Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Ανασφάλιστοι οι τρεις στους τέσσερις

Ο «Ρ» ολοκληρώνει σήμερα το αφιέρωμά του στη Δυτική Μακεδονία. Μια περιοχή που μαστίζεται από πολλά και φλέγοντα προβλήματα. Αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού

Σε μάστιγα της Κοζάνης αναδεικνύονται η ανεργία και η «μαύρη» εργασία
Σε μάστιγα της Κοζάνης αναδεικνύονται η ανεργία και η «μαύρη» εργασία
Καθαρίστριες που δουλεύουν καθημερινά για 50 χιλιάρικα το μήνα και αυτά «μαύρα». Πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές που πωλούν και αγοράζουν τις ψήφους τους για μια θέση σε επιδοτούμενα σεμινάρια. Εκατομμύρια εργατοώρες υπερωρίας απλήρωτες από τη ΔΕΗ, εντατικοποίηση της εργασίας, εργάτες στο βωμό της εκποίησης της Επιχείρησης. Οικοδόμοι που περίμεναν το σεισμό για να δουλέψουν και τώρα, στο δοσμένο καπιταλιστικό σύστημα, στρέφονται εναντίον άλλων, αλλοεθνών εργατών, που σύμφωνα με τις πρακτικές της εργοδοσίας και την προπαγάνδα των κρατούντων, «θα έρθουν να τους πάρουν τις δουλιές». Κοζάνη 2001.

O «Ρ» ολοκληρώνει σήμερα το μικρό αφιέρωμά του στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που όπως αποδείχτηκε και τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα. Αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδιάζουν κεντρικά τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με τη στήριξη δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ, που τόσο πιστεύουν στο «όραμα» των Βρυξελλών. Ειδικότερα για την Κοζάνη:

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης (ΕΚΚ), στο νομό έχουν επίσημα καταγραφεί 3.080 άνεργοι, πλην αυτών της πρωτεύουσας και της Πτολεμαΐδας. Αν προστεθούν και οι άνεργοι των δύο αστικών κέντρων, ο αριθμός ξεπερνά τους 5.000. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι υπολογίζονται, λοιπόν, στο 17% του πληθυσμού και έχουν να θυμούνται επιχειρήσεις όπως η ΑΕΒΑΛ, η ΜΑΒΕ, η ΕΛΣΙ, που κατέβασαν τα ρολά.

Σχέδια εκποίησης της ΔΕΗ εκπονούν οι κυβερνώντες
Σχέδια εκποίησης της ΔΕΗ εκπονούν οι κυβερνώντες
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρονται στην κρίση μου μαστίζει τη γούνα και αριθμούν τους άνεργους γουνεργάτες των δυο γουνοποιητικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας, της Σιάτιστας και της Καστοριάς, σε 6.500. Επισημαίνουν το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες της Κοζάνης μετέφεραν τις γουνοποιητικές βιοτεχνίες τους στην ΠΓΔΜ, λόγω φθηνότερων εκεί μεροκάματων. Γνώστες του χώρου αναμένουν συνέχιση της κρίσης καθώς περιμένουν αύξηση της παραγωγής στην Ανατολική Κίνα.

Οι οικοδόμοι του νομού τα προηγούμενα χρόνια απορροφήθηκαν στο εργοτάξιο της Εγνατίας - καταγγέλθηκε παλαιότερα ότι οι εργολάβοι επέβαλαν καθεστώς παράνομων υπερωριών - και στα έργα επισκευής και ανοικοδόμησης, μετά τον καταστροφικό σεισμό, που έπληξε Κοζάνη και Γρεβενά, πριν μερικά χρόνια. Αυτά όμως ολοκληρώθηκαν και μπροστά απλώνεται το φάσμα της ανεργίας. Οι ελπίδες εναποτίθενται στη σχεδιαζόμενη κατασκευή 276 εργατικών κατοικιών στη θέση «Παϊάμπορο» του δήμου Κοζάνης. Και αυτό όμως είναι υπό αίρεση, καθώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου θα γίνει υπό τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι διεθνής. Αν κερδίσει ξένος, εκφράζεται ο φόβος μήπως φέρει εργάτες από το εξωτερικό.

«Μαύροι»

Μαμάτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης: Τυπική περίπτωση Ελληνα «ευεργέτη»,ο Κ. Μαμάτσιος έβαλε μόνο 3 από τα 13 εκατ. δρχ. που χρειάζονταν το 1954, για να γίνει το νοσοκομείο. Και πέρασε στην αιωνιότητα...
Μαμάτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης: Τυπική περίπτωση Ελληνα «ευεργέτη»,ο Κ. Μαμάτσιος έβαλε μόνο 3 από τα 13 εκατ. δρχ. που χρειάζονταν το 1954, για να γίνει το νοσοκομείο. Και πέρασε στην αιωνιότητα...
Πέρα από την ανεργία, η «μαύρη» εργασία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι όσοι απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών (σερβιτόροι κλπ.) δεν έχουν ασφάλιση. Από σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι στο νομό η εργασία δίχως ασφάλιση ξεπερνά το 75% στους κύκλους των εργαζομένων.

Στο ΕΚΚ αναφέρουν ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή γυναίκας που προσλήφθηκε από ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου, για να της καθαρίζει καθημερινά την επιχείρησή της και μια φορά την εβδομάδα το σπίτι της. Η αμοιβή της; 50.000 δρχ. «μαύρες»! Το πλέον εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι η εργοδότρια είχε δηλώσει την εργαζόμενη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Επαιρνε την επιδότηση για την πρόσληψή της, ήτοι 170.000 το μήνα για κάποιο διάστημα. Αντί να τα δίνει στην καθαρίστρια - συν την ασφάλισή της ως όφειλε βάσει του προγράμματος - της πετούσε μερικά ψίχουλα και τσέπωνε τις υπόλοιπες 120.000.

Το χειρότερο όλων είναι πλέον ότι αρκετοί κάτοικοι της Κοζάνης έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα εξαθλίωσης - έστω και κεκαλυμμένης πίσω από την παραδοσιακή υπερηφάνεια που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της επαρχίας - που αποδέχονται τέτοιες καταστάσεις. Σπεύδουν, μάλιστα, ακόμα και να υπερασπιστούν τον εργοδότη με επιχειρήματα του «πόσο καλός άνθρωπος είναι» και «πού θα δουλέψω αν κλείσει;» Αυτοί που τους εκμεταλλεύονται, δρώντας απαλλαγμένοι από κάθε έλεγχο των αρμόδιων κρατικών αρχών, βασιζόμενοι στη δυστυχία που σκορπά στα λαϊκά στρώματα το ισχύον σύστημα, πατώντας στην ανάγκη του κοσμάκη, εμφανίζονται ως «σωτήρες» του οικογενειακού εισοδήματος.

Σπ. Χαλβατζής: Μόνη διέξοδος από την κρίση, για τα λαϊκά στρώματα, είναι ο αγώνας τους
Σπ. Χαλβατζής: Μόνη διέξοδος από την κρίση, για τα λαϊκά στρώματα, είναι ο αγώνας τους
Μεγάλο παζάρι γίνεται και με τις θέσεις σε διάφορα επιδοτούμενα σεμινάρια που διοργανώνονται από φορείς της κεντρικής διοίκησης. Αναφέρονται περιπτώσεις όπως στελέχους της ΔΑΚΕ, που πούλησε την ψήφο τους σε εκλογές σωματείου στην ΠΑΣΚΕ, επειδή έβαλαν την κόρη του να παρακολουθεί ένα τέτοιο σεμινάριο.

Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕΠ) Ορυχείων και Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, όργανο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στηλιτεύει τα προαναφερόμενα: «Ανεξέλεγκτοι, ασύδοτοι οι πιονέροι του ιδιωτικού τομέα λυμαίνονται ασύδοτα τις επιδοτήσεις για προσλήψεις εργαζομένων. Πληρώνουν τους εργαζομένους κατά βούληση. Το ωράριο εργασίας είναι στην κρίση του εργοδότη. Λίγα ένσημα και αυτά για τον τύπο. Απειλούν και απολύουν τους "θρασείς", που δεν υποτάσσονται. Η κανονική άδεια είναι άπιαστο όνειρο. Το Εργατικό Δίκαιο και οι Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ισχύουν μόνο για το δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα, πρέπει να βρεθούν "νέοι πόροι" για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να "χρηματοδοτηθούν τριμερώς"! Οι φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ Κοζάνης ως πότε, και παρά τις αδυναμίες από το μικρό αριθμό εργαζομένων τους, θα παρακολουθούν αυτήν την πραγματικότητα;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εισαγγελική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα(2018-11-21 00:00:00.0)
Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους(2016-08-20 00:00:00.0)
Πίσω από τα ποσοστά(2010-11-07 00:00:00.0)
Η ανεργία θερίζει, οι εργατοπατέρες «συσκέπτονται»(2009-12-24 00:00:00.0)
ΠΑΣΚίτες και ΔΑΚίτες μπράβοι του υφυπουργού(2006-05-05 00:00:00.0)
Εχουν ανάγκη την εργατική αλληλεγγύη(2004-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ