Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Πλατιά χαμόγελα» για τη συμφωνία με την BG

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μέρα πανηγυρισμών ήταν η χτεσινή στην Κύπρο, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση ότι ο βρετανικός κολοσσός BG αναλαμβάνει πρωταγωνιστική θέση στην «προώθηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων, με την αγορά του 35% των δικαιωμάτων του οικοπέδου «12» της κυπριακής ΑΟΖ. Την ανακοίνωση από τη μεριά της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, εστιάζοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες της Λευκωσίας να εξασφαλίσει «μακροχρόνια συμβόλαια» και καλούς αγοραστές, ώστε ανάλογα να ξεκινήσει να μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού ή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ακολούθησαν χτες διάφορες αναλύσεις, που σημείωναν ότι «πλέον στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής εντάσσονται και τα βρετανικά συμφέροντα πιο άμεσα». Να σημειωθεί πως η BG είναι πολυεθνικός όμιλος όπου κυριαρχούν βρετανικά κεφάλαια και δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους, ενώ σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κύπρου.

Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας με την BG έγινε ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη που έκανε στη Λευκωσία ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα «οικονομικά οφέλη» στα οποία θα οδηγήσει η «λύση» του Κυπριακού για όλη την περιοχή αλλά και τη Βρετανία, ειδικότερα.

Χτες, στην Κύπρο έφτασαν στελέχη της «Τοτάλ», που θα είχαν συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί, σήμερα αναμένονται επίσημες δηλώσεις για τα αποτελέσματα του κύκλου «εντατικών επαφών» που έγιναν το Νοέμβρη. Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε δήλωσε χτες πως «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα» και συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό φαίνεται «από τον αριθμό επικείμενων επισκέψεων. Μόνο την ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τζον Κέρι και μετά ακόμη και τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, και συζητούμε για το πώς να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη διεθνή υποστήριξη, διότι η λύση θα έχει διεθνείς πτυχές και πτυχές που αφορούν τα Ηνωμένα Εθνη και έτσι αυτά είναι τα θέματα που συζητούμε τώρα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει καλή διάθεση», αλλά «υπάρχει και σκληρή δουλειά και προχωρούμε μπροστά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ