλα Γεωργοπούλου, η αντιδήμαρχος του Δήμου Καισαριανής, μεταξύ άλλων, εστίασε στις δυσκολίες που καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν οι Δήμοι, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο έργο για τον Αθλητισμό ως δικαίωμα όλων. Κάτι για το οποίο, όπως επισήμανε, χρειάζεται να ορθωθεί ανάστημα διεκδίκησης από τους δήμους προς την πολιτεία, προκειμένου να διεκδικήσουν τις προϋποθέσεις για να προωθήσουν τον Αθλητισμό.

-- Ποιος ο ρόλος του Δήμου Καισαριανής ως οικοδεσπότη της εκδήλωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ;

-- Ως Δήμος αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που είμαστε μέρος αυτών των εκδηλώσεων, όπου συμμετέχουν και τοπικά σωματεία, για να παρουσιάσουν τα αθλήματά τους. Η παρουσία μας υπάγεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θέλουμε να υιοθετήσουμε ως Δήμος και αφορούν τον Αθλητισμό. Πρώτο μέλημά μας είναι να δείξουμε ότι η νεολαία σήμερα θα πρέπει να στραφεί με τους καλύτερους όρους στον Αθλητισμό, προκειμένου να αναπτύξει και μέσα στην περίοδο της κρίσης όλα αυτά τα ευεργετήματα που της προσφέρει. Οφέλη που έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του ανθρώπου, την υγεία ή τη συμβολή του Αθλητισμού στην ψυχοσωματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

-- Ποιες δυσκολίες καλείται να ξεπεράσει σήμερα ένας δήμος, προκειμένου να αναπτύξει δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα του Αθλητισμού;

-- Εάν θέλετε και από την εμπειρία μου μέχρι τώρα στο Δήμο Καισαριανής μπορώ να εστιάσω σε δύο τομείς, που, μάλιστα, δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα για μας αλλά γενικά για όλους τους δήμους. Το ένα κομμάτι αφορά τη χρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ένα ζήτημα που αφορά όλο το εύρος των δράσεων που έχει ένας δήμος και της κοινωνικής προσπάθειας που καλείται να αναπτύξει. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στον τομέα του Αθλητισμού που έχει εμπεδωθεί βαθιά στον πλατύ κόσμο ότι είναι πολυτέλεια, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που είναι η ουσία του Αθλητισμού. Ενα, λοιπόν, ζήτημα είναι αυτό της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Με το ζόρι προσπαθούμε να στήσουμε το μαζικό - λαϊκό Αθλητισμό με ό,τι μας δίνει ως δυνατότητα σήμερα η πολιτεία και προσπαθώντας όμως παράλληλα να πιέσουμε για περισσότερα κονδύλια και προσωπικό, προκειμένου να γίνεται μια αξιόλογη δουλειά ή να έχουμε και περισσότερα τμήματα. Κυρίως, μάλιστα, στις μικρές ηλικίες.

Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι, που είναι σε συνάφεια με το πρώτο, είναι η εμπορευματοποίηση των αθλητικών χώρων. Είτε είναι άμεση η εμπορευματοποίηση, με την υπενοικίαση σε ιδιώτες, είτε είναι, αν θέλετε, εμπορευματοποίηση, παρέχοντάς τους σαν υπηρεσίες στα σωματεία χωρίς όμως να έχουν τα σωματεία τις υπηρεσίες, αλλά και τον τρόπο σκέψης, ώστε να αναπτύξουν το μαζικό αθλητισμό. Δεν είναι ο ρόλος τους βέβαια αυτός, αλλά να έχουν τις προϋποθέσεις να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Αυτό που λέμε, λοιπόν, αθλητικοί χώροι, η συντήρησή τους, να είναι ελεύθεροι για το κοινό, να μπορεί να μπει μέσα να αθληθεί αλλά και οργανωμένες δομές, για να βοηθάνε τα παιδιά στις κρίσιμες ηλικίες όπως για παράδειγμα αυτά τα Δημοτικού. Αυτά τα δύο βασικά και κρίσιμα ζητήματα που ανέφερα είναι, κατά τη γνώμη μου, να σηκώσει ανάστημα ένα δήμος εάν θέλει να προωθήσει τον Αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ