Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πρωτοπόρα δουλειά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης

Στοιχείο που ξεχωρίζει στη δράση της ΟΚΝΕ είναι η σταθερή προσήλωση στην προσπάθεια για το τράβηγμα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης στην επαναστατική οργάνωση, τη διαμόρφωση ταξικής - επαναστατικής συνείδησης, το ανέβασμα του ιδεολογικο-πολιτικού επιπέδου της.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ομοσπονδία για το 1928, από τα μέλη της Ομοσπονδίας το 76% των μελών της ήταν εργάτες, 17% αγρότες και 7% διάφοροι, φοιτητές, μαθητές κ.ο.κ. Ούτε τυχαίο είναι ότι η σύνθεση αυτή της ΟΚΝΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της οπορτουνιστικής επίθεσης που δέχτηκε η Ομοσπονδία, όπως και το Κόμμα, την περίοδο εκείνη: Οι οπορτουνιστές που διατείνονταν ότι ήθελαν ένα «καθαρό» Κόμμα κατηγορούσαν την ΟΚΝΕ ότι οργανώνει «κατακάθια», «εργάτες», «ακόμα κι απεργούς»!

Χρειάζεται, βέβαια, να πάρει κανείς υπόψη ότι την εποχή εκείνη η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, από την παιδική ακόμα ηλικία γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης, χωρίς ούτε καν να παρακολουθεί την βασική εκπαίδευση (το 73% δεν την τέλειωνε καν), ζήτημα για το οποίο η ΟΚΝΕ έδωσε σκληρούς αγώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, το 1926 η ανήλικη εργασία των αγοριών 12 - 18 ετών στις βιομηχανίες της Αθήνας έφτανε το 29%, ενώ τα ανήλικα κορίτσια έφταναν μέχρι και το 45% σε ορισμένες επιχειρήσεις!

***

Η ΟΚΝΕ, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, μπαίνει από την αρχή στον αγώνα για το κέρδισμα «όλων των νέων εργαζόμενων και αγροτών». Οι ΟΚΝίτες είναι στην πρώτη γραμμή των μαχητικών απεργιών της εποχής όπως π.χ. στην πανεργατική απεργία στο Πασαλιμάνι τον Αύγουστο του 1923 και στις απεργίες των καπνεργατών. Στην Καβάλα ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ, Θανάσης Ζουγρής, συλλαμβάνεται, οδηγείται στο στρατοδικείο και δολοφονείται με βαριά βασανιστήρια στις φυλακές της Δράμας. Είναι ο πρώτος νεκρός της ΟΚΝΕ. Οι νέοι κομμουνιστές αναλάμβαναν και μεγάλο μέρος από την προπαγάνδα και το πρόγραμμα των εργατικών συγκεντρώσεων, όπως π.χ. τις Πρωτομαγιές όπου μπάντες και χορωδίες της ΟΚΝΕ περνούσαν από τις γειτονιές τραγουδώντας τα «Κόκκινα Τραγούδια», ενώ πρωτοστάτησαν και στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όπως αυτή εκφράστηκε με τα απεργιακά ταμεία, την Εργατική Βοήθεια κ.ά.


Ειδικά μετά το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ το 1924 και πολύ περισσότερο μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1927, που, ακολουθώντας την προσπάθεια «μπολσεβικοποίησης» του Κόμματος, βάζει το καθήκον δημιουργίας πυρήνων, με προτεραιότητα στους χώρους δουλειάς, η προσπάθεια αυτή παίρνει πιο ουσιαστικά και συστηματικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αυτής της προσπάθειας είναι τα όσα αναφέρουν οι «Θέσεις και αποφάσεις πάνω στα οργανωτικά προβλήματα της ΟΚΝΕ», το 1927: «Αναδιοργάνωση δεν είναι μόνο να έχουμε πυρήνες. Αναδιοργάνωση αληθινή είναι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρήνων μας να 'ναι πυρήνες εργοστασίων, με ζωή και πρωτοβουλία (...) από πολλές οργανώσεις νομίσθηκε ότι αναδιοργάνωση είναι ν' αλλάξουμε μορφή (...) δίχως να συνδυάσουμε την αναδιοργάνωσή μας με μια ανάπτυξη της δράσης μας προς τα εργοστάσια και με μια στρατολογία νέων μελών καμωμένη με νέες μεθόδους δουλειάς». Οι προσπάθειες αυτές έφεραν αποτελέσματα, αφού το Σεπτέμβρη του 1927, 66 από τους 245 πυρήνες της ΟΚΝΕ (το 27%) ήταν πυρήνες επιχειρήσεων, όταν τον Φλεβάρη το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 11%. Βέβαια, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν χωρίς δυσκολίες, όπως π.χ. ήταν η ανεργία κυρίως των καπνεργατών, αλλά και το γεγονός ότι ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις η κυρίαρχη σχέση ήταν αυτή του μάστορα και του μαθητευόμενου που έκρυβε την ταξική εκμετάλλευση.

***

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρισκόταν σταθερά η προσπάθεια για οργάνωση των νέων στα σωματεία, αλλά και για να ασχολούνται τα σωματεία με τα ζητήματα των νέων εργατών, εντάσσοντας τα αιτήματά τους στις συνολικότερες διεκδικήσεις τους. Να πώς περιγράφει η Αύρα Παρτσαλίδου: «Ελεγχος μεγάλος γινόταν τότε στους πυρήνες σ' όλα τα μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας για τη συνδικαλιστική τους δουλιά. Κάθε κομμουνιστής έπρεπε χωρίς άλλο να 'ναι γραμμένος στο σωματείο του και να δουλεύει δραστήρια μέσα σ' αυτό. Στους πυρήνες γίνονταν συνδικαλιστικά μαθήματα, κυκλοφορία μεγάλη είχε μάλιστα ένα βιβλίο του Λοζόφσκι, της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Επρεπε να 'μαστε οικονομικά εντάξει με το σωματείο μας και να παρακολουθούμε όλη τη ζωή του. Ν' ανήκουμε στην Αριστερή Παράταξη ή να φροντίζουμε για την ίδρυσή της όπου δεν υπήρχε (...)».

Καπνεργάτες-μέλη της ΟΚΝΕ, 1923
Καπνεργάτες-μέλη της ΟΚΝΕ, 1923
Περιγράφοντας την πείρα από την προσπάθεια για την οργάνωση των υφαντουργών στους «Ποδαράδες», τη σημερινή Νέα Ιωνία, στην ΚΟΜΕΠ (τ. 2/1934), η Ηλέκτρα Αποστόλου, στέλεχος τότε της ΟΚΝΕ, γράφει για τους βασικούς στόχους και δυσκολίες αυτής της προσπάθειας: «Ολη η δουλειά αυτή θα πρέπει να αποκρυσταλλώνεται και οργανωτικά. Θα πρέπει να καλούμε παράλληλα ταχτικές συσκέψεις των εργατών και εργατριών που βρίσκονται πιο κοντά σε μας για τη δημιουργία συνδικαλιστικών ομάδων και πυρήνων μέσα στα εργοστάσια και τη σταθεροποίηση αυτών που υπάρχουν. Και να μην ξεχνάμε να θέτουμε σε κάθε κινητοποίηση το ζήτημα της εγγραφής καινούργιων μελών στο σωματείο.

Το πιο δύσκολο όμως απ' όλα είναι η σταθεροποίηση των πυρήνων και των σωματειακών ομάδων στα εργοστάσια. Για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πλειοψηφία των υφαντουργών είναι γυναίκες που είναι ποτισμένες μ' ένα σωρό προλήψεις. Δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση οι εργάτριες αυτές να πετάξουν όλες τις προλήψεις τους μόλις γίνουν μέλη του σωματείου ή του πυρήνα μας. Δε μας πειράζει καθόλου αν μια εργάτρια που μας βοηθάει να κάνουμε συσκέψεις και κινητοποιεί και άλλες βάζει λίγο κοκκινάδι ή της αρέσει να κάνει κόρτε και δε θα πρέπει να αρχινίσουμε να κουτσομπολεύουμε γι' αυτό γιατί τότε θα την χάσουμε. Οι προλήψεις αυτές θα τους φύγουνε σιγά - σιγά αν εμείς τους βοηθήσουμε να εξελιχτούν μέσα στο κίνημα. Μέσα στις σωματειακές επιτροπές και τους πυρήνες θα πρέπει να γίνεται καλή διαπαιδαγωγητική δουλιά να θέτουμε όλα τα ζητήματα απλά-απλά, να μην πέρνουμε μηχανικές αποφάσεις αλλά να εξηγούμε στα καινούργια μέλη πώς μπορούν να εκτελεστούν ώστε να τις πιστεύουν όταν πηγαίνουν να τις εκτελέσουν και να τα καθοδηγούμε στενά από κοντά και όχι αφ' υψηλού, βοηθώντας τα μέλη μας να αποκτήσουν δικιά τους πρωτοβουλία. Για την καθοδήγηση των εργοστασιακών πυρήνων πρέπει να διατεθούν οι καλλίτεροι σύντροφοι».

Στο πλευρό του Κόμματος, βάθυναν και το περιεχόμενο αλλά και οι μορφές της παρέμβασης της ΟΚΝΕ, κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών. Τα μέλη της έδωσαν μάχες ενάντια στο διαχωρισμό της εργατικής τάξης σε «παλιούς» και «νέους», ντόπιους και πρόσφυγες, για να καταπολεμηθεί η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια. Στην παρέμβασή τους τα μέλη της ΟΚΝΕ αξιοποίησαν και κάθε είδους μορφές όπως π.χ. ήταν ο εργατικός Τύπος, εφημερίδες τοίχου, ο πολιτισμός, ο εργατικός αθλητισμός (βλέπε και σ. 14) κ.ά.

***

Ειδική προσπάθεια γινόταν ανάμεσα στους ειδικευόμενους νέους εργάτες και μάλιστα σε κρίσιμους - στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Ορισμένα από τα αιτήματα της ΟΚΝΕ που κινητοποίησαν χιλιάδες νέους και νέες, παραμένουν επίκαιρα: 6ωρο με αποδοχές οκταώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων, ίσο μισθό με τους μεγαλύτερους εργάτες και όχι μείωση με βάση την ηλικία κ.ά. Να πώς περιέγραφε ο Χαρίλαος Φλωράκης, στέλεχος τότε της ΟΚΝΕ, μια τέτοια δουλειά κατά την απεργία των «τριατατικών» (Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία το λεγόμενο και «νευρικό σύστημα» του κράτους) το 1933: «Μόλις ξέσπασε η απεργία, ήρθαν στη Σχολή των ΤΤΤ μέλη της Απεργιακής Επιτροπής (...) Μας μίλησαν για την απεργία και ζήτησαν τη βοήθειά μας. Εμείς, με τη σειρά μας, μιλήσαμε στους μαθητές, ότι πρέπει να κατέβουμε στην απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης. Και πράγματι. Βγάλαμε Επιτροπή Αγώνα με γραμματέα τον Κώστα Σαραντόπουλο, το Λινάρδο κι εμένα (...) Απεργήσαμε, λοιπόν, με απόλυτη επιτυχία και συμβάλαμε, κάτω από την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας, για την επιτυχία της απεργίας. Αργότερα, φτιάσαμε Σύλλογο σπουδαστών των ΤΤΤ...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ίδρυση και η δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) (2012-12-02 00:00:00.0)
Η ΟΚΝΕ για την Ενωση των δυνάμεων της νέας γενιάς (1998-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org