Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Την έναρξη συνομιλιών Κίνας - Τζιμπουτί, με στόχο τη δημιουργία κινεζικού ναυτικού κέντρου επιμελητηριακής υποστήριξης για σινικά πολεμικά αεροσκάφη στο Κέρας της Αφρικής, επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Αμυνας, Γου Τσιαν, τροφοδοτώντας φήμες για τα σχέδια του Πεκίνου να επιδιώξει τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Κεντζί Γουακαμίγια, συναντήθηκε με το δήμαρχο του Ισιγκάκι, με θέμα τα σχέδια μόνιμης παρουσίας στρατιωτικής δύναμης 500 ανδρών στην περιοχή, μέχρι το 2019. Το Ισιγκάκι βρίσκεται πολύ κοντά στα νησιά Σενκάκου (στα ιαπωνικά)/Ντιαόγιου (στα κινέζικα), τα οποία αποτελούν επίκεντρο των εδαφικών διαφορών Κίνας - Ιαπωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- Νέα συνάντηση είχαν χτες εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ν. Κορέας και της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου να προετοιμαστεί συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών για την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ ανακοίνωσε σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της τράπεζας Αλ Φαφινταίν και της τράπεζας Αλ Ρασχίντ.

ΚΑΪΡΟ.-- Λιγότερο από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων Αιγυπτίων ψηφοφόρων συμμετείχε στη δεύτερη φάση των βουλευτικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές της βδομάδας στις υπόλοιπες 13 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν χτες οι αρμόδιες αρχές, διαπιστώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στη δεύτερη φάση των μαραθώνιων βουλευτικών εκλογών ήταν 29,9%, δηλαδή ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 26,6% του πρώτου γύρου, που είχε διεξαχθεί τον προηγούμενο μήνα. Επαναληπτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 1-2 Δεκέμβρη.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» μετέδωσε χτες ότι άνδρες της ένοπλης πτέρυγας της «Χεζμπολάχ» και των συριακών μυστικών υπηρεσιών σκότωσαν τον τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντούλ Σαλάμ Χεντάουι (γνωστός και ως Αμπου Αμπντο), στη διάρκεια ενέδρας σε περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην κεντρική επαρχία Χομς της Συρίας. Ο Χεντάουι φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στις 12 Νοέμβρη στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 43 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 200 άλλους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος, που ξεκίνησε την Τετάρτη την αφρικανική περιοδεία του από την Κένυα, προέτρεψε χτες τους Αφρικανούς ηγέτες να κυβερνήσουν «με αίσθηση ακεραιότητας, αλληλεγγύης και διαφάνειας προς όφελος των λαών τους», καλώντας παράλληλα Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να ξεκινήσουν μεταξύ τους διάλογο, ώστε να αποφευχθούν οι αιματοχυσίες και οι βίαιες εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του πάπα Φραγκίσκου είναι η Ουγκάντα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και το Βέλγιο θα βομβαρδίζει στη Συρία...(2016-05-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-07-11 00:00:00.0)
Επιθέσεις τζιχαντιστών σε Δαμασκό και Βαγδάτη(2015-05-05 00:00:00.0)
Αιγυπτιακές επιδρομές με πρόσχημα τους τζιχαντιστές(2015-02-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-01-22 00:00:00.0)
Πολύπλευρες στοχεύσεις(2013-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ