Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το παζάρι είναι ευρύτερο από το Προσφυγικό

Στο φόντο της κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που σηματοδοτεί η κατάρριψη από τουρκικά μαχητικά ρωσικού βομβαρδιστικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο, η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία την Κυριακή στις Βρυξέλλες αποκτά νέα βαρύτητα και περιεχόμενο. Τυπικά, η ατζέντα αναφέρεται στο λεγόμενο κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας για τη «μεταναστευτική κρίση», που είχε συμφωνηθεί στις 15 Οκτώβρη. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκλησή του προς τους 28 ηγέτες της λυκοσυμμαχίας. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν όλες οι πτυχές των συζητήσεων γίνουν γνωστές, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο παζάρι σε μια περιοχή όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής. Σε αυτό το πλαίσιο, η αστική τάξη της Τουρκίας και των άλλων πλευρών (ΕΕ, ΗΠΑ, πετρελαιομοναρχίες του Περσικού που φούντωσαν τον πόλεμο στη Συρία με τη στήριξη των ισλαμιστών δολοφόνων και η Ρωσία) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Ειδικά η τουρκική αστική τάξη, πέρα από αυτά τα συμφέροντα και τις υπαρκτές σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» και τις μπίζνες με το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενδιαφέρεται να αποτρέψει, με κάθε τρόπο, τη δημιουργία στην περιοχή ενός κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της, που μπορεί να συνδέσει κουρδικούς πληθυσμούς στην Τουρκία, στη Συρία και το Ιράκ. Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στη λογική του διαίρει και βασίλευε, είναι κάτι που υπάρχει στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ενώ και η ίδια η κουρδική ηγεσία, τμήματα της αστικής τάξης έχουν άλλοι σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλοι με τη Ρωσία.

Στην αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί και η πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας έως και 20 χιλιομέτρων, ουσιαστικά στο έδαφος της Συρίας (κάτι που μόνο στρατιωτικά μπορεί να επιβληθεί), όπου εκεί μπορούν να στηθούν οι καταυλισμοί προσφύγων και σημεία διαλογής που προτείνει η ΕΕ. Οι περιοχές που προτείνονται είναι αυτές που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους Τουρκομάνοι. Είναι φανερό με δεδομένα τα αντιτιθέμενα συμφέροντα που διακυβεύονται ότι μια τέτοια πρόταση είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή, ωστόσο η τουρκική αστική είναι έμπειρη στα παζάρια.

Κατά τα άλλα, ΕΕ και Τουρκία, εμφανίζονται ...ευαίσθητοι για τα εκατομμύρια που ξεριζώνουν από τις εστίες τους και για «να υπάρξει μια τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση». Η Τουρκία μάλιστα, που είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποιεί ποικιλότροπα το Προσφυγικό και ως «μπίζνα» μέσω των διακινητών ανθρώπων, φαίνεται να έχει διασφαλίσει 3 δισ. ευρώ για το κοινό σχέδιο δράσης, στο οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ (δηλαδή οι λαοί τους) και ο ελληνικός υπολογίζεται ότι θα καταβάλει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, που, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» πρότεινε να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες για τη διαχείριση των προσφύγων. Μίλησε για την καθιέρωση ενός πλαφόν για εισδοχή προσφύγων στη διάρκεια ενός χρόνου και όταν αυτός ο αριθμός συμπληρώνεται, να διώχνονται όσοι «περισσεύουν» στις χώρες τους. Επίσης, κατά τον υπουργό θα πρέπει να αποθαρρυνθούν μετανάστες από το Αφγανιστάν να μπαίνουν στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία προτίθεται να προχωρήσει και σε αυστηρότερους όρους για όσους θα εγκαθίστανται στη χώρα και περικοπή βοηθείας, σε όσους αντιδρούν να μείνουν εκεί που τους ορίζουν οι γερμανικές αρχές. Είναι δε όλο και περισσότερες οι φωνές αστικών και επιχειρηματικών επιτελείων που ζητάνε η Γερμανία να επιλέγει με κριτήριο τα προσόντα όσων θα εισέρχονται ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στην καπιταλιστική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ