Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εντολή «αριστερής» κυβέρνησης για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στη Λισαβόνα, όπου ο Πρόεδρος Α. Κ. Σίλβα όρισε τον Α. Κόστα πρωθυπουργό
Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στη Λισαβόνα, όπου ο Πρόεδρος Α. Κ. Σίλβα όρισε τον Α. Κόστα πρωθυπουργό
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, όρισε χτες πρωθυπουργό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα και του έδωσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το Μπλοκ της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ και τους Οικολόγους (με τα τέσσερα κόμματα να έχουν 122 έδρες σε σύνολο 230).

Δύο βδομάδες αφότου έπεσε η μειοψηφική κυβέρνηση της κεντροδεξιάς του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, από την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, που στήριξαν τα άλλα 3 κόμματα και ο ένας βουλευτής του Κόμματος Προστασίας των Ζώων και 50 μέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συναντήθηκε με βιομήχανους, τραπεζίτες και τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», κατέληξε στην απόφασή του. Σημαντικά σε αυτό συνέβαλε η γρήγορη απάντηση που έδωσε ο Α. Κόστα, στις 6 διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν για τις συμφωνίες με τα κόμματα που τον στηρίζουν και αφορούν σημαντικά στρατηγικά ζητήματα για την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Αυτή τη διασφάλιση των συμφερόντων των καπιταλιστών η υπό σχηματισμό «αριστερή» κυβέρνηση την παρουσιάζει με το γνωστό παραμύθι που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως δυνατότητα «φιλολαϊκής» διαχείρισης. Μόνο που το πρόγραμμα που έχει προταθεί από τους Σοσιαλιστές, που υποτίθεται θα ...καταργήσει τη λιτότητα, μιλάει από μόνο του για τις προτεραιότητες της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στο βαθμό που αυτή επιτευχθεί και με δεδομένο ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις, θα δοθούν και κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα.

Οσο για την αιτιολόγηση που έδωσε η πορτογαλική Προεδρία, σε αυτή επισημαίνεται ότι «μετά από τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, οργανισμούς και προσωπικότητες, κρίθηκε ότι η συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης δε θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων και δε θα ανταποκρινόταν στα εθνικά συμφέροντα. Μία τέτοια κατάσταση δε θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' αόριστον, με δεδομένη και τη δυνατότητα που έδινε το Σύνταγμα να μπορεί να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν νέες εκλογές μετά τον Απρίλη του επόμενου χρόνου».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος εκτίμησε την απάντηση του γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις αμφιβολίες που εξέφρασε για τις συμφωνίες με το Μπλοκ της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ και τους Οικολόγους, για τη σταθερότητα και την αντοχή της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στο χρονικό ορίζοντα που προβλέπει ο νόμος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ