Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ-- Υψηλό φόρο αίματος πλήρωσαν οι Ιρακινοί και το Νοέμβρη, καθώς σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν 888 άνθρωποι, αρκετές δεκάδες παραπάνω από τους 714 που έχασαν τη ζωή τους κυρίως από επιθέσεις αυτοκτονίας τον περασμένο Οκτώβρη.

ΚΑΪΡΟ.-- Ολοκληρώνεται σήμερα ο τελευταίος γύρος των μαραθώνιων επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών στο Κάιρο και άλλες εκλογικές περιφέρειες της Αιγύπτου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με δακρυγόνα και γκλομπς διέλυσαν δυνάμεις της κενυατικής αστυνομίας την ειρηνική διαδήλωση εκατοντάδων νέων που διαμαρτύρονταν, χτες το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, για τη διαφθορά των κομμάτων εξουσίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων διαδηλωτών. Παράλληλα, αντιτρομοκρατική άσκηση που πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα στο κενυατικό πανεπιστήμιο Στράθμορ, κατέληξε σε τραγωδία, αφού ο συναγερμός προκάλεσε πανικό και ποδοπάτημα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 20.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 48ωρο μεταξύ κυανοκράνων του ΟΗΕ και ουγκαντέζων αντικυβερνητικών ενόπλων της οργάνωσης ADF-NALU στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τη φυγή μερικών χιλιάδων αμάχων που κατοικούν πέριξ της επαρχίας Βόρειο Κίβου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επενδύσεις 400.000.000 δολαρίων ανακοίνωσε χτες η κινεζική κοινοπραξία, China Media Capital (CMC) Holdings και CITIC Capital, για την απόκτηση ποσοστού άνω του 13% στον όμιλο στον οποίο ανήκουν ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η Manchester City και η New York City FC, διευρύνοντας τη σινική οικονομική επιρροή στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Ο Ρoκ Μαρκ Κριστιάν Καμπoρέ, πρώην πρωθυπουργός της χούντας Μπλεζ Κομπαορέ στην Μπουρκίνα Φάσο, ανακηρύχθηκε χτες νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, με 53,49% έναντι 29,65% του Ζεφιρέν Ντιαμπρέ.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ.-- Τη σύλληψη του 21χρονου Τζαμπάρι Ντιν ανακοίνωσε χτες το πρωί η αστυνομία του Σικάγο, με την κατηγορία της διατύπωσης απειλών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για φονική επίθεση σε βάρος «16 λευκών αρρένων φοιτητών ή καθηγητών» του πανεπιστημίου της πόλης, σε αντίποινα για την περσινή δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικανού Λακάν Μακντόναλντ από το λευκό αστυνομικό Τζέισον Βαν Ντάικ. Ωρες αργότερα, ο δήμαρχος του Σικάγο απέλυσε τον επιθεωρητή της αστυνομίας στην πόλη, Τζ. Μακάρθι, επειδή χρειάστηκε 13 μήνες για να δημοσιοποιήσει βίντεο της αστυνομίας που κατέγραψε την εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Ανέφικτη κρινόταν ως αργά χτες βράδυ η πληρωμή δόσης 354.000.000 δολαρίων σε διεθνείς δανειστές από την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο (κεντροαμερικανικό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό που ανήκει στην επικράτεια των ΗΠΑ), που αντιμετωπίζει συσσωρευμένα χρέη τα οποία ξεπερνούν το 70% του ΑΕΠ, τεράστια ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία και οικονομία σε ύφεση εδώ και μία δεκαετία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η κοσσοβάρικη αστυνομία συνέλαβε χτες έναν ύποπτο για σχέσεις με τζιχαντιστές, σε χωριό κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, μία καραμπίνα και ηλεκτρονικό υλικό, που θα χρησιμοποιηθεί για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών για τρομοκρατία. Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα μεταδίδουν ότι η σύλληψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης ιταλο-κοσσοβάρικης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Van Dam».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ