Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αρχισαν οι... προφητείες

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η απόφαση για επίσπευση του συνεδρίου, το κυβερνητικό κόμμα διανύει τη φάση... των ερμηνειών για όσα έγιναν και των προβλέψεων για όσα θα γίνουν ενόψει του Οκτώβρη. Περίοδος που, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε και θεωρείται χρονικό σημείο όπου θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος στο ενδιάμεσο θα δώσει βάρος στην επιχείρηση αντιστροφής του κακού για την κυβέρνηση κλίματος, καθώς και της ενίσχυσης του προσωπικού του προφίλ, επιδιδόμενος σε δημόσιες εμφανίσεις όπως οι σημερινές στην Ψυττάλεια και στο Ζάππειο.

Σε ό,τι αφορά στο συνέδριο, χτες ο Δ. Ρέππας αφού εκθείασε το γεγονός του ομόφωνου της απόφασης, κάτι που, όπως είπε, δείχνει «ότι υπάρχει αναγνώριση, αποδοχή και στήριξη του προέδρου και των καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ από τα κεντρικά στελέχη», απέφυγε να σχολιάσει τόσο τις κατηγορίες Παναγιωτακόπουλου ότι η κυβέρνηση «γεμίζει τις τσέπες δέκα ανθρώπων» (σ.σ.: τον έστειλε μάλιστα να καταθέσει στοιχεία στον... εισαγγελέα), όσο και τοποθετήσεις όπως εκείνη της Β. Παπανδρέου ότι «αρμενίζουμε στραβά». Φρόντισε, όμως, να υπενθυμίσει ότι η υπουργός συμμετέχει κι αυτή στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα που λαμβάνουν τις αποφάσεις...

Το κλίμα της «ήπιας αντιπαράθεσης», που επικράτησε στην προχτεσινή συνεδρίαση, μεταφέρθηκε χτες στα ερτζιανά. Από την πλευρά του «σημιτικού» στρατοπέδου, ο Μ. Νεονάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ή διαφορά βάθους» στις πολιτικές προσεγγίσεις των διαφόρων τάσεων του ΠΑΣΟΚ, αν και τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης «μεγαλύτερης τάξης» μετά το συνέδριο... Ο «στρατηγός» της πλευράς των «τσοχατζοπουλικών», Α. Κοτσακάς, προέβλεψε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αφορά σε «εσωτερικές διευθετήσεις», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίπαλης στον Κ. Σημίτη υποψηφιότητας, λέγοντας ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Από την πλευρά του ο Στ. Μανίκας εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι «ενώ όλοι διακηρύσσουμε την ειρήνη ετοιμαζόμαστε για τον πόλεμο», αλλά την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο Γερ. Αρσένης. Εντούτοις διαπίστωσε: «Αν έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο οι διαφορές δε θα είναι τεράστιες και θα μπορούν να συγκατοικήσουν μέσα στο ίδιο κόμμα».

Ο Κ. Σκανδαλίδης από τη δική του πλευρά, αφού επανέλαβε ότι θα είναι εκ νέου γραμματέας, τάχθηκε κατά του «λευκού», χαρακτήρισε «παιδικό πειραματισμό» την αμφισβήτηση του Κ. Σημίτη στο συνέδριο και αφού ζήτησε «ανακατανομή του πολιτικού προσωπικού» στην κυβέρνηση, διέκρινε «τόνο αισιοδοξίας για την πορεία του ΠΑΣΟΚ» που προσέδωσε η προχτεσινή συνεδρίαση... Οσο για τον Θ. Τσουκάτο, έδωσε κι αυτός το «παρών» χαρακτηρίζοντας «ακραίες» τις απόψεις των μεν, που βάλλουν κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των δε, που θέλουν να φύγει η «παλιά φρουρά» από το κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ