Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Σε ρότα σκληρού μνημονίου στο 10μηνο

Σε ρότα σκληρού μνημονίου συνεχίζει στο 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης) του 2015 η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, με βασικά γνωρίσματα την παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών. Την ίδια ώρα, παρά τα διαδοχικά μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, η μάζα των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2014. Η εικόνα συμπληρώνεται από την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 10μηνο του 2015:

-- Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υποχώρησαν στα 37,7 δισ. ευρώ, από περίπου 39,7 δισ. ευρώ πέρσι.

Τα κρατικά κονδύλια για «Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία» συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 10,4 δισ. ευρώ, από 11,8 δισ. (μείωσης 11,9%). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια που αφορούν στην «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν στα 487 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι η εμφανιζόμενη δαπάνη για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 12μηνο προβλέπονται μόλις 70 εκατ. ευρώ... Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το ότι στο 10μηνο η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ (2,3 δισ.) είχε ήδη φτάσει στο 92,3% του στόχου για όλο το 2015.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν στα 5,3 δισ. ευρώ (από 5,1 δισ. πέρσι).

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση ύψους 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε 34 δισ. ευρώ (έναντι 35,7 δισ. στο περσινό 10μηνο).

Με βάση και τα παραπάνω, το «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης (2 δισ. ευρώ) θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στο συμψηφισμό οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και για την κρατική συμμετοχή σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα «διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ