Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Βήμα» εκδήλωσης μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σχεδιασμών

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 11 Δεκέμβρη

Από τις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ (στο βήμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα)
Από τις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ (στο βήμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη γαλλική πρωτεύουσα είναι αυτές τις μέρες στραμμένη η προσοχή όλων των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Διάσκεψης που οργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στρώνεται το έδαφος για νέα επενδυτικά σχέδια, αλλά και ετοιμάζεται πληθώρα εργαλείων λαϊκής χειραγώγησης, καθώς στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος οξύνονται μια σειρά ενδοαστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί αλλά και ανταγωνισμοί.

Ενδεικτικά των προοπτικών που ανοίγονται για τα μονοπώλια είναι όσα ανέφερε στην ομιλία του, στο άνοιγμα των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα: «Τα τελευταία επτά χρόνια, πραγματοποιήσαμε φιλόδοξες επενδύσεις στην "καθαρή" Ενέργεια και φιλόδοξες μειώσεις στην εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα. Εχουμε αυξήσει τρεις φορές την αιολική ενέργεια και πάνω από είκοσι φορές την ηλιακή, συμβάλλοντας στη δημιουργία περιοχών στην Αμερική όπου αυτές οι μορφές "καθαρής" Ενέργειας είναι τελικά φτηνότερες από την πιο βρώμικη, συμβατική Ενέργεια. Επενδύσαμε στην ενεργειακή απόδοση με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Είπαμε "όχι" σε υποδομές που θα τραβούσαν από το έδαφος ορυκτά με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και είπαμε "ναι" στη θέσπιση για πρώτη φορά εθνικών ορίων στο επίπεδο των ρύπων άνθρακα που οι μονάδες παραγωγής ενέργειας μπορούν να απελευθερώνουν. Η πρόοδος που καταφέραμε βοήθησε να οδηγήσουμε τα οικονομικά μας αποτελέσματα στα ιστορικά υψηλότερα και τους ρύπους άνθρακα στα χαμηλότερα των (περίπου) τελευταίων 20 χρόνων».

Την ανάγκη να προταχθούν «τολμηρά» όλες οι επενδύσεις που αφορούν την «καθαρή» και την «ανανεώσιμη» Ενέργεια (μορφές «εναλλακτικές» στα μέχρι σήμερα πλατιά διαδεδομένα ορυκτά καύσιμα) ανέδειξαν οι περισσότερες ομιλίες ηγετών κρατών που έγιναν στο άνοιγμα της Διάσκεψης, ενώ αντίστοιχα θα προσανατολιστούν και οι συζητήσεις που προγραμματίζονται (οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 11 Δεκέμβρη), με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών πανίσχυρων ομίλων από κάθε ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να ανακοινωθούν και μια σειρά «πρωτοβουλίες» και επιχειρηματικά «πρότζεκτς», όπως αυτή που ανακοίνωσαν χτες οι Πρόεδροι Γαλλίας και Ινδίας, Φρανσουά Ολάντ και Ναρέντρα Μόντι, με τον τίτλο «Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία» (International Solar Alliance). Στόχος της «Συμμαχίας» είναι «να ενώσει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογιών σε αυτό τον τομέα και για την ανάπτυξη των χρήσεων της ηλιακής ενέργειας». Γίνεται αναφορά για «πάνω από 100 χώρες, που εκτείνονται πλήρως ή μερικώς ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω», αναγορεύοντας ουσιαστικά τις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές σε «εν δυνάμει» χρυσοφόρα πεδία για ενεργειακούς κολοσσούς, που, εξαιτίας και της στρατηγικής σημασίας που έχει ο κλάδος της Ενέργειας, πρωτοστατούν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στη σημερινή, πρωτόγνωρα διεθνοποιημένη οικονομία. Επιπλέον, «συμμαχίες» όπως η παραπάνω αποτυπώνουν και τις ιδιαίτερες προσπάθειες μερίδων του κεφαλαίου - όπως το γαλλικό - να ανακτήσουν χαμένο έδαφος στο φόντο του οξυνόμενου ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις (π.χ. Γερμανία), αλλά και αναδυόμενων δυνάμεων - όπως η Ινδία - να διασφαλίσουν ένα καλό μέρος από την πίτα του πλούτου που τα μονοπώλια ληστεύουν από τους λαούς του κόσμου.

Τέλος, ένα ζήτημα στο οποίο αναμένεται να εκφραστούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι ο «καταμερισμός» των δαπανών που απαιτεί η «προσαρμογή» της οικονομίας και της βιομηχανίας, έτσι ώστε να γίνει «φιλικότερη για το περιβάλλον» (όπως οι καπιταλιστές ισχυρίζονται, με βάση κριτήρια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του μεγαλύτερου κέρδους και οφέλους για τους ίδιους). Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, για το πόσο οι πρώτες πρέπει να βοηθήσουν, δηλαδή για το ύψος των κεφαλαίων που ισχυρότερα μονοπώλια καλούνται να διαθέσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο κυμάνθηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καλώντας - σύμφωνα με το «Σινχουά» - «ειδικά τις πιο αναπτυγμένες χώρες να αναλάβουν πιο κοινές ευθύνες για αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, κινητοποιώντας μέχρι το 2020 100 δισ. δολάρια ετησίως και παρέχοντας ισχυρότερη χρηματοπιστωτική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα να μεταφέρονται στις αναπτυσσόμενες χώρες». Μεταξύ άλλων, ο Σι ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά η Κίνα θα ξεκινήσει τη δημιουργία 10 βιομηχανικών πιλοτικών πάρκων, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Επίσης, ενδεικτικός της «διείσδυσης» που επιδιώκουν κινεζικά κεφάλαια σε άλλες χώρες, είναι και ο στόχος για 100 προγράμματα «μετριασμού» και «προσαρμογής» (σ.σ. των εκπομπών επικίνδυνων ρύπων) σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, παρέχοντάς τους 1.000 «εκπαιδευτικές ευκαιρίες πάνω στην κλιματική αλλαγή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ