Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «F-16»
Βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
  • Η Ρωσία ενισχύει την «αεράμυνά» της. Εκτός από το καταδρομικό «Μόσκβα», στέλνει στη Μέση Ανατολή συστήματα αεράμυνας «S-300» και «S-400»
  • Δεδομένη η κλιμάκωση της έντασης, υπαρκτά ερωτήματα για τις συνθήκες συντριβής του ρωσικού «Su-24»

Ρωσικά καταδρομικά και το «Μόσκβα» καταφτάνουν στα ανοιχτά της Συρίας
Ρωσικά καταδρομικά και το «Μόσκβα» καταφτάνουν στα ανοιχτά της Συρίας
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πόσο εύκολα μπορεί να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέδειξε η προχτεσινή κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους «Su-24» από τουρκικά «F-16», δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις.

Στη Μόσχα, η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν έγινε καμιά παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, ενώ στις δηλώσεις που έκανε ο αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Σεργκέι Ρουντσκόι, υποστήριξε και ότι «το τουρκικό αεροσκάφος δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει ή να αποκτήσει οπτική επαφή με το ρωσικό βομβαρδιστικό». Επιπλέον, ο Ρουντσκόι δήλωσε ότι μετά την κατάρριψη του «Su-24», ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων και το ένα από τα δύο υπέστη ζημιές από πυρά «παράνομων ενόπλων ομάδων» (σ.σ. στην περιοχή κατοικούν πολλοί Τουρκομάνοι και δραστηριοποιούνται διάφορες ομάδες «ανταρτών» ανάμεσά τους και η «Αλ Νούσρα» ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν και για δράση ενόπλων ομάδων των Τούρκων «Γκρίζων Λύκων»), με αποτέλεσμα να «προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση» κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας Ρώσος πεζοναύτης. Ακόμα, ο Ρώσος επιτελάρχης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, «όλες οι αεροπορικές επιθέσεις θα διεξάγονται μόνο με κάλυψη μαχητικού αεροσκάφους». Επίσης, «η αεράμυνα θα ενισχυθεί» και γι' αυτό το σκοπό θα σταλεί στην περιοχή η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό «Μόσκβα».

Πούτιν: «Ολα τα μέσα για την ασφάλειά μας»

Χτες, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισήμανε ότι «θα ακολουθήσουμε την πιο σοβαρή αντιμετώπιση απέναντι σε ό,τι συνέβη και θα αναπτυχθούν όλα τα μέσα μας για να διατηρηθεί η ασφάλεια», αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι «το σύστημα αεράμυνας "S-300" θα μεταφερθεί στην αεροπορική μας βάση στη Συρία». Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε δηλώσει ότι και «το σύστημα πυραυλικής αεράμυνας «S-300» θα έρθει στη βάση Hmeimim.

Οσον αφορά στις τύχες των δύο πιλότων του «Su», το βράδυ της Τρίτης είχε επιβεβαιωθεί επίσημα ο θάνατος του ενός, ενώ για το δεύτερο, ο Σοϊγκού δήλωσε πως «μεταφέρθηκε σώος σε βάση στη Συρία». Αργότερα, ο πιλότος φερόταν να δηλώνει σε ρωσικά ΜΜΕ ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση (από τους Τούρκους). Ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε μέσω οπτικής επαφής».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο για τριών ειδών συνέπειες από τις εξελίξεις: «Πρώτον, η επικίνδυνη επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των συνόρων. Δεύτερον, η Τουρκία έδειξε με τις πράξεις της, πράγματι, ότι προστατεύει τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος». Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα που έχουν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι από την προώθηση πετρελαϊκών προϊόντων που παράγονται σε μονάδες που ελέγχει το «ΙΚ»... Και, τρίτον, οι μακρόχρονες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της ανθρωπιστικής σφαίρας έχουν υπονομευτεί... αυτή η βλάβη θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί - η άμεση συνέπειά της θα είναι ίσως η παύση ενός αριθμού σημαντικών κοινών σχεδίων και η απώλεια θέσεων που οι τουρκικές εταιρείες έχουν στη ρωσική αγορά».

Συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου

«Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι ήταν κάτι που έγινε ακούσια, φαίνεται ως σχεδιασμένη πρόκληση», τόνισε χτες ο Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά από τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ορισμένοι «εταίροι» της Ρωσίας περιγράφουν την κατάρριψη ως μια «προφανή ενέδρα». Υποστήριξε ότι «προς το παρόν η (ρωσική) κυβέρνηση εξετάζει όλο το εύρος των ρωσο-τουρκικών σχέσεων», και ότι «δε θέλουμε τεχνητά να δημιουργήσουμε προβλήματα σε Τούρκους παραγωγούς και εξαγωγείς που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για ό,τι έγινε».

Επιπλέον, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «πληροφορίες» που έφτασαν στη Μόσχα για την προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των μελών του ΝΑΤΟ, την οποία περιέγραψε ως μια «πολύ θερμή» συζήτηση, στην οποία «η Τουρκία επικρίθηκε έντονα για την επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος».

Ερωτήματα

Πάντως, μένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα όσον αφορά τις συνθήκες στις οποίες έγινε η κατάρριψη, ενώ σύγχυση προκαλούν και οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, και άλλων χωρών. Προχτές, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έγινε ενώ αυτό βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και μετά από μια μόνο πρόσκαιρη εισβολή του στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αλλωστε, και η ίδια ενημερωτική επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρέσβης, Χαλίτ Τσεβίκ, αναφέρει ότι δυο «Su-24» (των οποίων η προέλευση ήταν άγνωστη) παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο ... «για 17 δευτερόλεπτα».

Στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε χτες ότι «δεν έχουμε πρόθεση για κλιμάκωση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι θα σιωπήσουμε όταν παραβιάζονται η ασφάλεια των συνόρων και η κυριαρχία μας».

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ότι κάλεσαν στρατιωτικούς ακολούθους της Ρωσίας στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου και εξήγησαν ότι κατέρριψαν το ρωσικό βομβαρδιστικό σε «εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής διότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν». Επίσης ότι κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για «κάθε είδους συνεργασία».

Αντιδράσεις

Προχτές τη νύχτα, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα (που νωρίτερα είχε σημειώσει το «δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα εδάφη και τον εναέριο χώρο της»). Οι δύο άντρες συμφώνησαν «ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οσον αφορά άλλες αντιδράσεις, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξέφρασε την «ελπίδα» Ρωσία και Τουρκία να αντιδράσουν «με υπευθυνότητα και σύνεση», ώστε να μη διακυβευθούν οι συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, δήλωσε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το συμβάν, σχολιάζοντας ότι πολλά «χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις». «Η Κίνα στηρίξει το διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ελπίζουμε όλες οι πλευρές να δυναμώσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ