Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προσέρχονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προσέρχονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στον υπουργό Δικαιοσύνης δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και τη δίωξη των εφτά στελεχών για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη. Χαρακτηριστικό δε της γενικότερης αστυνομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, ήταν και η «παράταξη» γύρω από το υπουργείο Δικαιοσύνης τουλάχιστον έξι διμοιριών της αστυνομίας, την ώρα που οι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο.

«Αντιμετωπίζετε τον εργαζόμενο λαό σαν εχθρό - λαό. Απαγορεύετε οποιαδήποτε αγωνιστική διαμαρτυρία και αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης», ήταν το πρώτο σχόλιο των συνδικαλιστών, στη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο. Η αντιπροσωπεία των στελεχών κατήγγειλε την έντονη αστυνομική κινητοποίηση - ακόμα και για ένα προαναγγελθέν διάβημα - και ζήτησε από τον τελευταίο να πάρει θέση στην πολιτική δίωξη των συνδικαλιστών.

Απόλυτα ταυτισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και έφερε σαν παράδειγμα τους αγρότες και τους μαθητές, για να εισπράξει το σχόλιο των συνδικαλιστών ότι τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία» αποδεικνύουν μιαν άλλη πραγματικότητα.

Για τη δίωξη δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί, αλλά αποκάλυψε ότι την ίδια μέρα που έγινε η κατάληψη του υπουργείου υπήρξε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κινητοποίησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της ποινικοποίησης των αγώνων, αρκεί, όπως άφησε να εννοηθεί, οι «κινητοποιήσεις να γίνονται με μέτρο» - προφανώς επιζητώντας την ανοχή των συνδικάτων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Στη συνέχεια, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου, υποστήριξε ότι όποιοι μιλάνε για κατήφορο της κυβέρνησης κάνουν κακής ποιότητας λαϊκισμό (!) και συντάχτηκε με την απόφαση της κυβέρνησης για την παραπομπή της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ στα δικαστήρια.

Εμείς δεν απολογούμαστε σε κανέναν, ήταν η απάντηση του Αντρέα Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης θα αντιμετωπιστούν από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της με τους δικούς της «μηχανισμούς», την ενότητα και τον αγώνα.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι ενώ «στα λόγια είναι ενάντια στην ποινικοποίηση, άλλα βλέπουμε στην πράξη. Ζούμε την καταστολή των εργατικών αγώνων, το χαρακτηρισμό των απεργιών παράνομων και καταχρηστικών, τις διώξεις συνδικαλιστών και όσων αγωνίζονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας με όλες τις μορφές πάλης».

Τα συνδικάτα αποδοκιμάζουν

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικάτων για τη δίωξη των συνδικαλιστών. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) «καταγγέλλει την επίθεση της κυβέρνησης, που επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Οι στημένες κατηγορίες σε βάρος τους έχουν σαν στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα για να περάσουν οι αντεργατικές πολιτικές. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Κατηγορούμενη είναι η κυβέρνηση, η πολιτική της και οι μηχανισμοί αυταρχισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων».

Την έντονη αγανάκτησή του εκφράζει και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, που, σε ψήφισμά του, τονίζει ότι «το διάτρητο κατηγορητήριο που περιέχεται στην κλήτευση για δήθεν "διατάραξη οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών" δείχνει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα, δε διστάζει να συρθεί στον ολισθηρό δρόμο της κρατικής τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ