Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σταθερά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σκίτσο από τη «Νεολαία»: «Στη σκέψη του Μπουρζουά ένα πάντα στέκει... Ο πόλεμος το μέσο του συντομώτερου πλουτισμού του!»
Σκίτσο από τη «Νεολαία»: «Στη σκέψη του Μπουρζουά ένα πάντα στέκει... Ο πόλεμος το μέσο του συντομώτερου πλουτισμού του!»
«Είμαστε κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Θεωρώντας αναπόφευχτο τον πόλεμο μέσα στον ιμπεριαλισμό, εργαζόμαστε για τη μετατροπή του σε εμφύλιο, σε επανάσταση. Είμαστε υπέρ της ήττας της καπιταλιστικής πατρίδας "μας", των καπιταλιστών μας, γιατί η ήττα και η αποσύνθεση θα φέρει πλησιέστερα προς την εξουσία την εργατική τάξη. Είμαστε υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης, της προλεταριακής πατρίδος όλων των εργαζόμενων και αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή της από τον διεθνή ιμπεριαλισμό, ο οποίος με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας ετοιμάζει τον πόλεμο εναντίον της (...) Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά χτυπούμε τους φιλισταίους ειρηνόφιλους, οι οποίοι νομίζουν δυνατή την ειρήνη μέσα στον ιμπεριαλισμό (...) Ενας δρόμος υπάρχει για την ειρήνη: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Το απόσπασμα αυτό από τη «Βιβλιοθήκη του Νέου Λενινιστή» το 1928 (τ. 14-15) είναι ενδεικτικό της πρωτοπόρας θέσης αλλά και της δράσης της ΟΚΝΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Εξάλλου, οι πρώτες σοσιαλιστικές ομάδες και όμιλοι νέων που συγκρότησαν μετέπειτα την ΟΚΝΕ είχαν αναπτύξει έντονη δράση στο πλευρό του ΣΕΚΕ κατά τη διάρκεια της επέμβασης στη Μικρά Ασία και πιο πριν, ενάντια στην «Ουκρανική Εκστρατεία» κατά της Σοβιετικής Ενωσης, ξεσκεπάζοντας τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, τα συνθήματα του «μεγαλοϊδεατισμού», τον ταξικό χαρακτήρα του πολέμου. Και φυσικά συνάντησαν τη λύσσα της αστικής τάξης και του κρατικού μηχανισμού για τη στάση αυτή. Η ίδια η Ομοσπονδία από τα πρώτα βήματά της έκανε έντονη δουλειά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ στην προσπάθεια αυτή ανέδειξε και την πείρα αλλά και τα αιτήματα των προσφύγων αλλά και των «παλαιών πολεμιστών», που σε μεγάλο βαθμό ήταν νέοι εργάτες, αγρότες και φοιτητές.


Σταθερά στόχος της δουλειάς αυτής της ΟΚΝΕ ήταν και η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης. Η «Νεολαία» και τα υπόλοιπα έντυπα της ΟΚΝΕ αναδεικνύουν την επίθεση στη Σοβιετική Ενωση ως βασική πλευρά του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και την ανάγκη η εργατική τάξη και η νεολαία να υπερασπιστούν το πρώτο εργατικό σοσιαλιστικό κράτος του κόσμου, προβάλλοντας ανάμεσα στα άλλα και τον ταξικό χαρακτήρα του Κόκκινου Στρατού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1928 η ΟΚΝΕ, τιμώντας τη 10η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, οργανώνει έρανο για την αποστολή στον Κόκκινο Στρατό του αντιτίμου ενός πολυβόλου! Ο έρανος μάλιστα σημείωσε σημαντική επιτυχία, αφού από τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκαν πολυβόλα και σχηματίστηκε μια πολυβολαρχία στη φρουρά της Μόσχας που πήρε τιμητικά την ονομασία της ΟΚΝΕ.

Κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης του 1929 - 1932, τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του φασισμού μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της πάλης και της ΟΚΝΕ και βέβαια ακόμα περισσότερο κατά τη δικτατορία του Μεταξά. Να τι έγραφε χαρακτηριστικά η «Νεολαία» το 1935: «Απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης αντηχούν οι κλαγγές των όπλων. Πίσω απ' τις συνδιασκέψεις για την "ειρήνη", τις συνδιασκέψεις του αφοπλισμού και τα ταξίδια των ιμπεριαλιστών πολιτικών, οι κεφαλαιοκράτες της Ευρώπης ετοιμάζουν τους λαούς για τη σφαγή. Η Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία κ.λπ. δυναμώνουν και αμιλλώνται στους πολεμικούς εξοπλισμούς (...) Παράλληλα απ' τις δραστήριες πολεμικές ετοιμασίες, οι κεφαλαιοκράτες εντείνουν την πολεμική και σωβινιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, στο στρατό, στα σχολειά και τις μιλιταριστικές οργανώσεις». Ενώ δείχνοντας τη διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, αναπαράγει από το λόγο του Στάλιν στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ: «Μα αν η κεφαλαιοκρατία διαλέγει το δρόμο του πολέμου, η εργατική τάξη των κεφαλαιοκρατικών χωρών, που οδηγήθηκε ως την απελπισία απ' την τετράχρονη κρίση και ανεργία, ακολουθεί το δρόμο της επανάστασης».

Παρέμβαση στο στρατό


Τα στρατευμένα μέλη της ΟΚΝΕ, μέσα σε συνθήκες αφάνταστων δυσκολιών και τρομοκρατίας, πρωτοστατούν στη μάχη για τα δικαιώματα των στρατευμένων, ενάντια στην πολεμοκαπηλία της αστικής τάξης και για την ταξική συνειδητοποίηση των φαντάρων, για να μη στρέψουν τα όπλα τους τα στρατευμένα παιδιά ενάντια στο λαό, αλλά και ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η δράση αυτή συστηματοποιείται μετά το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ, το 1924, οπότε και δυναμώνει η προπαγανδιστική αντιπολεμική δουλειά μέσα στους φαντάρους και ναύτες με την οργάνωσή τους σε κάθε μονάδα κατά τριάδες, ενώ ξεχωριστή ηρωική σελίδα αποτελεί η μετέπειτα συγκρότηση και δράση παράνομων οργανώσεων, όπως της ΑΜΙ, αντιμιλιταριστικής οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας, μέσα στο στρατό. Η «Νεολαία» σταθερά παρουσιάζει την κατάσταση στο στρατό, με επιστολές στρατευμένων που δημοσιεύει τακτικά και με άλλα ειδικά άρθρα. Το 1925 κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη πολυγραφημένο το έντυπο «Φαντάρος», ενώ από το 1928 κυκλοφορούν κι άλλες εφημερίδες για τους φαντάρους, όπως η «Στρατώνα» (όργανο των στρατιωτών), η «Τσιμινιέρα» (όργανο των ναυτών), ο «Τηλεγραφητής», ο «Σκαπανέας», ο «Κόκκινος Ναύτης», ο «Κόκκινος Σκαπανέας». Αυτά τα έντυπα κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι.

Η ειδική - επετειακή έκδοση της «Νεολαίας» το 1935, κάτω από τον τίτλο «Φριχτή ζωή», περιγράφει τις συνθήκες αποχαυνωτικής πειθαρχίας, άθλιας σίτισης και γενικότερα άθλιων συνθηκών για τους φαντάρους, που: «Ταυτόχρονα δεν περνάει μέρα (...) που να μη τους πιπιλίζουν το μυαλό με τις αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές θεωρίες. Ετσι τους ετοιμάζουν, ζωντανά σφαχτά για καινούργιες Ουκρανίες για να θησαυρίσουν μια χούφτα έμποροι του θανάτου, μια φούχτα εκμεταλλευτών του εργαζόμενου λαού, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι εργοστασιάρχες. Κι επειδή καθημερινά προετοιμάζουν τον πόλεμο, παίρνουν τα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στους ξυπνημένους φαντάρους, ενάντια στα μέλη της Νεολαίας».

«Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου»


«"Είμαστε κομμουνιστές! Και είχαμε ταξική υποχρέωση να ξεσηκώσουμε τα στρατευμένα παιδιά του λαού ενάντια στο μιλιταριστικό καθεστώς του βούρδουλα, του ιμπεριαλιστικού και αντισοβιετικού πολέμου"! Η ταξική αυτή απολογία των φαντάρων και ναυτών, που πάνω από τα κεφάλια τους κρέμεται απειλητικό το σπαθί του θανάτου, είναι δυνατή μόνο και μόνο γιατί είναι παιδιά μιας τάξης, που ορθώνεται πανίσχυρη για το γκρέμισμα του καθεστώτος της πείνας, της σκλαβιάς, του μιλιταρισμού και του πολέμου».

Το απόσπασμα αυτό, από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της 22/11/1933, για τη δίκη στο στρατοδικείο 13 φαντάρων και ναυτών το Νοέμβρη του 1933, είναι ενδεικτικό της στάσης που κράτησαν οι νέοι κομμουνιστές στο στρατό.

Ο «Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου», «ο τάφος των ζωντανών», όπως ονομάστηκε από το λαϊκό κίνημα, μπήκε σε λειτουργία από το αστικό κράτος το 1924. Στόχο του είχε να απομονώσει τα μέλη και τα στελέχη της ΟΚΝΕ αλλά και να τους κάνει να «μετανοήσουν» για τη στράτευσή τους στην υπόθεση του κομμουνισμού. Το Καλπάκι ήταν το χειρότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής, ένα πραγματικό, μ' όλη τη σημασία της λέξης, στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί έστελναν τα μέλη της ΟΚΝΕ αλλά και όποιους καταγγέλλονταν ως τέτοιοι. Το λαϊκό κίνημα εκείνη την περίοδο έβαζε μπροστά σταθερά το αίτημα για να κλείσει το κάτεργο στο Καλπάκι.

Ο Ουλαμός Καλπακίου στιγματίστηκε από τη «Δίκη των 7», στις 28 Νοέμβρη 1930, στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων, κατά την οποία επτά κομμουνιστές φαντάροι δικάζονται με σκηνοθετημένες κατηγορίες και καταδικάζονται σε θάνατο δύο ΟΚΝίτες, ο Μαρκοβίτης και ο Πανούσης. Ο μεγάλος ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα και οι διαμαρτυρίες οργανώσεων και προσωπικοτήτων από το εξωτερικό για να παρθεί πίσω η απόφαση, είχαν αποτέλεσμα οι ποινές να μην εκτελεστούν. Οπως επίσης και η δίκη των 13 φαντάρων που αναφέρουμε παραπάνω το 1933, πάλι με το ίδιο αποτέλεσμα. Το στρατόπεδο του Καλπακίου έκλεισε τελικά το 1934, χωρίς βέβαια να πάψουν οι διώξεις, τα βασανιστήρια για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τιμή και δόξα στους αλύγιστους φαντάρους της ΟΚΝΕ» (2017-08-15 00:00:00.0)
Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε! (2017-07-12 00:00:00.0)
Δόξα και τιμή στους αλύγιστους φαντάρους της ΟΚΝΕ (2017-07-12 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους (2017-07-11 00:00:00.0)
Στις 8 και 9 Ιούλη στα Γιάννενα, αφιερωμένο στην ηρωική ΟΚΝΕ (2017-06-11 00:00:00.0)
Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ... ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων (2017-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org