Κυριακή 29 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το πραγματικά σύγχρονο είναι η διαμόρφωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τετάρτη, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μίλησε, την περασμένη Τετάρτη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα της πρότασης του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, της πρότασης για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δένοντάς τη με τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Η συζήτηση για την πρόταση του Κόμματός μας για τα ΤΕΙ δεν αφαιρείται από τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις που έχουμε, δύο μήνες μετά τη "δεύτερη φορά κυβέρνηση της αριστεράς" και των ΑΝΕΛ. Εξελίξεις που χαρακτηρίζονται, από τη μια, από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών στη Συρία, μια επικίνδυνη κλιμάκωση από την οποία η χώρα μας δεν εξαιρείται, είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στηρίζει, μέσα από τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών βάσεων, μέσα από τη διαπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και φτάνει στο σημείο μάλιστα στη χτεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ να μη διαφοροποιηθεί από την απόφαση που πήρε το ΝΑΤΟ ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν μέρος της αυτοάμυνας της Τουρκίας. Το λέμε αυτό γιατί στο έδαφος αυτών των σκληρότατων ανταγωνισμών, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τους αμερικανικούς, τους γαλλικούς, τους βρετανικούς, μέσα από την αξιοποίηση ως άλλοθι της εγκληματικής δράσης του λεγόμενου χαλιφάτου, το οποίο το τάισαν και το έφτιαξαν οι ιμπεριαλιστές, τα ζητήματα του πολέμου και της εμπλοκής είναι μπροστά μας και αφορούν τη νεολαία, αφορούν τους εργαζόμενους.


Το δεύτερο στοιχείο αυτών των πυκνών εξελίξεων είναι ο προϋπολογισμός. Σηματοδοτεί και έχει άμεση σχέση και με την άμεση προοπτική της δικής σας προσπάθειας να μορφωθείτε, να αποκτήσετε μια όσο γίνεται ολοκληρωμένη σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζετε, με μια γενικευμένη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, εκφράζεται και στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, σε αυτή τη γενικευμένη υποχρηματοδότηση, εκφράζεται και στην απουσία εκπαιδευτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού που χρειάζονται τα Ιδρύματα. Εκφράζεται φυσικά και στη φορολεηλασία και στην αβεβαιότητα των οικογενειών σας αλλά και εσάς των ίδιων, μιας και ειδικά στα ΤΕΙ ένα μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών δουλεύουν με τη μία ή την άλλη μορφή για να τα φέρουν πέρα.

Και το τρίτο στοιχείο είναι η αδυναμία ενός πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί μια κατάσταση. Αδυναμία την οποία εμείς δεν την παρερμηνεύουμε. Βλέπετε ότι η κυβέρνηση δύο μήνες μετά φυλλορροεί από πλευράς βουλευτών, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί ούτε εκλογές να διοργανώσει και φαίνεται ότι κι εκεί οξύνονται αντιθέσεις. Αλλά ο λαός μας, δυστυχώς, κάτω από την επίδραση και ενός συσχετισμού αρνητικού που υπάρχει, μειώνει τις απαιτήσεις του, προσαρμόζεται προς τα κάτω, προσπαθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τα φέρει βόλτα, πιστεύοντας ότι αποτρέπει τα χειρότερα όταν τα χειρότερα σταθερά βρίσκονται μπροστά μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε παρεμβάσεις αγωνιστικές για τους όρους σπουδών, δηλαδή για τη σίτιση, τη στέγαση, για τη μετακίνηση των σπουδαστών, για τα συγγράμματα που δεν υπάρχουν, για την απουσία εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε αγωνιστικές διεκδικήσεις για τους όρους, δηλαδή, με τους οποίους προσπαθεί σήμερα ο σπουδαστής να τα φέρει βόλτα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι Εκπαίδευση σήμερα, τι επιστήμονες σήμερα, χρειάζεται αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, και στα πλαίσια αυτά ποια είναι η θέση των ΤΕΙ στη δική μας πολιτική πρόταση εξουσίας, στη δική μας αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Αναγκαία και σύγχρονη η απάλειψη του διαχωρισμού θεωρίας και πράξης

«Πιστεύουμε ότι η εμπειρία έχει δείξει πλέον σε σπουδαστές, αλλά και στο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, ότι κανένα μορφωτικό δικαίωμα δεν είναι εξασφαλισμένο στα πλαίσια αυτού του συστήματος, με όποια κυβέρνηση στην εξουσία. Δοκιμάσαμε και στην Ανώτατη Εκπαίδευση τι θα πει πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνδεδεμένα με την αγορά, είτε με τη σφραγίδα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε πιο πρόσφατα με τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ιδιες οι κατευθύνσεις, παλιές και ξεπερασμένες οι συνταγές, μακριά από τις πραγματικές λαϊκές και επιστημονικές ανάγκες.

Με βάση αυτά, νομίζουμε ότι επιβεβαιώνεται η θέση μας για την αναγκαιότητα της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι τόσο αναγκαία όσο και επίκαιρη. Είναι σύγχρονη, απαντά στις εξελίξεις των επιστημονικών αντικειμένων, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης του ΚΚΕ είναι η απάλειψη του ανορθολογικού και αντιεπιστημονικού διαχωρισμού ανάμεσα σε θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση, ανάμεσα τελικά σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας Ιδρύματα, Σχολές και Τμήματα και άρα και αποφοίτους. Αυτό είναι το πραγματικά νέο και σύγχρονο, με κριτήριο την επιστήμη, τις λαϊκές ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Η επιστήμη άλλωστε είναι ενιαία, δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα σε θεωρία και πράξη. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνιούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα, που, σήμερα, μέσα από τις αντιφάσεις και την αναρχία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, δημιουργούν φαινόμενα όπως την ύπαρξη Σχολών Νοσηλευτικής ή Λογιστικής παράλληλα, τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα πανεπιστήμια! Αντίθετα, το σύγχρονο, το νέο και προοδευτικό είναι η διαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Εκπαίδευσης, ανώτατου επιπέδου, που, ανεξάρτητα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε επιστημονικού αντικειμένου, διασφαλίζει διαμόρφωση κοσμοαντίληψης στον κάθε επιστήμονα, στέρεη θεωρητική βάση, εμβάθυνση και έρευνα, άσκηση στις εφαρμογές κάθε επιστήμης».

Υπόθεση της εργατικής τάξης και των αγώνων της

«Το σπουδαστικό κίνημα, παρ' όλη τη δύσκολη κατάστασή του, που είναι βέβαια κατάσταση γενικότερη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρέπει σήμερα να ανασυγκροτηθεί και να βαδίσει στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων των εργαζομένων. Να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στα πλαίσια της Λαϊκής Συμμαχίας των εργατών, των μικρών επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών. Να συμβάλει ώστε το ζήτημα της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης, των αγώνων και διεκδικήσεών της.

Για το Κόμμα μας είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι δεν περιγράφουμε μια ιδεατή κατάσταση, που βρίσκεται στη σφαίρα της θεωρίας. Αντίθετα, η πρότασή μας πατάει στις ανάγκες και στις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Επιπλέον, αυτή η πρότασή μας δεν αντιμάχεται, αντίθετα υπηρετεί τους καθημερινούς αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών σήμερα στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια, είναι το επιστέγασμα των δίκαιων και επιτακτικών σήμερα αιτημάτων για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των Ιδρυμάτων, να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για εστίες και λέσχες, για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας, εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας».

Δένεται με τον αγώνα για μια άλλη οικονομία

«Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, η κατάσταση που ζείτε μέσα στα ΤΕΙ έχουν το κοινό υπόβαθρο που έχει και όλο αυτό το βασάνισμα που αντιμετωπίζει ο λαός μας στη σκληρή του καθημερινότητα. Ενα σύστημα όπου ο χαρακτήρας της παραγωγής του στηρίζεται στην κερδοφορία μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Αυτή είναι η ρίζα των προβλημάτων και από αυτή τη ρίζα δεν έχουμε δικαίωμα να ξεφύγουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να το πάρουμε από μπροστά μας. Γιατί έχει πείρα πλέον ένας κόσμος. Οταν του έλεγαν ότι μην ανησυχείτε, θα είμαστε στην ΕΕ, θα διαχειριστούμε την οικονομία της αγοράς, αλλά θα καταργήσουμε τα μνημόνια, θα διώξουμε τις τρόικες, και θα περάσει ο λαός καλύτερα. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της λογικής, αυτής της πολιτικής, που λέει και σήμερα, στη μία ή στην άλλη εκδοχή, ότι χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, χωρίς κατάργηση της οικονομίας της αγοράς, της οικονομίας του κεφαλαίου, μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερες μέρες. 'Η μπορεί ακόμα ακόμα να αποτρέπει τα χειρότερα. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μπαίνει επί τάπητος για λύση. Και βεβαίως ο συσχετισμός δεν υπάρχει. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα ο συσχετισμός είναι αρνητικός. Αυτός ο συσχετισμός όμως δεν θα αλλάξει αν παραμυθιάζουμε τον κόσμο ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε εμείς κάπως καλύτερα. 'Η να υπογράφουμε και συμφωνίες συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση, όπως κάνουν οι Πορτογάλοι κομμουνιστές που συγκρότησαν κυβέρνηση με τους "Σοσιαλιστές" και με τον ΣΥΡΙΖΑ αλά Πορτογαλία και υπέγραψαν ότι δεν θα αμφισβητήσουν τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, την ΕΕ. Το αποτέλεσμα το είδαμε στην εκδοχή της Ελλάδας με μνημόνιο - μετά από δημοψήφισμα - ακόμα πιο βαρύ και με μέτρα τα οποία θα πληρώσει ο λαός.

Αρα, ο αγώνας και η πάλη για σπουδές σύγχρονες, σπουδές ενταγμένες σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο δένεται, είναι νύχι - κρέας με μια άλλη οικονομία, την οικονομία που στο κέντρο της έχει τις ανάγκες του λαού, του τόπου, αυτό το αίτημα μέσα από την πείρα που μπορεί να δουλευτεί μπορεί να αγκαλιάσει σήμερα και να σηματοδοτήσει τους νέους αγώνες που έρχονται. Και αυτοί οι αγώνες θα γίνουν στη βάση τού να αντιμετωπίσουμε την οξύτητα των προβλημάτων και των συνεπειών που φέρνει αυτή η πολιτική. Είναι κρίσιμο σήμερα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, οι δυνάμεις που μαζί με την ΚΝΕ δουλεύουνε μέσα στο ΜΑΣ να συμβάλουν σε μια αγωνιστική αφύπνιση, να δείξουν δηλαδή ότι οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα και να παλέψουν άμεσα μέτρα για να μπορούν έστω και με αυτές τις δυσκολίες να λειτουργήσουν οι σχολές, και να παλέψουν για άμεσα μέτρα για τη σίτιση, τη στέγαση, τη μεταφορά, αλλά και να ωριμάζουν στη σκέψη του σπουδαστή ότι δεν είναι η επιστήμη μας μια στενά ειδικευμένη διαδικασία που θα μας δώσει την ικανότητα να χειριστούμε κάτι. Επιστήμη σημαίνει ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, τη διεκδικούμε αυτή τη γνώση, και θεωρούμε ότι η πρόταση του Κόμματός μας απαντάει και στο παρόν αλλά και στην άμεση προοπτική που μπορεί να έχει ο λαός μας ακολουθώντας το δρόμο της ανατροπής, το δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ