Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Διευρύνεται η δράση των μισθοφόρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης (όπου είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας) εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφέρεται στο μυστικό πρόγραμμα μισθοφόρων των ΗΑΕ στην Υεμένη, σημειώνει πως και στο παρελθόν είχαν στις υπηρεσίες τους τον Ερικ Πρινς, ιδιοκτήτη της πρώην εταιρείας μισθοφόρων «Μπλακγουότερ» (που πλέον έχει μετονομαστεί σε ...«Ακαδημία»), η οποία είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Ιράκ. Η εταιρεία του Πρινς είχε έως το 2010 αναλάβει τη «μετεκπαίδευση» μισθοφόρων απόστρατων από τον κολομβιανό στρατό, αλλά και από τους στρατούς Παναμά, Σαλβαδόρ και Χιλής, με ...αποδεδειγμένη δράση σε δικτατορίες κατά των λαϊκών κινημάτων, σε μυστικό στρατόπεδο των ΗΑΕ, στο πλαίσιο προγράμματος για τη φύλαξη στρατιωτικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΑΕ προσέλαβε τουλάχιστον 450 μισθοφόρους με μισθούς από 2.000 έως 3.000 δολάρια το μήνα. Τη στρατολόγηση απόστρατων Κολομβιανών και άλλων Λατινοαμερικανών στρατιωτικών έχει αναλάβει η κολομβιανή μισθοφορική εταιρεία «Global Enterprises», που την έχει ο πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων του κολομβιανού στρατού, Οσκαρ Γκαρσία Μπάτε. Και η Σαουδική Αραβία είχε προσλάβει εκατοντάδες μισθοφόρους από το Σουδάν, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Υεμένη για να μειώσουν τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αυτών των δυνάμεων στην Υεμένη έχει ανάψει για τα καλά, προκαλώντας μέχρι σήμερα το θάνατο πάνω από 7.500 ανθρώπων και τον υποσιτισμό εκατομμυρίων άλλων. Μάλιστα, το τελευταίο 48ωρο, έγινε γνωστό πως σε αιματηρή επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της σε εργοστάσιο κεραμικής στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου είχε σκοτωθεί τουλάχιστον ένας εργάτης και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άτομα, είχαν εντοπιστεί τμήματα πυραύλων «Κρουζ» βρετανικής κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ