Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Αντίθετο το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που «ρυθμίζει» τα χρέη προς τα νοσοκομεία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΥΑΘ, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει πλήρως τα νοσοκομεία από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «το κράτος αντί να αναλάβει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις έναντι των δημόσιων νοσοκομείων δανείζεται εντόκως από τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα», προσθέτοντας παράλληλα ότι «παραγράφονται οι οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή η καταβολή των νοσηλίων στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων και των απόρων».

Σημείωσε επίσης ότι το κράτος με την τροπολογία αυτή αποκρύπτει το ύψος των υποχρεώσεών του για τα νοσοκομεία, αφού «τα οφειλόμενα νοσήλια από το ΙΚΑ προς τα νοσοκομεία δεν παραγράφονται, αλλά συμψηφίζονται άμεσα με την κρατική επιχορήγηση» και έτσι η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας ενταγμένης στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, επίτευξης των στόχων των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και των μεταενταξιακών της υποχρεώσεων».

Παράλληλα χτες στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε για τα άρθρα 14 και 18 το νομοσχεδίου για την ΕΥΑΘ, που αφορούν το νομικό καθεστώς της εταιρίας, υπέρ τάχθηκαν 51 βουλευτές κατά 41, ενώ 8 βουλευτές απουσίαζαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ